Geen kritiek op stoppen met het cultuurkwartier

Geen kritiek op stoppen met Cultuurkwartier

Meningen verdeeld over verplaatsen Boogie Woogie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Alles is weer open als het om het gebied tussen het Weurden, de Dingstraat, de Spoorstraat en de Roelvinkstraat gaat. Hier zou het cultuurkwartier komen, waarover iedereen zo enthousiast was. Het bleek niet haalbaar, zodat er nu weer nieuwe plannen bedacht zullen worden. Zelfs een verplaatsing van Boogie Woogie, door velen voor het gemak telkens aangeduid als muziekschool, naar het Gerrit Komrijcollege is bespreekbaar.

'Als iets niets kost is dat te mooi om waar te zijn'
Centraal in de plannen voor het cultuurkwartier stond de vestiging van Boogie Woogie, de openbare bibliotheek en een bioscoop aan het Weurden. Nadat een bioscoop onmogelijk bleek werd gezocht naar een andere kostendrager van het plan. Die werd niet gevonden. Uitgangspunt was steeds dat het Cultuurkwartier de gemeente niets moest kosten. Van ontwikkelaar Explorius werd verwacht dit mogelijk te maken. "Als iets niets kost is dat te mooi om waar te zijn”, zei Ubel Zuiderveld (PvdA). Hij wilde de hand in eigen boezem steken. "Plannen maken kan niet gratis.” Hij zal zich nu laten verrassen met welke plannen de gemeente zelf komt. "Meer wonen is een mogelijkheid. Er moet wel wat te beleven zijn.” Zuiderveld had wel een voorkeur om ergens in het gebied de muziekschool en de bibliotheek te vestigen.

'Reuring in het centrum'
Chiel Stemerdink (Voor Winterswijk) is blij dat de gemeente zelf de regie terug in handen heeft. “Het gebied is wel toe aan nieuwe ontwikkelingen.” Voor Winterswijk zet daarbij nog altijd in op meer woningen (oftewel een woonkwartier). “De bibliotheek kan goed in het Gerrit Komrijcollege (GKC) blijven en Boogie Woogie kan daar naar toe. Dat is een duurzame manier van voordeurdelen.” Stemerdink hoopt dat burgemeester en wethouders deze ideeën willen mee nemen bij het vervolg. Meer wonen in het vervolg werd door Loes ten Dolle genoemd als de pijler van de herontwikkeling genoemd. Aan een verplaatsing van Boogie Woogie naar het GKC dacht ze nog niet meteen. Voor de VVD en het CDA is dat nog wel een mogelijkheid. Wethouder Henk Jan Tannemaat zegde toe alles te willen onderzoeken. Toch liet hij weten dat Boogie Woogie niet enthousiast was over zo’n verplaatsing. Zelf blijft hij een voorkeur houden voor een muziekschool en een bibliotheek in het centrum. “Dat geeft reuring in het centrum.”

Snel een vervolg
Wim Wassink (CDA) vroeg zich af wat de kosten zijn van het afscheid nemen van Explorius. “De afhandeling daarvan vindt nu plaats. We zijn in goed overleg en daar wil ik nog niet op vooruitlopen”, reageerde de wethouder. De gemeenteraad heeft al eerder een besluit genomen dat Explorius zo’n 43.000 euro zal krijgen voor de werkzaamheden. Daarnaast hebben de medewerkers van de gemeente veel tijd in het cultuurkwartier gestoken. Dat hoeft niet helemaal verloren tijd zijn, want de opgedane kennis kan gebruikt worden bij het vervolg. Wat betreft het CDA mag het plangebied vergroot worden. Wassink denkt aan een koppeling met de centrumvisie en de eventuele verlenging van de Dingstraat over of onder het spoorwegemplacement. De wethouder is bereid om breder te kijken. “We weten inmiddels veel”, zei Tannemaat tot slot. “We weten wat niet kan en weten wat wel kan.” Hij beloofde dat B en W snel met een vervolg zal komen. “We gaan hier niet een jaar lang over soebatten.”