Jan en zijn vrouw Hannah. Foto: Verona Westera
Jan en zijn vrouw Hannah. Foto: Verona Westera

Lezers missen krantenbezorger

WINTERSWIJK - Hij wordt gemist. Krantenbezorger Jan Mateman (75). Jan brengt samen met zijn vrouw Hannah al zo'n tien jaar Achterhoek Nieuws in vier wijken in Winterswijk. Eind januari maakte Jan echter een flinke val en brak zijn heup. Jan werd geopereerd en loopt inmiddels weer achter een rollator. "Ik hoop toch over een week of vier weer de kranten rond te kunnen brengen", laat hij weten.

Door Verona Westera

Sinds een jaar of tien brengt Jan zowel Achterhoek Nieuws als de ochtendkranten rond. Zo'n 1100 stopt hij elke week in de Winterswijkse brievenbussen. Hij staat normaal gesproken elke dag rond 3 uur op voor de ochtendkranten. "Nu hoef ik natuurlijk niet zo vroeg op. Dan ga ik maar later naar bed", laat Jan weten.

Jan maakte de laatste zaterdag van januari de vervelende val. "Ik stapte van een stoepje in een perkje en daar ging ik. Ik had er eerst nog niet zo'n erg in. Ik ben overeind gekrabbeld en heb nog in een aantal straten bezorgd. Toen heb ik toch de buurman even gebeld om de rest van de kranten rond te krijgen. Die waren wel laat die dag, elf uur pas", klinkt het alsof het hem nu nog een beetje dwars zit.
Normaal brengt Jan de kranten ook veel in de winkelstraten. Hij maakt dan vaak een even praatje. "Dat werd al wat minder door de corona", legt Jan uit. "Maar dat mis ik wel heel erg hoor."
Jan wordt gemist door de lezers. Achterhoek Nieuws kreeg het verzoek van een lezer een berichtje te plaatsen over de val van Jan, zodat ook anderen op de hoogte zijn en hem wellicht een hart onder de riem kunnen steken met een kaartje of beterschapswens. "Ik heb al meerder fruitschalen gekregen. Ook heb ik bloemen ontvangen, maar die heb ik meteen doorgegeven aan mijn vrouw natuurlijk", lacht de bezorger.
Voor wie Jan een wens wil sturen; zijn adres is Roenhorststraat 16, 7103 WL Winterswijk.