Er wordt geoefend op een padelbaan. Foto: John Esselink
Er wordt geoefend op een padelbaan. Foto: John Esselink

Herinrichting tennispark
binnenkort van start

WTC introduceert padel

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Rustig is het niet bij de Winterswijkse Tennis Vereniging (WTC). De vereniging kende in de afgelopen maanden een forse groei van het aantal leden. De sport werd populairder doordat het een van de weinige sporten is die met twee personen in de buitenlucht gedaan kon en kan worden. Daarnaast profiteerde de club van het faillissement van fitnessclub De Tuunte. Veel tennissers van De Tuunte stapten over naar WTC. Maar niet alles zat mee. Tijdens de korte winterse periode bezweek de opblaasbare hal onder de druk van de sneeuw en moest deze als verloren beschouwd worden. Nu staat de vereniging voor een nieuwe uitdaging: het park wordt compleet heringericht en uitgebreid met twee padelbanen.

De werkzaamheden gaan begin april van start. De oorspronkelijk planning was te starten in juni en af te ronden in juli, maar het bestuur van WTC wil in overleg met de opdrachtgever, gemeente Winterswijk, en de uitvoerders de werkzaamheden naar voren halen. ,,We willen de werkzaamheden zo snel mogelijk uitvoeren, omdat de competitie is afgelast en we, vanwege de coronamaatregelen, maar beperkt kunnen tennissen”, vertelt pr-functionaris John Esselink. ,,Liefst waren we nog eerder gestart, maar dat gaat niet lukken. Wij zijn afhankelijk van de nutsbedrijven en die zijn niet zo soepel in het aanpassen van de planning.”

Op de schop
Esselink kijkt reikhalzend uit naar het moment dat de werkzaamheden afgerond zijn: "Ik ben er van overtuigd dat het heel mooi gaat worden.” De plannen zijn het resultaat van een traject waarin een werkgroep lang over de herinrichting nagedacht heeft. "Ze hebben verschillende variaties uitgedacht en aan de leden ter beoordeling voorgelegd. Er heerst groot enthousiasme binnen de club. We zijn de gemeente Winterswijk dankbaar dat het plan voor herinrichting uitgevoerd kan worden. De gemeente heeft een sportminded beleid wat mensen stimuleert te gaan sporten.”

In het plan wordt het park compleet op de schop genomen. Alle banen worden vernieuwd en verplaatst. "De banen voldeden niet meer aan de eisen van de bond,” licht Esselink toe. "De ruimte tussen de banen was te krap en de uitloop ook. Ze moesten eigenlijk wel aangepakt worden.”
Bij de herinrichting levert de club een baan in. "We gaan van elf naar tien banen”, vertelt Esselink. "Maar daar staat tegenover dat we twee padelbanen krijgen. Die sport gaan we dus introduceren in Winterswijk.”

Nieuw: padel
Padel is de snelst groeiende sport in Nederland. Je spreekt het uit als Pà-del. Padel wordt gespeeld met een parelracket en een bal. Het heeft veel weg van een combinatie tussen tennis en squash. Padel kan alleen gespeeld worden in dubbelvorm, dus twee tegen twee. Het padelveld is rechthoekig en heeft glazen wanden en een hekwerk. De glazen wand mag gebruikt worden. De club verwacht dat een aantal leden zowel zal gaan tennissen als padelen en dat zich nieuwe leden voor padel gaan melden.
Behalve de nieuwe padelbanen komt er ook een nieuwe opblaasbare hal. De hal die jaren in gebruik was, sneuvelde deze winter onder druk van de sneeuw. "Omdat binnensporten niet toegestaan zijn, werd de hal niet meer gebruikt,” aldus Esselink. "En omdat de banen een iets andere afmeting krijgen, moesten we ook een nieuwe blaashal hebben.” Wat dat betreft lijdt de vereniging niet veel schade door de verwoeste hal.

De nieuwe hal komt in directe verbinding te staan met de kantine die daarvoor een uitbouw krijgt. Spelers kunnen dan rechtstreeks vanuit de kantine beschut de hal in lopen.
De kantine krijgt ook een groter terras zodat de leden straks beter zicht op de banen. De nieuwe banen blijven kunstgrasbanen. "Daar hebben we goede ervaringen mee en we kunnen er het hele jaar op spelen,” aldus Esselink. "De ondergrond van de bestaande banen wordt hergebruikt voor de nieuwe banen.

Informatie
Ondanks de aanwas van leden, kent de vereniging geen wachtlijst. "Wij denken dat zich voor padel nog wel nieuwe leden zullen aanmelden”, zegt Esselink. "Inmiddels hebben we twee trainers die ook les in padel kunnen en mogen geven.” Geïnteresseerden in zowel tennis als padel kunnen zich aanmelden op www.wtctennis.nl/formulieren/.