Tien woningen op locatie voormalige woonwinkel. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Tien woningen op locatie voormalige woonwinkel. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Woningbouw aan begin van
Vredenseweg stap dichterbij

Tien woningen op de plek van de woonwinkel

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - “Een mooie ontwikkeling”, zei wethouder Inge Klein Gunnewiek over de verplaatsing van De Jager wonen naar het centrum. Daardoor kunnen er op de achtergebleven locatie woningen worden gebouwd. Zo’n anderhalf jaar geleden gaven burgemeester en wethouders al aan hieraan mee te willen werken. Nu is het zover dat een bestemmingsplan aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd.

Aan de Vredenseweg 4-6 zullen op de plek van de voormalige woonwinkel tien woningen worden gebouwd. Anderhalf jaar geleden werd nog uitgegaan van twaalf. Om dit mogelijk te maken moet de bestemming detailhandel omgezet worden in wonen. Het initiatief past bij het ruimtelijk beleid en het woningbouwbeleid van de gemeente. Omdat de woningen bij een drukke weg liggen moest B en W wel een hogere grenswaarde wat betreft de geluidshinder voor een deel van de woningen vaststellen. In de Wet Geluidshinder is de voorkeursgrenswaarde 48 decibel (dB). Uit een akoestisch onderzoek blijkt dat die voor een deel van de woningen 61 dB zal zijn. Deze hoger grenswaarde kan de gemeente alleen vaststellen als er sprake is van een “aanvaardbaar woon- en leefklimaat”. Dat is het geval, want de voorgevels van de betreffende woningen worden zodanig geïsoleerd dat er binnen sprake is van 30 dB. Deze hogere geluidsbelasting voor de gevel past bij de ligging van de woningen aan een verkeersader nabij het centrum van Winterswijk, vindt B en W.

Geen zienswijzen
De tien woningen zijn bedoeld voor starters en senioren. Het gaat om koop- en huurwoningen. De initiatiefnemer heeft de omwonenden geïnformeerd over het bouwplan. Overleg tussen de gemeente en enkele omwonenden heeft er toe geleid dat van twee woningen aan de Vredensestraat de tuinen worden vergroot. Een klein deel van het bestemmingsplan krijgt daarom de bestemming tuin. Het plan heeft al in december en januari ter inzage geleden. Er zijn geen zienswijzen (bezwaren) ingediend. Die worden daarom ook niet verwacht als de gemeenteraad het plan heeft vastgesteld. Daarna kan een omgevingsvergunning aangevraagd worden, zodat er daadwerkelijk kan worden gebouwd. Dat betekent dat alles snel en soepel verloopt er nog dit jaar gebouwd kan worden.