August de Vos druk aan het repareren van uurwerken. Foto: Han van de Laar

August de Vos druk aan het repareren van uurwerken. Foto: Han van de Laar

August de Vos laat de klokken weer tikken

‘Verzameling van meer dan 1000 uurwerken’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK- In de ruime woning van de familie De Vos aan de Koningsweg 7 komen de klokken je tegemoet. “Het is begonnen als hobby, toen ik een jaar of twintig was. Mijn vader repareerde vooral horloges. Ik ben me op klokken in het algemeen gaan richten.” Aan het woord is August de Vos, bij veel Winterswijkers beter bekend als de man van -destijds- de leesmap.

August: “Toen ik begon met klokken woonde ik nog bij mijn ouders op de Roombeek. In Enschede leerde hij ook zijn vrouw Jeanette kennen. August werkte in die tijd bij schoenenwinkel Van Haren. Hij was daar sous chef en viel regelmatig in bij filialen die personeel tekort kwamen. Zodoende kwam hij in Winterswijk toen daar een filiaalhouder werd gezocht. Dus kwam de familie De Vos hier te wonen. Grappig is een krantenartikel van Dagblad Tubantia, waarin verslag wordt gedaan van de winkeliersverenging. Er werd in 1978 gezocht naar een pakkende naam voor het winkelgebied van de Misterstraat. Gesuggereerd werd Misterstraat Promenade, maar dat werd toch te lang gevonden. Het was August die Misterade voorstelde. Die naam werd aangenomen.

Leesmap
Later ging August voor zichzelf werken en nam de leesmap van Meneer Kees over. Op het hoogtepunt werden er wekelijks zo'n 1600 leesmappen omgewisseld in Winterswijk, Aalten en Dinxperlo. Jeanette: "Soms reden we op een dag wel zo'n 100 kilometer om de mappen om te wisselen, ook in het buitengebied. Alleen al in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix was ik zo'n twee tot drie uur kwijt met het bij elkaar zoeken van de tijdschriften en mappen. Ik mocht namelijk niet in de kamers komen, waar regelmatig ook nog tijdschriften lagen. Alleen in de bezoekersruimte was toegestaan. Gelukkig hielp de verpleging regelmatig mee om de map weer compleet te krijgen.”

Reparaties
Tegelijkertijd bleef August druk bezig met het repareren van uurwerken. Van de grote Friese staartklokken, staande klokken tot pendules in alle soorten en maten. August: “Ik heb mezelf alles aangeleerd. Ik ben niet zo van de boeken. Ik ga gewoon aan de slag en heb voor reparaties heel veel verschillende onderdelen. Door geduld, ervaring en informatie van collega-klokkenmakers kan ik 99% van alle mechanische klokken maken. Gezien mijn voorraad val ik regelmatig terug op de aanwezige uurwerken die ik in de loop der jaren heb verzameld, gekregen en gekocht van andere klokkenmakers. Vaak ligt bij reparatie het probleem aan kleine dingen die eenvoudig op te lossen zijn, zoals droogte, een kapotte slingerveer of een verschoven anker. Bij echte oude klokken zijn ook lager problemen, verbogen tanden of slijtage aan de orde.”

Geen getik
August krijgt uit het hele land, maar ook uit België en soms Duitsland uurwerken opgestuurd voor reparatie, van Breda, Bergen op Zoom tot Schagen. Jeanette: “De klokken in de woonkamer staan allemaal ‘uit’. Geen getik, anders word ik helemaal gek.” Naast de mogelijkheid voor reparaties, verkoopt August klokken, horloges en onderdelen. Op de website staat een deel van het aanbod. Op afspraak kan men ook langskomen. Voor meer informatie: www.hobbyklokkenmaker.nl, mail gfadevos@gmail.com en telefoon 0543-517748.


Heeft u ook een hobby die een beetje uit de hand is gelopen, stuur dan een mail naar redactie@achterhoeknieuwswinterswijk.nl en wie weet staan we binnenkort bij u op de stoep.