Bas (links) en Rick Klumper. Foto: Clemens Bielen

Bas (links) en Rick Klumper. Foto: Clemens Bielen

'Nieuw bedrijventerrein industrie ten koste van agrarisch bedrijf broers Klumper'

Streep door ontwikkeling bedrijf met 200 melkkoeien en 200 stuks jongvee

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK - Rick(36) en Bas(34) Klumper runnen in een maatschap met hun ouders een melkveebedrijf met plusminus 140 ha. aan grond. Zij zijn er verontwaardigd over dat ze in de krant moesten lezen, dat hun grond één van de opties is om nieuw bedrijventerrein te creëren. Zowel bij de Misterweg als bij het Elinksveld hebben zij grond in bezit en in gebruik voor hun bedrijf. Terrein aan de Misterweg is nu aangewezen als voorkeurslocatie voor bedrijventerrein.

De beide broers zitten niet op een vergoeding voor hun grond te wachten, zij willen blijven boeren: “Het is gewoon een prachtig vak, en om aan de huidige eisen te kunnen voldoen is er juist meer grond nodig. Die willen ze ons nu afpakken!” De afgelopen jaren hebben ze, aansluitend aan hun perceel aan de Misterweg, stukje bij beetje meer grond vergaard. Met veel versnipperde percelen is het moeilijk boeren.
Rick Klumper: “Dat konden we ook gerust doen, omdat de gemeente enkele jaren geleden heeft toegezegd dat we hier aan de rand van Winterswijk konden blijven en we hebben onze toekomst daar op ingericht. We hebben gronden aangekocht en een nieuwe schuur gebouwd en zelfs een half jaar geleden nog twee kleine aangrenzende percelen, en nu opeens willen ze ons 17 ha. afpakken."

Broers zitten
niet op een
vergoeding
voor hun
grond te
wachten


Na het gesprek met Achterhoek Nieuws hebben ze voor het eerst met de gemeente een informatief gesprek gehad.

Extensieve veeteelt
Wanneer het plan van de gemeente zou worden uitgevoerd, betekent dat een streep door de ontwikkeling van hun bedrijf dat 200 melkkoeien en 200 stuks jongvee omvat. De geplaagde sector moet veranderen en zij spelen daar op in.
Bas Klumper: "We willen naar een meer extensieve veeteelt. Wij willen onze mest in een straal van 10 kilometer kunnen aanwenden op grond die door ons wordt gebruikt, zo min mogelijk voer invoeren en een kringloop bewerkstelligen. Op zo'n lap van 40 ha. kun je op één dag nog wat doen. Als de plannen voor de Misterweg doorgaan, zou ook nog de stal voor 70 koeien op het perceel verloren gaan. Voor ons is het stuk grond een huiskavel.”
De broers vragen zich af of er wel zoveel grond gereserveerd moet worden voor nieuw bedrijventerrein in de verre toekomst ten koste van hun bedrijf.
Met de omwonenden hebben ze geen problemen, integendeel. Rick: "We kunnen wel zeggen, dat we een uitstekende verstandhouding met de bewoners in de buurt hebben, aan de Badweg, en met de buurt in Corle. Verhuizen is voor ons geen optie, wij hebben onze vrienden en kennissen hier.”