Vrijwilliger Elles en Home-Start-moeder Stephanie ontmoetten elkaar meestal digitaal en soms op veilige afstand. Foto: Home-Start

Vrijwilliger Elles en Home-Start-moeder Stephanie ontmoetten elkaar meestal digitaal en soms op veilige afstand. Foto: Home-Start

Op afstand via je beeldscherm, naast ouders staan

'Onder-steuning Home-Start moet door blijven gaan'

ACHTERHOEK - De druk op (jonge) gezinnen is op dit moment hoger dan ooit. Dat constateert Home-Start-coördinator Nienke Wolsink van Yunio: “Maatregel op maatregel, thuiswerken, kinderen thuis en thuisscholing. De druk wordt behoorlijk opgevoerd in de gezinnen.”

Home-Start zet vrijwilligers in om gezinnen, waarin het tijdelijk niet goed gaat, een steuntje in de rug te geven met o.a. praktische opvoedondersteuning. “Vóór corona ging een vrijwilliger dan naar een gezin toe, maar dit kan natuurlijk niet in deze tijd. Hoe kunnen we dan wel blijven ondersteunen en gezinnen helpen, zonder ze te bezoeken? Dat was de vraag die we ons in april 2020 al stelden”, vertelt Nienke. “In de eerste golf moesten we de ondersteuning terugschroeven, maar er waren gezinnen die niet konden wachten. En dus pakten we de ondersteuning digitaal op.”

Zwanger in coronatijd
Zo ook bij Stephanie, inmiddels moeder van een jonge zoon. Stephanie vroeg aan het begin van de coronacrisis om hulp bij Home-Start. Ze was op dat moment zwanger en had haar hoofd vol met vragen over hoe het straks allemaal zou moeten. “Een zwangerschap laat zich niet uitstellen, dus gingen we over op een digitale koppeling”, legt Nienke uit.

Stephanie werd samen met vrijwilliger Elles de eerste digitale koppeling van Home-Start Achterhoek. Of het gek is om digitaal gekoppeld te worden aan iemand die je nog nooit ontmoet hebt? “Nee hoor”, vindt de 26-jarige Stephanie. “Ik ben wel gewend dat heel veel tegenwoordig digitaal gaat, daar zijn we toch ongeveer mee opgegroeid?”

Vrijwilliger Elles Nienhuis bekent dat ze zich toch wel eerst even moest schikken: “Dat vond ik best onwennig in het begin. Want ik sprak toch met iemand die dan mijn adviezen maar aan ‘moest’ nemen, me in vertrouwen nam en dat terwijl ze me nog nooit gezien had. Da’s toch gek? Gelukkig went het wel”, concludeert Elles.

Eigen opvoedervaring
Met Stephanie en haar gezin gaat het goed. Elles ondersteunde Stephanie grotendeels digitaal. ”Ik heb haar heel veel praktische tips gegeven. Van die dingen die je aan je moeder zou kunnen vragen of aan een andere ouder. Over voeding bijvoorbeeld, of het huishouden of het dagprogramma”, vertelt Elles. "Leuk is dat ik mijn eigen opvoedervaring in kan zetten om Stephanie te helpen. Dat helpt echt.”

Tweede golf
“Nu we midden in de tweede golf zitten en kinderen lange tijd niet naar school konden, zijn gezinnen onder grote druk komen te staan. Het is heel belangrijk dat we de ondersteuning, op een verantwoorde manier, blijven voortzetten”, benadrukt coördinator Nienke. “En dat doen we, waar mogelijk, nu dus ook digitaal. Want we zien dat gezinnen de behoefte hebben om te sparren, te praten en dat steuntje in de rug te krijgen.”

Voorbereidende cursus
In maart start er weer een cursus voor nieuwe vrijwilligers. Anders dan anders is ook deze cursus nu digitaal, met een fysieke terugkombijeenkomst wanneer het weer mag.
Aan vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld, wel affiniteit met kinderen en opvoeding. De cursus wordt gegeven in drie sessies, in overleg met de cursisten. Ook na de cursus worden de vrijwilligers ondersteund en begeleid door een professionele coördinator van Yunio. Home-Start biedt periodiek ook interessante lezingen en bijeenkomsten aan de vrijwilligers. Bovendien leer je ook veel over jezelf, jouw sterke en zwakke kanten, jouw durf en onzekerheid. Kortom: een mooie uitdaging!

Meer weten?
Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger neem contact op met de coördinator van Home-Start Achterhoek: homestartachterhoek@yunio.nl of bel met Vera Schakel-De Ligt:06-30630221. Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg.


yunio.nl