Verhaegh Trading accepteert eindbod van de gemeente niet

'Goed bod gedaan aan Verhaegh'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In de commissievergadering van 11 februari meldde wethouder Inge Klein Gunnewiek al dat het niet lukte om met Verhaegh Trading tot een overeenkomst te komen over een verplaatsing van het bedrijf. In de vergadering van burgemeester en wethouders 23 februari werd daarna officieel besloten het initiatief hiervoor te beëindigen.

De wethouder vindt dat er een goed bod is gedaan. Het eindbod van 3,5 miljoen euro als vergoeding voor de mogelijke verplaatsing van het bedrijf en een afkoop van de drie standplaatsen op terrein Dennenoord is op 24 november 2020 gedaan. Verhaegh vroeg daarna tot half januari tijd om over het voorstel na te denken. In een brief van 11 februari deelde Verhaegh uiteindelijk mee het bod niet te zullen accepteren. “Meer konden we niet bieden”, zegt Klein Gunnewiek. Extra geld zou beschouwd worden als niet toegestane overheidssteun. Het zou ook onredelijk zijn geweest naar de andere bedrijven toe die zijn uitgekocht en verplaatst.
In de gemeenteraadsvergadering van 25 februari werd ook een besluit genomen over de uitkoop van het bedrijf Bartelds op Dennenoord. In 2013, 2014 en 2015 werden al kredieten ter beschikking gesteld voor de verplaatsing van de bedrijven van Hofman, Mulder en Jan Verhaegh. Het bedrijf van Van den Biggelaar kon na het raadsbesluit van februari 2019 uitgekocht worden. Wethouder Klein Gunnewiek vindt dit een goed resultaat. Van de zes bedrijven zijn er nu vijf niet meer op Dennenoord aanwezig. “Van de zes hectare bedrijventerrein is nu nog één hectare over. Er zal geen herverkaveling plaatsvinden, want dat is in strijd met het besluit van de gemeenteraad. Herverkaveling zou ook geen tegemoetkoming aan Verhaegh zijn en maakt geen einde aan de overlast.” B en W gaat nu bezig met een nieuw bestemmingsplan. De drie locaties van het bedrijf van Verhaegh zullen dan omgeven worden door nieuwe natuur. Klein Gunnewiek vindt het jammer dat het zo is gelopen, want niemand wordt hier beter van. “Er zijn alleen maar verliezers: Verhaegh, de gemeente en de onwonenden.”