B en W kiest voor nieuwe bedrijven aan de Misterweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
B en W kiest voor nieuwe bedrijven aan de Misterweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

B en W kiest
voor nieuw
bedrijventerrein aan de Misterweg

Verschillen tussen locaties Tuunterveld en Misterweg niet groot

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Burgemeester en wethouders hebben op 26 januari besloten om voor een nieuw bedrijventerrein te kiezen op de locatie Misterweg. Het gaat om een terrein met voornamelijk grasland en woningen aan de Misterweg tegenover Obelink. De keuze is het resultaat van een nader onderzoek naar drie terreinen: Misterweg, Eelinksveld en Tuunterveld. Volgens wethouder Inge Kleine Gunnewiek zal het nog wel even wachten zijn voordat de eerste schop in de grond wordt gezet. Vanaf 28 januari kan op de keuze van B en W gereageerd worden met een zienswijze. In mei beslist de gemeenteraad en bij een positief besluit worden eerst een gebiedsvisie en daarna een bestemmingsplan opgesteld. “Dat kon nog jaren duren”, zegt de wethouder.

Locatie Misterweg belast dorp het minst
“De goede bereikbaarheid, het goed kunnen verkavelen en de financiële haalbaarheid”, zijn volgens wethouder Inge Klein Gunnewiek belangrijke redenen om te kiezen voor het terrein tussen de Misterweg en de Bessinkgoorweg. Ook de verkeerstechnische aspecten hebben een rol gespeeld. “Deze plek is het minst belastend voor het dorp.” Er zal vanaf nu bovendien een combinatie gemaakt worden met de gebiedsvisie Misterweg. Dat is een apart traject voor de grote bedrijven aan de Misterweg: HSF Logistics, de Steenfabriek en Obelink. Met name HSF zoekt dichtbij het bedrijf uitbreidingsruimte. Onderdeel van dit traject is de verkeersafwikkeling van die bedrijven naar de Misterweg en een herinrichting van de weg. Deze gebiedsvisie wordt gecombineerd met het onderzoeken hoe en waar het beste de robuuste ecologische verbindingszone tussen Bekendelle en Korenburgerveen gerealiseerd kan worden. Die verbindingszone speelt eveneens een rol bij het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein. “Het is een belangrijke kans”, zegt de wethouder. “Het helpt mee om een mooie entree naar Winterswijk te behouden.”

'Deze plek
is het minst
belastend voor
het dorp'


“Hier moeten we 20 tot 30 jaar mee vooruit kunnen.”
Het Eelinksveld viel het eerste af bij de te maken keuze. Uit nadere onderzoeken bleek dat de cultuurhistorische en ecologische waarden hier te hoog waren. De verschillen tussen het Tuunterveld en de Misterweg waren klein. “De bereikbaarheid en het verkavelen waren de belangrijkste pluspunten voor de Misterweg.” Het bedrijventerrein zal vijftien hectare groot worden en wordt in fasen ontwikkeld. “Hier moeten we 20 tot 30 jaar mee vooruit kunnen.”

Er wordt bij de uitgifte gedacht aan een gangbare grondprijs van 120 tot 125 euro per vierkante meter. Dit is, verwacht de wethouder, een prijs die belangstellende bedrijven kunnen betalen. Daarom is het Molenveld, wat hier en daar werd gesuggereerd, geen alternatief.
Het terrein is volgens de wethouder te klein en de grondprijs is er te hoog. Hoewel het pas later hoeft heeft de gemeente al wel een zogenaamde laddertoets gedaan. Volgens de ladder van duurzaamheid kan van realisering van een nieuw bedrijventerrein buiten de bebouwde kom alleen sprake zijn als is aangetoond dat hiervoor binnen de kom niet voldoende ruimte is. De uitgevoerde toets laat zien, dat dit zo is.

Begrip voor de onzekerheid van bewoners
“Ik heb begrip voor de onzekerheid die dit veroorzaakt bij de grondeigenaren en de bewoners”, zegt wethouder Klein Gunnewiek. Ze zijn inmiddels per brief op de hoogte gebracht en de wethouder heeft een aantal bewoners zelf gebeld. Volgende week is er een digitaal gesprek met de bewoners en daarna is er ruimte voor persoonlijke gesprekken.

'Ik heb begrip
voor de
onzekerheid
die dit
veroorzaakt
bij de grondeigenaren en
bewoners'


“Wij vinden het echt belangrijk om de bewoners te ondersteunen. Hoe ze mee kunnen doen in het vervolg en hoe ze zienswijzen kunnen indienen.” Een deel van de oude arbeiderswoningen aan de Misterweg zijn van grote cultuurhistorische waarde. Behoud daarvan is het uitgangspunt, liefst met de bewoners er in.
“Eerst hebben we een gesprek met de mensen. Wat willen ze zelf. Maar als ze niet willen blijven kunnen de woningen misschien geïntegreerd worden in een bedrijf.” Veel is nog onduidelijk.
Er is nu alleen nog maar een plek aangewezen. Op die keuze kan zes weken lang worden gereageerd, waarna B en W met een definitief voorstel komt dat in mei aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Pas daarna vindt een verdere invulling plaats als een gebiedsvisie wordt gemaakt. Als die is goedgekeurd kan een bestemmingsplan gemaakt worden. Hierbij is er gelegenheid voor bewoners en belanghebbenden om er over mee te praten. Belangstellende bedrijven moeten nog even geduld hebben.