Van links naar rechts: Elvira Schepers, Gamze Nur Balci en Rolinka Schipper. Foto: Eva Schipper
Van links naar rechts: Elvira Schepers, Gamze Nur Balci en Rolinka Schipper. Foto: Eva Schipper

GKC ontwerpt plan om
leerachter-
standen weg te werken

8 februari start: 'Vraag het de oud-leerling'

Door Eva Schipper

WINTERSWIJK – Veel scholen in Nederland kampen met hetzelfde probleem: de leerachterstanden bijwerken van de corona crisis. Oud-leerling Gamze Nur Balci en conrector onderwijs Rolinka Schipper van het Gerrit Komrij College bedachten samen het nieuwe concept: 'Vraag het de oud-leerling'. De school kreeg 25 januari te horen dat de gemeente Winterswijk het project mede zal financieren. Wethouder onderwijs Elvira Schepers, Gamze Nur Balci en Rolinka Schipper vertellen graag meer over het concept en over de samenwerking.

De scholen in de gemeente Winterswijk zijn altijd goed in contact met de gemeente. Zo kwamen Schipper en wethouder Schepers tijdens een gesprek ook op het probleem van de impact van de coronacrisis.
De vraag vanuit de gemeente was; hoe kunnen we ervoor zorgen dat de jongeren weer perspectief krijgen in een uitzichtloze tijd. “Als gemeente willen we de effecten van corona op de maatschappij verzachten”, aldus Schepers.

Toen de plannen van Vraag het de oud-leerling werden gedeeld met de gemeente gingen ze samen in zee. “Alles wat we kunnen doen om de leerstof achterstand te verkleinen of te voorkomen, moeten we als gemeente aanpakken,” zegt Schepers.

'Als gemeente
willen we de
effecten van
corona op de
maatschappij
verzachten'


Op een online platform kunnen alle leerlingen van het Gerrit Komrij College vanaf 8 februari gratis vragen stellen over de lesstof die ze nog niet goed begrijpen en over het plannen van de lesstof. De vragen worden elke schooldag van 14.00 tot 16.00 uur live beantwoord door oud-leerlingen van de school.

Het werkt als een inloopspreekuur. De leerling stelt een vraag via de chat-functie en een oud-leerling belt vervolgens de leerling en geeft hier uitleg over.

Schipper liep al een poos met de vraag in haar hoofd: hoe kunnen we onze leerlingen helpen in deze tijd van corona?
“Als je in de huid van een leerling kruipt, dan kan je je bedenken dat het online leren ongelooflijk pittig is. Veel leerlingen zitten thuis zonder hulp van ouders en kunnen minder gemakkelijk een vraag stellen aan klasgenoten. Je wil niet dat leerlingen vastlopen en beperkt worden in hun kansen.”

De conrector onderwijs legt uit dat ze op zoek was naar een sociaal plan. “Ik zocht een laagdrempelige oplossing die voor alle leerlingen van het GKC bereikbaar zou zijn. Helaas kan niet iedereen extra hulp zoals huiswerkbegeleiding betalen.”

Tegelijkertijd was Gamze Nur gestopt met haar studie psychologie aan de Radboud Universiteit. Ze wou graag haar kracht inzetten om andere mensen te helpen. Ook wilde ze graag haar communicatieve vaardigheden verbeteren. In een mail legde ze uit aan Schipper dat ze graag iets voor de school zou willen betekenen. Gamze Nur: “Dit gebeurde net voor de kerstvakantie. Ik had eigenlijk niet meer verwacht dat ik nog een reactie van Rolinka zou krijgen, maar ik kreeg deze toch. Vanaf dat punt is het balletje gaan rollen en vervolgens zijn we samen rond de tafel gegaan.”

Gamze Nur werd benoemd tot projectcoördinator. "De plannen lagen al erg snel op tafel", legt Gamze Nur uit. “Rolinka en zitten qua denken op een lijn, dus dat zorgt voor een vlotte en goede samenwerking.” Binnen zes weken was het project uitgewerkt en 8 februari is het zover: het platform zal 'de deuren gaan openen'. “Voor die tijd zijn er natuurlijk nog wel wat dingen te doen zoals het inroosteren van de oud-leerlingen en de laatste puntjes op de i zetten.” Gamze Nur voelt weinig spanning voor de opening. “Ik heb er vooral ontzettend veel zin in." Ze begint te stralen en zegt: “Ik ben vooral benieuwd hoe de leerlingen het gaan vinden dat wij altijd voor ze klaar staan.”

Ook Schipper is erg tevreden over het project. “Ik denk dat we elkaar in deze coronacrisis erg kunnen versterken met kennis en vaardigheden. En dit geldt zowel voor de oud-leerlingen als voor onze leerlingen. Het is mooi om te zien dat onze oud-leerlingen bereid zijn om voor onze leerlingen klaar te staan.”

“Het online platform is een mooi voorbeeld van hoe wij als gemeente in deze tijd ons steentje bij kunnen dragen. Als dit project aanslaat kunnen wij als aanjager ook met andere scholen kijken naar de mogelijkheden van een dergelijk initiatief”, zegt Elvira.
Gamze Nur merkte dat er op Facebook een discussie ontstond over dat meer scholen dit zouden moeten doen en dat dit niet alleen op het GKC mogelijk moest zijn. Gamze Nur: “Helaas ben ik niet in de positie om daar wat aan te doen. Ik hoop dat andere scholen hier een voorbeeld aan nemen.”

Rolinka
Schipper en
Gamze Nur:
'Durf vragen
te stellen'


Rolinka Schipper en Gamze Nur hebben de volgende oproep. “Durf vragen te stellen en meld je vooral als je een oud-leerling bent en je het team zou willen versterken.”