Update coronavaccinaties

REGIO - Het loopt nog niet soepel met het vaccineren tegen Covid-19 en volgens huisarts Henk Jan Besselink uit Winterswijk is dat een understatement. “Het lijkt voor veel mensen, zo hoor ik terug van patiënten, een beetje een puinhoop te worden. Het belangrijkste struikelblok is dat mensen aan het bedenken zijn wat ze graag willen doen in het eigen gebied, dat is jammer en zonde van de tijd. Dan hebben we nog het probleem van een tekort aan vaccinaties."

Besselink: "In een eerder gesprek heb ik verteld over onze regio organisatie HOOG (Huisartsen Organisatie Oost-Gelderland), die verantwoordelijk is voor de regio’s Oost-Achterhoek, Apeldoorn en Zutphen. Vanaf deze week zijn mensen met een verstandelijke beperking in tehuizen en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen, die onder verantwoordelijkheid van de huisartsen vallen, aan de beurt. De regio Oost-Achterhoek heeft met hulp van de huisartsen lijsten met namen van deze mensen opgesteld. Het aantal personen verschilt nogal per praktijk, van zo’n 20 tot 50 mensen. Deze mensen worden deze week in de instellingen door mobiele teams gevaccineerd . Bijkomend probleem bij de vaccinatie van deze mensen is dat degenen met een verstandelijke beperking, dementie of wilsonbekwaamheid een verklaring moeten tonen dat ze gevaccineerd willen worden. De formulieren daarvoor moeten naar de instellingen, verzorgenden moeten familie benaderen en daardoor krijg je vertraging in de afhandeling. De benodigde vaccins moeten aangevraagd worden bij de regionale GGD maar je mag niet meer bestellen dan je nodig hebt, zodat we heel streng moeten selecteren. Dat is ook de reden dat mensen die in aanleunwoningen bij een verzorgingshuis wonen nu nog niet aan de beurt zijn.

90-plussers
De afgelopen week heeft Besselink alle 90-plussers uit zijn praktijk gebeld met de vraag of ze mobiel genoeg zijn om naar een priklocatie te gaan, maar dat betekent dat ze naar Enschede of Arnhem moeten. “Terwijl dit een groep is die je het minst mobiel zou kunnen noemen. Desondanks is er toch een zeer klein aantal die dat gaat doen. De ervaring leert dat de meeste 90-plussers wel willen wachten tot de huisarts ze kan prikken en horen we ‘ik blijf nog wel een tijdje binnen.’

Medische indicatie
“Als de levering van vaccins toeneemt zullen daarna de mensen met een medische indicatie tussen 75 en 90 aan de beurt zijn. Zij kunnen in de praktijk of thuis gevaccineerd worden met Moderna. Tegelijkertijd staat de groep 60-75 gepland en bij een goede mobiliteit denk ik dat ze naar een priklocatie moeten voor een vaccin met Biontech/Pfizer. We hopen dat er op korte termijn een priklocatie in onze regio komt, maar dat moet geregeld worden door de GGD en die hebben al hun handen vol met contactonderzoeken. Eigenlijk hoop ik van harte dat we het op den duur zelf mogen opzetten, waardoor het, als de vaccins er zijn, veel sneller zal verlopen. De groep met een medische indicatie tussen 18 en 60 zal dan weer door de huisartsen geprikt worden, de snelheid is afhankelijk van de leveringen van Astra Zeneca.”

Rijksbeleid
Besselink: “Ik krijg heel veel vragen vanuit de groep van ouderen waarom het zo geregeld is. Mijn antwoord is dan: het is rijksbeleid helaas en daar hebben we weinig invloed op. Maar we hopen dat we met het prikken door mobiele teams, georganiseerd door de regio organisatie, laten zien dat wij dat snel hebben kunnen opzetten.”

Huisartsen gevaccineerd
Inmiddels hebben de huisartsen, praktijkhouders en waarnemers die onder HOOG vallen - als ze dat wilden - allemaal de eerste vaccinatie gehad met het Moderna vaccin in het Gelre Ziekenhuis in Zutphen en hebben een afspraak gepland staan voor de tweede.