Bas Hommelink (WAM & Van Duren) vorig jaar op de bouwlocatie aan de Bumerweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bas Hommelink (WAM & Van Duren) vorig jaar op de bouwlocatie aan de Bumerweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Negentien seniorenwoningen aan de Bumerweg

B en W wil meewerken aan aangepast plan

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Vorig jaar vroeg de WAM & Van Duren Bouwgroep al medewerking voor de bouw van woningen op de locatie van een voormalig aannemer aan de Bumerweg. Burgemeester en wethouders wilden toen niet meewerken aan een principeverzoek. “Dat had met de inrichting van het erf te maken”, zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek. “De ontwikkeling was te groot, maar WAM & Van Duren heeft het snel weer opgepakt en is met een tweede plan gekomen.” Op het principeverzoek hiervoor reageert B en W wel positief. “Er komen negentien seniorenwoningen.”

Compact erf
In het vorige verzoek was er sprake van zestien “levensbestendige woningen” en acht studio’s voor jongeren. Die werden niet alleen op het bestaande erf geplaatst, maar ook daar buiten. Daardoor was er geen sprake meer van een compact erf, waardoor volgens de gemeente het plan te groot werd voor de locatie aan de Bumerweg. “Onbebouwde ruimte dient ook onbebouwd te blijven”, was voor de gemeente het uitgangspunt. Bezwaar was daarnaast dat niet alle nog aanwezige bedrijfsgebouwen werden gesloopt. De gemeente vindt dit wel gewenst. Met dit in het achterhoofd is het bouwbedrijf opnieuw aan de slag gegaan en heeft een plan ingediend, dat nu wel de instemming van B en W krijgt. Door de aanpassingen van het plan wordt dat nu wel als kwaliteitsimpuls voor deze plek beschouwd.

'Mooie vorm, waarbij voor elkaar wordt gezorgd'
Op het bouwperceel komen nu twee gebouwen. Het eerste gebouw staat aan de Bumerweg op de plek waar nu nog een loods staat. Hierin komen vier appartementen met vier gemeenschappelijke voorzieningen. Achter op het erf komt het tweede gebouw waarin vijftien appartementen komen. Net als bij het vorige plan is het de bedoeling dat de bewoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, waarbij de bewoners behulpzaam voor elkaar willen zijn. "Een mooie vorm, waarbij voor elkaar wordt gezorgd”, zegt wethouder Klein Gunnewiek. Zij heeft van het Bouwbedrijf begrepen dat er al belangstelling is voor de nieuwe woningen. Ook de Seniorenrraad heeft positief gereageerd op het plan. De woningen zijn bereikbaar vanaf een nieuwe erfweg, die vanaf de Horstweg komt.

Omwonenden
De wethouder weet dat de buurt nog steeds sceptisch is over de plannen. "Ga goed in gesprek met de buurt”, zegt Klein Gunnewiek dan ook. De gemeente kan eventueel voor steun zorgen met een participatiecoach. Door het bouwbedrijf is het plan al per email naar de bewoners gestuurd. Die hebben gereageerd met een mailbericht dat ook naar de gemeente is gestuurd. Daaruit blijkt dat de buurt positiever is over het nieuwe plan dan over het vorige, omdat de bebouwing zich concentreert. Het aantal van negentien seniorenwoningen wordt echter te veel gevonden. De buurt vindt hiervoor een leegstaand gebouw in de bebouwde kom geschikter. Ook zijn er twijfels of oudere bewoners van het Vosseveld en de Brinkheurne wel behoefte hebben aan dit soort woningen. Om de bouw mogelijk te maken moet nu door WAM & Van Duren een bestemmingsplanwijziging aangevraagd worden. Daarvoor zal een ontwerp bestemmingsplan met alle bijbehorende onderzoeken moeten worden aangeleverd.