Juul met de waterstofauto. Foto: PR

Juul met de waterstofauto. Foto: PR

Eerste waterstofauto bij Skills

WINTERSWIJK - Juul Overkamp uit Meddo gooide water in een model waterstofpompje (Hydroliser), hiermee tankte hij zijn modelauto (elektrisch) en even later reed deze auto over de tafel bij Skills. Gerrit Krosenbrink en Thomas Schröer van Skills keken vol bewondering naar dit technisch wonder. Zo kan techniek dus heel leuk zijn.

Het oogmerk van Skills is dat ze jonge leerlingen willen enthousiasmeren voor de techniek, Daarnaast zullen ze tijdens het maken van allerhande technische opdrachten ook veel van techniek leren. Primaire onderwijs staat onderaan de lopende leerlijn en het voortgezet onderwijs wil graag dat hun eerstejaars leerlingen iets weten van robotica. Dit laatste sluit mooi aan op het oogmerk van de sectortechniek van het Gerrit Komrij College (GKC), waarin leerlingen vooral in de eerste twee leerjaren veel met techniek, waaronder robotica, bezig zijn. In het 3e leerjaar kunnen ze al bewust wat beroepsgerichte keuzes maken en kunnen leerlingen kiezen voor de bouw, installatietechniek, elektrotechniek, motorvoertuigentechnieken enzovoorts. Na het examens stromen de leerlingen met een technische interesse meestal door naar het MBO of HBO. En daar hebben zij naast de traditionele vakken ook modernere vakken zoals mechatronica, engineering, procesoperator, besturingstechniek en ga zomaar door.

GKC wil graag dat in het technieklokaal kinderen van groep 7 en groep 8 leren wat techniek is en wat je met techniek kan. De vakken bakker, metaal/solderen, hout, modelbouw en elektra worden al gegeven. Nu komt er ook nog de afdeling robotica bij. Robotica is veelal de basis voor het automatiseren van montageprocessen die vaak eentonig of vuil zijn of een hoge nauwkeurigheid vereisen en/of ergonomisch niet verantwoord zijn. Uiteraard zullen deze robotica opdrachten op het niveau van groep 7 en 8 worden gegeven. Deze nieuwe afdeling bij technieklokaal Skills had nog heel wat voeten in de aarde, want er moesten heel wat logistieke zaken gereorganiseerd worden en diverse moderne leermiddelen moesten worden aangeschaft.

De Stichting Technieklokaal Skills heeft daarin echter weinig middelen. “Het GKC heeft ons daar heel goed in ondersteund en daar zijn we hen heel dankbaar voor. Dat Juul onze doelgroep basisschool 7 en 8 kan laten zien dat zijn modelauto op (gedemineraliseerd) water loopt is toch prachtig en wie weet is dit voor een jonge leerling wel een reden om voor techniek te kiezen”, aldus een enthousiaste coördinator Thomas Schröer.

De auto op waterstof. Foto: PR