Het winkelcentrum blijft belangrijk voor de economie in Winterswijk. Archieffoto: Bernhard Harfsterkamp

Het winkelcentrum blijft belangrijk voor de economie in Winterswijk. Archieffoto: Bernhard Harfsterkamp

Bernhard Harfsterkamp

Volop ideeën voor verbetering centrum Winterswijk

Vijf werkgroepen zorgen voor basis nieuwe centrumvisie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Er waren en zijn volop complimenten voor het 'hart van Wenters', het winkelcentrum van Winterswijk. Om dat centrum voor de toekomst aantrekkelijk te houden is er achter de schermen gewerkt aan ideeën hoe het nog beter kan. Vijf werkgroepen verdiepten zich élk in in een thema. Op 28 februari presenteerden zij hun suggesties. Die zullen verwerkt worden in de nieuwe centrumvisie van de gemeente.

'Tijd om concreet te worden'
Het proces voor de centrumvisie startte ruim een jaar geleden, nog net voordat de coronacrisis los barstte. De startbijeenkomst kon worden gehouden in de Storm. Daarna gingen zo’n 50 mensen aan de slag in vijf werkgroepen met de thema’s aanloopstraten, beleving, bereikbaarheid, Markt en samen ondernemen. In de werkgroepen zaten ondernemers en bewoners. Omdat de coronacrisis niet voorbij is, konden de resultaten alleen digitaal gepresenteerd worden. Intussen hebben veel centrumondernemers de grootste moeite om overeind te blijven. Daarom zei wethouder Henk-Jan Tannemaat aan het begin van de digitale bijeenkomst dat de gemeente bezig is met een regeling om ondernemers financieel te ondersteunen. Zij kunnen dan voor tien jaar renteloos geld lenen. Tannemaat begreep dat het op dit moment 'een beetje dubbel' is om over de toekomst van het centrum te praten. Toch is het werken aan de nieuwe centrumvisie niet gestopt. “Er is veel veerkracht. Het is nu tijd om concreet te worden.”

Aanloopstraten zijn volwaardige winkelstraten
De Meddosestraat, de Ratumsestraat, het Weurden en het Spekende zijn de aanloopstraten van het hart van het winkelcentrum. “Als het regent in de Misterrade, drupt het in de Meddosestraat”, zegt Erna Vaags. “De aanloopstraten doen het goed, maar het mag beter.” “Wij willen graag bij het winkelcentrum horen”, zegt Kitty de Fauw. Daarom moeten deze straten volwaardige winkelstraten worden. Dat betekent dat er zo min mogelijk bewoning moet zijn op de begane grond. “Bij leegstand willen we de etalages inrichten.” De term aanloopstraten moet veranderen. “Noem die voortaan straalstraatjes, karakterstraatjes, hazenstraatjes of vijfstraatjes”, zegt De Fauw. De werkgroep wil dat de inrichting en de entree aantrekkelijker wordt. Vanaf de parkeerplaatsen kunnen looproutes door de straatjes met karakter gaan, zodat de bezoeker ziet dat er meer is dan de Markt en de bekende winkelstraten.

Groenere parkeerplaatsen en winkelstraten
Bezoekers moeten niet alleen komen voor een kort bezoek aan een winkel of marktkraam. Het liefst verblijven ze langer in het centrum. Die kan verlengd worden door te zorgen voor meer beleving. Peter ten Hagen van de werkgroep beleving erkent dat het een breed begrip is. “Wij willen nog meer gastvrijheid bereiken en blijven verrassen”, zegt Ten Hagen. Daarvoor zijn goede routes vanaf de gratis parkeerplekken ('een groot pluspunt') belangrijk. Parkeerplaatsen en -routes kunnen aantrekkelijker worden door het groene buitengebied het centrum 'in te trekken'. Het centrum zelf kan aantrekkelijker door de lokale grootheden zichtbaarder te maken. “Plaats citaten van Gerrit Komrij op lelijke panden”, zegt Ten Hagen. “De bereikbaarheid van het centrum is goed”, zegt Robbert Westera. “Knelpunten zijn aangepakt.” Toch kan het parkeerverwijssysteem beter. Daarnaast kan het kort en lang parkeren verfijnd worden. Westera denkt aan 'kort parkeerzones van tien tot 15 minuten' voor mensen die snel een boodschap willen doen. Meer laadpalen voor elektrische auto’s zijn wenselijk. “Het openbaar vervoer kun je aantrekkelijker maken”, zegt Westera, “wanneer je je bus- of treinkaartje kunt terugverdienen door geld in het centrum uit te geven.” Er wordt niet alleen gemikt op de autobezoekers. Voor de fietsers moeten er goede fietsverbindingen zijn en goede veilige stallingen.

Centrummanager nodig om belangen bij elkaar te brengen
"Met de Markt gaat het goed”, zegt Naomi Höfkes van de werkgroep Markt. "De warenmarkt is belangrijk, de Markt heeft diverse functies en veel bezoekers.” Het mag nog 'bruisender' worden. "Wij willen alle functies naar een hoger niveau tillen.” Daarvoor moet de verbinding van de Markt met de winkelstraten versterkt worden. Met de Jacobskerk zou meer gedaan kunnen worden. Daarnaast zou de Markt meer gebruikt kunnen worden voor kleine muziekevenementen. De samenwerking tussen de ondernemers in het centrum is goed, bijvoorbeeld via de ABH-Cityvereniging, de Marktvereniging en 100% Winterswijk. Sandra Kemkers van de werkgroep Samen ondernemen denkt dat het nog beter kan. Daarvoor is het aanstellen van een centrummanager belangrijk. "Die kan de individuele en gezamenlijke belangen goed bij elkaar brengen”, zegt Kemkens. De centrummanager moet wel 'gereedschap' hebben om de samenwerking te verbeteren. Daarvoor, vindt de werkgroep, moet er meer vrijheid in ondernemen komen: minder regels, zodat er gemakkelijker nieuwe ideeën kunnen worden uitgevoerd. De presentatiebijeenkomst werd door 70 tot 80 mensen bekeken. Op www.werkaanwinterswijk.nl is de gehele bijeenkomst terug te zien en is meer te vinden over het werk van de werkgroepen. "Nu is eerst de gemeente aan zet met een visie”, zei wethouder Tannemaat. "Dat moet geen jaar duren. Hopelijk zijn we dan ook uit de crisis.”