Geen cultuurkwartier aan het Weurden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Geen cultuurkwartier aan het Weurden. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Streep door het cultuurkwartier aan het Weurden

Gemeente neemt zelf weer het heft in handen om een plan voor het gebied te maken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het plan voor een cultuurkwartier aan het Weurden zal niet uitgevoerd worden. Dat besloten burgemeester en wethouders in hun vergadering van 20 januari. Uitgangspunt was dat het plan, waarbij Boogie Woogie en de bibliotheek een nieuwe plek zouden krijgen, de gemeente geen geld zou kosten. Explorius, de vastgoedondernemer die het plan zou uitvoeren, gaf tijdens een presentatie vorig jaar september al aan, dat het niet zonder een bijdrage van de gemeente zou kijken. Inmiddels is gebleken dat het exploitatietekort 2,5 miljoen bedraagt. Dat is reden voor B en W om te stoppen met de samenwerking met Explorius.

Afhaken bioscoop
Henk Jan Tannemaat is als fractievoorzitter van Winterswijks Belang en als wethouder altijd enthousiast geweest over het cultuurkwartier. Realisering zou een enorme oppepper betekenen voor het Weurden en het achterliggende gebied. “Laat ik vooropstellen dat het jammer is, dat het niet is gelukt”, zegt de wethouder. “Het was een heel goed plan. We wilden een tien, maar gaandeweg werd het een acht of zeven. Op een bepaald moment komt dan de vraag of we hier nog meer door willen gaan.” De dalende lijn begon toen bleek dat er geen bioscoop zou komen in het nieuwe gebouw aan het Weurden, waarin ook muziekschool en bibliotheek zouden worden gevestigd. “Er was een serieuze gegadigde, maar die wilde dat Skopein zou stoppen”, zegt de wethouder. Dat was niet bespreekbaar. De familie Sasbrink Harkema zelf wilde ook niet de bioscoop verplaatsen naar het Weurden. Gevolg was dat Explorius op zoek moest naar een andere invulling om de exploitatie rond te krijgen. Aanvankelijk was er vertrouwen dat Explorius daar in zou slagen, maar dat is niet gelukt. Er werd nog gesproken over een verzamelgebouw voor jonge ondernemers, maar daarmee ging het ook niet lukken.

Geen goede groene invulling mogelijk
Een andere grote tegenvaller was toen vorig jaar bleek, dat de groene invulling met half verdiept parkeren te duur zou worden. Vanwege te verwachten grondwaterproblemen was dit alleen mogelijk als er eerst een betonnen bak werd aangelegd. Daarvoor moest drie miljoen euro worden uitgetrokken. Met als gevolg dat de exploitatie van het plan nog negatiever werd. Daarom moest er weer gekozen worden voor bovengronds parkeren met als gevolg, dat er minder mogelijkheden waren voor een goede groene invulling. Dat had misschien toch gekund als de gemeenteraad bereid was geweest om de nieuwe parkeerplaatsen aan de Zonnebrink, volgens Tannemaat niet al te ver lopen van het Weurden, als alternatief had gezien. De raad wilde echter parkeren in het gebied of er dichtbij, wat ook weer extra kosten met zich mee zou brengen. De vraag of de gemeente wilde doorgaan is al eerder tijdens het traject aan de orde geweest. Er werd dan geprobeerd het project “anders aan te vliegen”. Wethouder Tannemaat zegt dat alles is geprobeerd om de ambities van de raad waar te maken.

“Gedachte dat het voor niks kon, was een verkeerde”
Een van de laatste oplossingen die Explorius bedacht, het toevoegen van zorgwoningen aan het gebied, vond ook B en W geen goed idee. Stapje na stapje werd duidelijk dat het plan, dat aanvankelijk veel lof kreeg, niet haalbaar was. “Het was niet mogelijk om te voldoen aan de kaders, die de gemeenteraad ons heeft meegegeven”, zegt wethouder Tannemaat. “Het werd een zes. Is dat nog iets waar je tevreden mee kunt zijn? Dat is het niet.” Het betekent dat er afscheid wordt genomen van Explorius en dat de gemeente zelf het heft weer in handen neemt. “Er zijn al goede gesprekken met de bibliotheek en Boogiewoogie”, zegt de wethouder. “We gaan terug naar de basis. Wat willen we zelf? Hoe gaan we een cultuurkwartier toch nog vormgeven. Er zijn veel mogelijkheden. We hebben de handen vrij om er nog eens goed naar te kijken.” De wethouder wil daar twee en halve maand voor uittrekken. Uiteindelijk zal dan opnieuw de vraag aan de orde komen wat de gemeenteraad er voor over heeft. “Alles is weer open. Ik heb een hart voor het centrum en voor cultuur. De verloedering van het Weurden moet gestopt worden. We moeten allemaal aan de bak.” Het traject met Explorius heeft ruim twee jaar geduurd. Voor Tannemaat is dat niet alleen verloren tijd. “We zijn ook veel wijzer geworden. De gedachte dat het voor niets kan, was een verkeerde. Dat hadden we beter kunnen inschatten.” De wethouder blijft er echter vertrouwen in hebben dat er alsnog een goed plan komt.