Park Achterhoek krijgt duidelijkere vormen

Ontwikkelaar gevonden voor exploitatie zorghotel en andere gebouwen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Tijdens het Politiek Forum van 4 februari bleek al dat de plannen voor het Park Achterhoek vorm beginnen te krijgen. Er is een ondernemer gevonden, die zich heeft gespecialiseerd in de zorg en een zorghotel en andere gebouwen wil exploiteren. Ook kan de stadstuinbouw rondom de boerderij in het plangebied dit jaar nog starten. Daarom waren er in de algemene commissievergadering een week later vooral waarderende woorden voor het Park Achterhoek.

'Meest concrete plan tot nu toe'
“Eind 2019 jaar was er ook een presentatie over het Park Achterhoek”, zei Ubel Zuiderveld. “Toen had ik er niet veel vertrouwen meer in. Daarom verraste me de presentatie van vorige week aangenaam. Ik zag een mooie invulling.” Zuiderveld hoopt wel dat niet van het beeldkwaliteitsplan wordt afgeweken. Bij het park met veel plek voor groen horen mooi ontworpen gebouwen en niet simpele blokkendozen. “Het meest concrete plan tot nu toe”, zei Loes ten Dolle (D66), “Al blijven we wel sceptisch.” D66 zag tot nu toe als enige raadsfractie nooit meerwaarde in het Park Achterhoek. Met zorg gerelateerde activiteiten konden prima elders in Winterswijk gerealiseerd worden.

Betrekken omwonenden
Tom van Beek (Voor Winterswijk) zei nooit tegen de ontwikkeling van het Park Achterhoek te zijn geweest, maar dat hij altijd kritisch is geweest over het betrekken van de omwonenden. Dat is volgens hem mislukt en ver onder de maat geweest. Wie van de buurt nou wel of niet betrokken was bij de plannen kwam vaker ter sprake. Het Park Achterhoek krijgt aan de Tuberweg een groene wal, zodat het voor aanwonenden niet zichtbaar is. Ook aan andere wensen van de buurt is tegemoet gekomen. Het bestemmingsplan sluit uit dat er niet zorg gerelateerde activiteiten mogelijk zijn. Daarnaast blijft een groot deel van het gebied onbebouwd. Toch is er bij een aantal omwonenden ontevredenheid over de uitkomst. “Er is een conceptovereenkomst tussen de Arrisveld b.v., de eigenaar van het terrein, en de buurt”, zei wethouder Elvira Schepers. “Dat ging via een woordvoerder van de buurt. Hij zal de buurt daarvan op de hoogte hebben gesteld.”

Geen woonwijk
Het zorghotel en andere gebouwen zullen geëxploiteerd worden door 4Capitals, een zorgondernemer uit Terborg. Richard te Vruchte liet bij het Politiek Forum weten enthousiast te zijn over het Park Achterhoek. In het te bouwen zorghotel wil hij ruimte bieden aan honderd mensen. Daar is ruimte voor zorgpersoneel met een tijdelijk contract, voor stagiaires in het ziekenhuis en van dokterspraktijken, voor familie van mensen die in het Streekziekenhuis opgenomen zijn en voor revaliderende mensen.

Het is niet de bedoeling dat er langer dan maximaal een half jaar wordt gewoond. Woningnood voor andere doelgroepen zal hier niet worden opgelost. “Anders hadden we hier net zo goed een woonwijk kunnen vestigen”, zei wethouder Schepers.

De grond blijft in bezit van de Arrisveld b.v. 4Capital zal de gebouwen, waaronder ook de boerderij, huren en verhuren.
Stadstuinbouw
Uit de presentatie van Patrick Hallink van BijzonderGewoon bleek dat de stadstuinbouw rondom de boerderij niet meer dan één hectare in beslag zal nemen. “Dat is nog steeds een zeer grote moestuin.” De boerderij wordt een horecagelegenheid. Hallink verwacht dat er elke dag 65 mensen bezig kunnen zijn, onder wie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking. Hoewel de financiering nog niet rond is, denkt Hallink dat hij in augustus kan beginnen.

Stadstuinbouw
kan in
augustus
van start gaan
en dagelijks
bezigheid
bieden aan 65
medewerkers


Voor Tom van Beek (VW) was dit een van de losse eindjes in het plan. Hij was bang dat voor de stadstuinbouw subsidie bij de gemeente wordt aangevraagd. “De gemeente moet geen financiële betrokkenheid hebben bij projecten in het Park Achterhoek.” Het CDA zat op het zelfde spoor. Beide partijen vergaten daarbij dat de stadstuinbouw na een voorstel van Winterswijks Belang, dat omarmd werd door een groot deel van de gemeenteraad, in gang werd gezet.

Hallink zei dat hij onder andere al een subsidieverzoek bij Leader Achterhoek heeft ingediend. Daarbij gaat het om gelden voor projecten die de leefbaarheid op het platteland bevorderen. Daarvoor wordt altijd cofinanciering van een gemeente verwacht. Daarvoor heeft de gemeente al geld gereserveerd.