Update corona vaccinaties

REGIO- Aangezien de volgorde van vaccinatie soms wijzigt ten opzichte van de volgorde op de routekaart, is elke week een update te lezen in deze krant. Huisarts Henk Jan Besselink uit Winterswijk houdt lezers op de hoogte.

Besselink: “Vorige week heb ik aangegeven dat in die week de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en verstandelijk beperkte mensen in instellingen gevaccineerd zouden worden, maar helaas is dat niet door kunnen gaan, omdat dat de levering van vaccins was uitgesteld. Maar we hebben ze nu binnen en gelukkig kan het deze week deze groep mensen gevaccineerd worden. Maandag de inwoners uit die groep uit Lichtenvoorde en Aalten, dinsdag Winterswijk en woensdag Groenlo. Eibergen en Neede. Dat we doen met een chauffeur van de Huisartsenpost en ook vanuit de diverse locaties, omdat de vaccins van Pfizer gekoeld vervoerd moeten worden. We hebben gelukkig voldoende vrijwilligers bereid gevonden hiermee te helpen, zodat deze groep in zijn geheel gevaccineerd gaat worden. In Winterswijk gaat dit om zo’n 350 mensen. Voor zover ik nu begrepen heb geldt dit ook voor mensen die niet onder hun eigen huisarts vallen maar onder de arts van de instelling, dit is geregeld door de instellingen zelf."

Advies: wachten op priklocatie in de buurt
Volgens Besselink is het een ingewikkelde procedure en ‘het gaat nog ingewikkelder worden'. “Bij de mobiele 90-plussers, die door de GGD uitgenodigd zijn om een afspraak te maken, is het probleem dat ze tot nu toe naar Enschede of Arnhem moesten, maar sinds afgelopen week is er een nieuwe priklocatie in Doetinchem geopend en er komen nog locaties in Lichtenvoorde en mogelijk ook in Winterswijk bij. Als mobiele 90-plussers de GGD bellen worden ze weer naar de huisarts verwezen en wij adviseren ze dan om nog even te wachten tot de priklocaties dichter bij huis geopend zijn.”
Inmiddels is er ook begonnen met het uitnodigen van mensen onder de 90 jaar, dat gaat per leeftijd, eerst 89-jarigen, dan 88-jarigen en zo verder. Besselink: “Ze moeten nu nog naar een locatie verder weg. Velen bellen mij op met de vraag of de huisarts ze niet kan vaccineren, maar wij hebben de vaccinaties niet, daarom moeten ze toch naar de GGD. Ook deze mensen adviseer ik om enkele weken te wachten met een afspraak te maken als er dichter bij huis gevaccineerd kan worden. Wat me wel opvalt is dat van deze groep nog niemand heeft gezegd niet gevaccineerd te willen worden.”

Medische indicatie
Over enkele weken zijn mensen met een medische indicatie tussen 18 tot 60 jaar aan de beurt. Volgens Besselink zit daar een lastig punt. “Mensen die een medische indicatie hebben, zoals ernstige diabetes op jonge leeftijd, ernstige COPD, zouden in principe gevaccineerd worden in onze praktijk met het AstraZeneca vaccin. De vraag is echter of de leveringen op tijd komen. Maar ik benadruk nogmaals dat als we de vaccins hebben we ons uiterste best doen binnen een paar dagen iedereen uit deze groep te vaccineren.”

Thuiswonenden tussen de 60 en 75 jaar staan ook voor over enkele weken op de routekaart. Zij worden uitgenodigd door de GGD in tegenstelling tot thuiswonende 75-plussers en immobiele 60-75 jarigen, die weer een uitnodiging van de huisarts ontvangen.
De grote groep mensen van 18 tot 60 jaar is als laatste aan de beurt en als alles volgens plan verloopt zouden zij vanaf april gevaccineerd kunnen worden.