Van voor naar achter: Henk Breukers, Johan Wilterdink, Wim Vervelde en Jan Kruisselbrink zijn trots op hun werk. Foto: Han van de Laar
Van voor naar achter: Henk Breukers, Johan Wilterdink, Wim Vervelde en Jan Kruisselbrink zijn trots op hun werk. Foto: Han van de Laar

‘Van kozijntjes verven naar complete
opknapbeurt'

Openbare basisschool Woold vervult belangrijke sociale functie

Door Han van de Laar

WOOLD - “Het is ongekend hoeveel werk hier is verzet. Ouders en grootouders hebben met elkaar ruim meer dan duizend uren gestoken in het opknappen van onze school. Ik ben daar uitermate trots op en zeer blij met zoveel betrokkenheid”, geeft Johan Wilterdink, directeur van OBS Woold aan. De school, opgericht in 1792, was weer toe aan een opknapbeurt. De school bevindt zich midden in de vrije natuur, en tegelijk in het midden van de Wooldse samenleving. Er wordt modern eigentijds onderwijs gegeven in een oase van rust.

Johan had al geruime tijd een aantal wensen. Enerzijds was er achterstallig onderhoud en anderzijds de behoefte aan een verbetering van de leeromgeving. Hij benaderde met zijn wensenlijstje oud-leerling Jan Kruisselbrink. Jan: “Het begon met het verzoek om een paar kozijntjes te verven, maar het werd al snel een complete opknapbeurt, zowel binnen als buiten.” Jan benaderde onder andere Wim Vervelde, Henk Vrieze en Henk Breukers. Samen vormden zij met behulp van anderen het bouwteam. Wim was in zijn jonge jaren eveneens oud-leerling van basisschool Woold. Alleen Henk had niet op school Woold gezeten, maar wel zijn vrouw en kinderen. Wim: “Dat is dan ook meteen de drijfveer waarvoor we het doen. De school vervult al 229 jaar een belangrijke functie in onze buurtschap, niet alleen om te leren, maar ook vanwege de sociale contacten, de binding met elkaar. Daarom zetten we graag onze schouders eronder!”

Het begon
met het
verzoek om
een paar
kozijntjes
te verven


Sloopwerk
Corona heeft aan de ene kant voor vertraging gezorgd. De aanvankelijke planning moest worden bijgesteld. Anderzijds waren er daardoor momenten waarop de school dicht was, zodat er volop geklust kon worden. Henk: “Het was niet anders, we hebben van de nood een deugd gemaakt.

Het sloopwerk voor de nieuwe deurkozijnen hadden we trouwens toch al gepland voor de meivakantie van 2020. Daar moesten we nog wel even onze tanden inzetten, want de muren waren dikker dan we dachten.” Daarna is er door zo’n tien tot vijftien vrijwilligers drie avonden lang volop schoongemaakt. Op nog wat af te ronden werkzaamheden na, is het binnen helemaal klaar. Johan had graag gezien dat hij het gebouw aan belangstellenden kon tonen, want hij en de leerkrachten zijn er trots op. Maar vanwege de pandemie is een ‘open huis’ toch nog maar even uitgesteld.

De grote, nieuwe deuren van glas geven meteen een heel open karakter aan de school. De plafonds zijn vernieuwd (GWS Neerhof) en van ledverlichting voorzien (Installatiebedrijf Kruisselbrink).

Wat overigens ook meteen opvalt, is de fraaie kleurstelling. De gehanteerde kleuren zijn gebroken wit, de groene kleur ‘Eenheid’ en zwarte accenten. Rekla-Oost heeft alle deuren van opschriften voorzien. Nieuw is ook het overzichtelijke leerplein in de vorm van een gang. Er staan sta-tafels (Bouwbedrijf Klomps) met barkrukken eronder. Hier kunnen de leerlingen desgewenst alleen of in groepjes werken.

Budget
Johan: “We kregen een gelimiteerd budget van ons bestuur, de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk (SOPOW). Met dat bedrag zijn we aan de slag gegaan, uiteraard ook in overleg met de oudercommissie. Die heeft zich eveneens enorm ingezet. De SOPOW heeft te maken met een Integraal Huisvestingsplan en tevens met afwegingen over het bestaansrecht van basisscholen.

Budget van
provincie
ontvangen om
de speelplaats
te vergroenen
en te
verduurzamen


School Woold heeft nu zo’n 83 leerlingen. Dat is op zich een mooi aantal, maar de norm ligt bij 100 leerlingen. Daar voldoen wel meer scholen in Winterswijk niet aan, maar het geeft ook wel wat onzekerheden over het bestaansrecht naar de toekomst toe.”

Aan de slag
Dat alles was voor het bouwteam en de ruim dertig vrijwilligers geen reden om niet aan de slag te gaan. Met enorm veel inzet is zoveel mogelijk in eigen beheer gedaan. Door de goede contacten die er met diverse Wooldse en niet Wooldse bedrijven zijn, kon ook veel tegen kostprijs of alleen materiaalkosten worden uitgevoerd. Het resultaat is een prachtig opgeknapte school. Buiten is het stenen muurtje om veiligheidsredenen afgebroken en komt er een nieuw hek voor in de plaats. Van de Provincie Gelderland is een budget ontvangen om de speelplaats te vergroenen en te verduurzamen. Hoewel de school dus midden in de natuur van ’t Woold ligt, was er voornamelijk sprake van een bestraat schoolplein. Daar komt nu meer balans en variatie in. Belangstellenden die contact willen opnemen met school Woold kunnen zich wenden tot directeur Johan Wilterdink.