Trek de wandelschoenen aan voor een smakelijke wandeling. Foto: Waltraud Wensink
Trek de wandelschoenen aan voor een smakelijke wandeling. Foto: Waltraud Wensink

Smakelijk wandelen in de Achterhoek

DE HEURNE - Wandelen is populairder dan ooit. Naast de spontane individuele wandelingen poppen ook de georganiseerde wandelingen als paddenstoelen uit de grond. Wandelingen waarbij men meestal aan het eind een versnapering ‘to go’ kan nuttigen en waar veel belangstelling voor is. Vanaf aankomend weekeind bestaat die mogelijkheid ook in de regio De Heurne, Dinxperlo en Breedebroek. De vriendinnen Marjolein Bruggeman en Suzanne van Beersum uit De Heurne hebben een prachtige route uitgezet, met onderweg gelegenheid om coronaproof een smakelijke tussenstop te maken.

Door Waltraud Wensink

Marjolein: ”Er zijn overal leuke wandeltochten. Ik wandel zelf ook graag. Esther Bos (die voorheen in Dinxperlo woonde, nu in Rhenen) opperde het idee voor de 'Smakelijke wandeling'. Suzanne en ik dachten dat het mooi zou zijn om dan een route uit te zetten die door De Heurne, Breedenbroek en Dinxperlo gaat, we kennen hier immers de weg." Suzanne vult aan: ”Zelf ben ik niet echt een wandelfanaat maar ik wandel wel een aantal keren per dag met de honden. Ik ben meer van het culinaire gebeuren er omheen.” De door beide vrouwen uitgezette route is ongeveer 13 kilometer lang, waarbij een aantal horecagelegenheden worden gepasseerd. Die hebben hun medewerking toegezegd en nemen het 'smakelijke' deel voor hun rekening.

'Smakelijke wandeling’
”Het is een wandeling waarbij je diverse horecagelegenheden aandoet en bij iedere stop krijg je iets ‘smakelijks’ aangeboden. We hebben op de route vijf adressen die meedoen en zelf zit ik nog te denken aan een ‘stiekeme' zesde stop", lacht Suzanne. Medewerking verlenen boerderijrestaurant / kookstudio ‘Op de Brusse’ en Café Bruggink uit De Heurne meedoen, in Breedenbroek Café- Restaurant Koenders en in Dinxperlo ‘Luck Café’ en Hotel Restaurant ’t Welink.

Marjolein: ”We willen juist de wandelaars een culinair uitstapje bieden, vandaar de ‘Smakelijke Wandeling’. We merken dat er steeds meer mensen zijn die als het ware ‘corona-moe’ zijn en er graag weer op uit willen. Maar dat mag en kan helaas nog niet. In het geval van de ‘Smakelijke Wandeling’ heb je eigenlijk een soort van ’uit eten’ in etappes tijdens je wandeling. Je gaat dus wandelen, beweegt lekker, en smult van de smakelijke verrassingen.” Suzanne vult aan:” Het is coronaproof; mensen halen hun culinaire gerecht af bij de horeca en worden daarbij gevraagd alle regels in acht te nemen. Het is dus echt een kwestie van je gerechtje afhalen en doorlopen. Je eet het lekkers op de hand op of zoekt ergens een plekje waar je op veilige afstand van elkaar even iets kunt eten, maar daarna loop je echt weer verder.” Onderweg krijgen de wandelaars ook nog wat toeristische informatie over wat ze tegenkomen.

Deelname aan de ‘Smakelijke Wandeling’ kost 30 euro per persoon. Suzanne: ”Dat lijkt misschien veel maar je krijgt echt waar voor je geld en aan het eind van de wandeling zit je buik wel vol van alle lekkere dingen die je hebt gehad. De horecagelegenheden hebben in met elkaar afgestemd wie welk gerechtje klaar maakt. Het zijn wel gerechtjes die je gemakkelijk op de hand kan meenemen of nuttigen. Je hoeft niet bang te zijn dat je met een Indische rijsttafel onder je arm op pad moet. Wij vinden het belangrijk dat de mensen het leuk en gezellig vinden om mee te doen. Bij inschrijving via de website krijgt men een betaalverzoekje zodat de betaling vooraf geregeld is. Deelnemers krijgen dan van ons bij het startpunt de route en een aantal munten om in te leveren bij de diverse stops. Je portemonnee kun je dus thuis laten."

De beide dames zijn enthousiast over de wandeling die ze hebben uitgezet en over de medewerking van de horeca. Marjolein: ”We moeten eerst zien hoe het gaat lopen maar we hebben nu al veel aanmeldingen. Je kunt je inschrijven voor de wandeling op vrijdagen, zaterdagen en zondagen. Het is geen eenmalig iets, maar we zijn van plan om dit voor te zetten in de weekenden zolang er animo is. We hebben komend weekeind - 5, 6 en 7 februari - de kick off. Wij hebben op dit moment één route en in Rhenen en op de Grebbeberg zijn er een aantal meer.”

Maak een leuke selfie
Suzanne en Marjolein zouden het ook erg leuk vinden dat de wandelaars een leuke selfie maken en die insturen. “Op die manier hopen we ook dat het zich rond spreekt en dat er meer mensen interesse krijgen voor deze culinaire wandeling. We verwachten geen doorgewinterde wandelaars die er wekelijks op uit trekken en flink wat kilometers in de benen hebben, alhoewel ook deze wandelaars natuurlijk ook welkom zijn. We richten onze pijlen op de wandelaars die dus graag iets speciaals willen. Die het bijzondere van de ‘Smakelijke Wandeling' inzien en het als een mooi en gezellig uitje zien.”.

Opgave voor de smakelijke wandeling Achterhoek of Rhenen/Grebbeberg kan via www.smakelijkewandeling.nl en de kosten zijn 30 euro per persoon. Er kan gestart worden tussen 10:00 uur en 14:00 uur. Voor de Achterhoek geldt dat men start bij ‘Op de Brusse’ en het eindpunt is Bruggink in De Heurne zijn.. Per dag zijn er een beperkt aantal plekken beschikbaar.


www.smakelijkewandeling.nl

Ook in onze regio is een 'Smakelijke Wandeling' uitgezet. Foto: Waltraud Wensink