Verhaegh Trading gaat niet in op bod gemeente

Terug naar het ontwerp bestemmings-plan van 2019

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Tijdens de algemene commissievergadering van 9 februari kreeg wethouder Inge Klein Gunnewiek als eerste het woord. Zij wilde een mededeling doen over Dennenoord. “Het bod dat wij aan Verheagh hebben gedaan loopt tot vannacht 24.00 uur. Wij hebben het vermoeden dat Verhaegh er niet op in zal gaan.” Het was de bedoeling dat Verhaegh mede met het geld van de gemeente zijn bedrijf naar een ander bedrijventerrein zou verplaatsen.

Verschil tussen vraag en aanbod te groot
De volgende dag kwamen er geen berichten dat Verhaegh alsnog op het bod was ingegaan. Wethouder Inge Klein Gunnewiek benadrukte dat het proces zorgvuldig is geweest. “Het verschil tussen vraag en aanbod was te groot. Het aanbod was binnen de kaders van de gemeenteraad.” Ook speelde gelijke behandeling een rol. Verhaegh Trading kon niet anders behandeld worden dan de bedrijven die al van Dennenoord waren vertrokken. “We hebben al eerder geconstateerd dat we er niet uitkwamen. Toch hebben we het weer geprobeerd.” Hoe hoog het bod van de gemeente was en tot hoever de kaders van de gemeenteraad gaan is niet bekend. Daarover is in beslotenheid een beslissing genomen.

Alleen maar verliezers
Het is al twee jaar geleden dat door de toen net aangetreden nieuwe coalitie van Winterswijks Belang (WB), VVD, GroenLinks en PvdA besloten werd toch nog een poging te doen om Verhaegh te verplaatsen. Niemand was immers tevreden over het ontwerp bestemmingsplan van de vorige coalitie van WB en CDA. Verhaegh zei niet voldoende uit de voeten te kunnen op Dennenoord, zelfs niet wanneer hij meer ruimte zou krijgen. Tom van Beek (Voor Winterswijk) had begrip dat de gemeente niet in wil gaan op de vraag van Verhaegh. "De wethouder is binnen de kaders van de raad gebleven. Teveel betalen zou oneerlijk zijn geweest naar andere ondernemers toe.” Bij teveel betalen is er ook een kans dat het als staatssteun wordt gezien en dat mag een gemeente niet doen. Voor Ubel Zuiderveld (PvdA) betekent het stoppen van het onderhandelen alleen maar verliezers zijn. "Verhaegh, de omwonenden en de gemeente zijn niet tevreden. Maar we hebben nu geen andere keuze dan voor een goede invulling van Dennenoord te zorgen. Met Verhaegh en met natuurontwikkeling.”