Te vroeg om te besluiten over woningbouw op Tuunteveld

Vervolg van pagina 2

Te kort door de bocht
De oppositiepartijen D66, CDA en Voor Winterswijk hadden geen goed woord over voor de motie. Loes ten Dolle (D66) noemde de motie “een middelvinger naar de bewoners van de Misterweg en het Tuunterveld en dat door partijen die de betrokkenenpragraaf bedachten.”

Voor Ten Dolle staat de uitkomst van het proces dat moet leiden tot een nieuw bedrijventerrein nog niet vast. B en W heeft weliswaar de Misterweg als voorkeurslocatie aangewezen, maar de inspraak kan er nog toe leiden dat er een andere keuze wordt gemaakt. Ook het Tuunterveld kan weer in beeld komen voor een bedrijventerrein. Nu al deze locatie aanwijzen voor woningbouw is voorbarig.
Tom van Beek (Voor Winterswijk) zei dat de motie voor onrust had gezorgd bij de bewoners in en om het Tuunterveld. Ze waren verrast. Ook het CDA was teleurgesteld en verbaasd over de motie. “Er is geen bredere afweging geweest”, zei Wim Elferdink, “Dit is te kort door de bocht”.

Motie komt totaal op het verkeerde moment
Wethouder Inge Klein Gunnewiek reageerde dat de motie nu niet aan de orde was. “Dit is totaal het verkeerde moment. Dit staat de brede discussie over de bedrijventerreinen in de weg. De periode om zienswijzen in te dienen is net gestart. Iedereen moet nu zijn zienswijzen kunnen indienen. Met deze motie verliest de zienswijzenperiode aan kracht.” Ook legde ze uit dat uitnodigingsplanologie tegenwoordig het uitgangspunt is. Dat betekent dat de gemeente zelf geen initiatief neemt voor woningbouwplannen. Dat moeten grondeigenaren en bouwbedrijven zelf doen. Te Gronde begreep wel dat de motie misschien iets te vroeg komt. “Ik snap wel dat een half jaar later beter is.” Het antwoord van de wethouder was voldoende reden om de motie voorlopig in te trekken.

Eerst even rustig nadenken
Voor het CDA was de motie over het Tuunterveld de reden geweest om een tegenmotie in te dienen. "het CDA wil zeker wat”, zei Wim Elferdink, "Maar niet met oogkleppen op.” De inwoners van het Tuunterveld zijn al geconfronteerd met diverse plannen. Eerst een zonnepark, toen een bedrijventerrein en door de motie van de coalitie met een woonwijk. "Wat wil de gemeente nou? Wat is de visie?”

Volgens het CDA is er daarom een nieuwe structuurvisie nodig, waarin wordt gekeken waar het beste gebouwd en gewerkt kan worden. "Als je heel druk bent, kun je beter eerst even rustig nadenken.” Wethouder Klein Gunnewiek zei dat de structuurvisie een verouderd instrument is. Voor het buitengebied, waaronder het Tuunterveld valt is, al een omgevingsvisie vastgesteld en voor de bebouwde kom zal die worden opgesteld. Daar wilde het CDA niet op wachten. De motie kreeg echter alleen steun van het CDA en Voor Winterswijk.


SKB en MST gaan weer samenwerken op het gebied van poliklinische vaatchirurgie

Vervolg pagina 3

Daarnaast werkt het SKB binnen het Regionaal Orgaan Acute Zorg Twente en Oost-Achterhoek (ROAZ Euregio), intensief samen met onder andere het MST. Bijvoorbeeld op het gebied van coronazorg en acute zorg. Op andere gebieden blijft het SKB met het Slingeland Ziekenhuis samenwerken, onder meer op het gebied van reumatologie en orthopedie. Ook voor maag-, darm-, en leverzorg en microbiologie zijn afspraken gemaakt met als doel de beste zorg voor patiënten te blijven bieden. Binnen de Achterhoek zijn diverse initiatieven op het gebied van gezondheid waar het SKB actief aan deelneemt. Zoals de thematafel 'de Gezondste Regio' en het informatieberaad van de 8RHK Board. Het SKB beschouwt het als vanzelfsprekend en noodzakelijk om hierin met alle partijen, die onderdeel zijn van de 8RHK Board, samen op te trekken. Het Slingeland Ziekenhuis is als collega-ziekenhuis hierin een belangrijke partner.