Het gebied aansluitend aan de kern van 't Woold waar woningbouwplannen zijn. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het gebied aansluitend aan de kern van 't Woold waar woningbouwplannen zijn. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Woningbouw bij kern ‘t Woold stap dichterbij

Plan voor zestien nieuwe woningen in drie clusters

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Er kunnen zestien nieuwe woningen gebouwd worden aansluitend aan de kern van de buurtschap ’t Woold. Burgemeester en wethouders hebben besloten medewerking te verlenen aan het principeverzoek om drie clusters van woningen te bouwen. De volgende stap is nu het maken van een bestemmingsplan.

Eerste ideeën in 2019 gepresenteerd
Op 16 juli 2019 werd een informatiebijeenkomst in het Verenigingsgebouw Juliana gehouden. Voor het eerst werden door de initiatiefnemers plannen gepresenteerd over woningbouw in ’t Woold. Er werden toen drie varianten van het plan gepresenteerd en de belangstelling voor een woning werd gepeild. Ook werd met een enquête de behoefte gepeild. De reacties waren zodanig positief dat verder werd gewerkt aan het bouwplan. Met het huidige bestemmingsplan buitengebied is het moeilijk om toestemming te krijgen voor het bouwen van meerdere woningen. De omgevingsvisie voor het buitengebied die door de gemeenteraad in 2019 is vastgesteld geeft meer ruimte voor initiatieven als deze. Die visie is voor B en W de basis geweest voor het positieve besluit over het principeverzoek, dat eind vorig jaar werd ingediend.

Vrij uitzicht voor bewoners Gosselinkweg blijft behouden
De woningen worden gebouwd tussen de Droppersweg, de Gosselinkweg en de Meerdinkweg. Eén cluster woningen komt nabij de Droppersweg tegenover het Verenigingsgebouw. Een tweede cluster is gepland aan het begin van de Meerdinkweg. Het derde cluster ligt iets verderop aan dezelfde weg. Met de direct omwonenden zijn diverse gesprekken gevoerd. Daaruit bleek dat er geen bezwaren tegen de bouwplannen zijn. Wel hechten de bewoners, die in de bestaande kern aan de Gosselinkweg wonen, aan hun vrije uitzicht op het landschap tegenover hun woningen. Daar is in het plan rekening mee gehouden, want dat uitzicht blijft behouden.

Compact erf
Het is de bedoeling verschillende soorten woningen te bouwen: zes vrijstaande woningen, acht rijtjeswoningen en twee-onder-één-kap-woningen. Hiermee kunnen verschillende doelgroepen worden geholpen, onder wie starters op de woningmarkt die een binding hebben met ‘t Woold. De drie clusters worden gebouwd volgens het principe van het compacte erf. Dat betekent dat het op een boerenerf met een boerderij, stallen en bijgebouwen met tuin en bomen moet lijken, dat past in het landschap. Het principeverzoek is getoetst aan het Volkshuisvestelijk Afwegingskader Woningbouw. Het kader kent zes beoordelingscriteria. Het bouwplan in 't Woold scoort op drie criteria sterk en wordt daarom positief beoordeeld.

Groene ontwikkelingszone
Volgens de Omgevingsverordening Gelderland ligt het gebied waarin de woningen komen te liggen in de Groene ontwikkelingszone. Dat zijn gebieden waarin nieuwe natuur zou kunnen worden ontwikkeld. Hiervoor geldt dat er niet gebouwd mag worden, tenzij aangetoond wordt dat er een groot openbaar belang is en dat er geen reële alternatieven zijn voor het bouwen van woningen in deze omgeving. Bovendien moeten negatieve effecten op de kernkwaliteit worden beperkt en als ze er wel zijn moeten die worden gecompenseerd. Dat betekent dat er op een andere plek moet worden geïnvesteerd in natuur en landschap. Volgens B en W zal dit aspect in het nog te maken bestemmingsplan nog goed moeten worden bekeken. In de toelichting op dat plan moet worden aangetoond dat er sprake is van “een goed woon- en leefklimaat voor de nieuwe woningen, maar ook voor de bestaande objecten in de directe omgeving”. Het zal daarom nog wel even duren, voordat de woningen kunnen worden gebouwd. Eerst moet het bestemmingsplan gemaakt en goedgekeurd worden door B en W en de gemeenteraad. Daarna kan een omgevingsvergunning voor de bouw worden aangevraagd. Pas als die is goedgekeurd kan er worden gebouwd.