Lilianne Ploumen. Foto: PR
Lilianne Ploumen. Foto: PR

Lilianne Ploumen op 'digitaal werkbezoek' in Winterswijk

WINTERSWIJK - De toekomst van de ziekenhuiszorg is al geruime tijd een belangrijke thema in de Achterhoek. Inwoners maken zich grote zorgen over het verdwijnen van de spoedeisende hulpposten bij kleinere, regionale ziekenhuizen. Deze noodkreten bereikten ook PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen; zij ging daarom onlangs op digitaal werkbezoek in Winterswijk. Ze sprak met wethouder Elvira Schepers en Jan-Bart Wildschut, van de Stichting Behoud SKB, en een groep bezorgde Winterswijkers, over het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Winterswijk.

Lilianne: “Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat zij op tijd spoedeisende zorg kunnen krijgen als zij dat hebben. Als je kind lelijk ten val komt wil je niet 40 minuten hoeven te rijden. Dan moet zorg dichtbij zijn. Daarom vindt de PvdA dat spoedeisende eerste hulpposten binnen 15 minuten bereikbaar moeten zijn."
Schepers geeft aan dat het op dit moment 30 minuten is, en door de kabinetsplannen wordt dat misschien wel 40 minuten. "Ik vind dat bewoners meer te zeggen mogen hebben. Want van wie is de zorg nu eigenlijk? Is die van de verzekeraars? Is die van vijf leden van de Raad van Toezicht van een ziekenhuis? Nee toch?”

Jan-Bart en Lilianne knikken daarop instemmend. Lilianne: “Absoluut! De rol van verzekeraars moet van mij kleiner en de rol van inwoners, gemeenteraad en statenleden moet groter worden. Ik hoop dat iedereen die zich zorgen maakt over de spoedeisende hulppost in zijn of haar regio zich bij mij meldt. Die mag niet verdwijnen. Daar ga ik voor strijden!”