Het bankje met de rebus. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het bankje met de rebus. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Een bankje met een rebus

Het was eind september 2017. Het regende en het bleef regenen. Toch werd er die dag een Klompenpad in ’t Woold geopend. Daarbij hoorde uiteraard een wandeling over een deel van het pad. Op die zaterdag kwam ik het voor het eerst langs de unieke bank met een rebus.

De gids had zich voorbereid op een mooie dag en een prachtige wandeling. Onderweg had hij veel te vertellen. Omdat ik hem kende en wist dat hij uitgebreide betogen kon houden, probeerde ik hem er toe te bewegen zijn verhalen en de route wat in te korten. Hij hoorde het niet. Onverstoorbaar wandelde en vertelde hij door, terwijl wij die met hem meeliepen door en door nat werden.

Die speciaal voor het pad gemaakte bank stond al op mijn bankjes-programma. Bij de selectie van bankjes let ik allereerst of de plek interessant genoeg is. Daarnaast probeer ik plaats te nemen op alle bankjes, die zelf gemaakt zijn en die niet in serie zijn geproduceerd en geplaatst. Het rebusbankje staat op het landgoed Gosselink langs een oud landweggetjes met bomen aan weerszijden. Misschien is het ook wel ontstaan als pad door een houtwal.

Dat Klompenpad voert langs meer onverwachte plekjes. Voor het pad zijn verdwenen paadjes achterlangs en binnendoor opnieuw aangelegd. Hier en daar is zelfs een nieuw pad aangelegd. Met dank aan alle grondeigenaren die mee wilden werken. Er zijn toch al paden genoeg, zal een enkeling hebben gedacht. Dat is niet zo. Een wandeling wordt zoveel leuker als die ook eens langs andere plekjes leiden dan de bekende. Dit Klompenpad doet dat.

De rebus, die in de rugleuning is “gegraveerd” van het bankje is niet moeilijk te ontcijferen. Na een paar klompen en een plus volgt een diertje dat op een amfibie lijkt. Welke? Is het een kikker … nee, het is een pad. Het landschap is hier kleinschalig, zeker voor mensen die open landschappen gewend zijn. Toch is het kleinschaliger geweest. Voor en achter me liggen uitgestrekte weilanden. In de verte zie ik een verhoging in het gras. Dat is een es en dat werd in het verleden als bouwland gebruikt.

Daaraan zie ik dat het landschap hier nog kleinschaliger is geweest. Akkers werden met kleine weilanden afgewisseld. Daartussen weggetjes met begroeiing. Er rondom heen liggen grote bossen. Het landgoed Gosselink strekt zich vele kilometers ten zuiden van het feestgebouw in 't Woold uit. De bossen zijn niet erg gevarieerd. Blijkbaar zijn ze op armere grond aangelegd. Voor de bessenplukkers: er groeit veel blauwe bosbes.

Paadje tussen de bomen door. Foto: Bernhard Harfsterkamp