Woningen Gelderland boeken grote energielabel-verbetering

Huizen in Winterswijk bij minst energie-zuinige van Gelderland

WINTERSWIJK - Bij 44,3 procent van de woningen in Gelderland is het definitieve energielabel gunstiger dan het in 2015 vastgestelde voorlopige energielabel. Bij bijna 1 op de 4 woningen is zelfs minstens twee labelniveaus vooruitgang geboekt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Vattenfall, op basis van RVO en EP-online data.

Vattenfall maakte voor ruim 483.000 Gelderse huizen een vergelijking van het voorlopige en later definitieve energielabel. De meeste Gelderse woningen verbeterden van label C naar B (36.066 keer), maar ook een ophoging van B naar A (23.303 keer) en van C naar A (19.764 keer) werd werd vaak geregistreerd. Gemiddeld zijn Gelderse woningen 0,73 labelniveau energiezuiniger dan eerder berekend. In de gemeenten Duiven en Barneveld zijn momenteel de meest energiezuinige woningen te vinden van Gelderland. Ook in Wijchen, Lingewaard en Nijkerk zijn huizen relatief duurzaam. Op provinciaal niveau blijken huizen in Renkum, Rheden en Winterswijk juist het minst energiezuinig. Meer informatie over energielabels per gemeente is te lezen op https://www.vattenfall.nl/kennis/energielabel-woning/onderzoek.
Om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen, moeten in 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Daarbij hoort een verbetering van het energielabel.