Bewoners Misterweg willen geen
bedrijventerrein bij hun huizen

Genoeg ruimte op bestaande terreinen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Wethouder Inge Klein Gunnewiek zei in de laatste commissievergadering, dat burgemeester en wethouders op dinsdag 26 januari een besluit zullen nemen over waar een nieuw bedrijventerrein komt te liggen. Daarvoor zijn het Tuunterveld, het Eelinksveld en de locatie tegenover Obelink aan de Misterweg in beeld. Omwonenden van elke locatie zijn tegen een bedrijventerrein bij hun woningen. De bewoners van de Misterweg hebben echter de indruk dat zij niet of nauwelijks gehoord zijn.

Verontwaardigd
Enkele weken geleden maakte Tim Jonker van Winterswijks Belang bekend dat zijn partij een voorkeur heeft voor de Misterweg. Als reden noemde hij dat er over de andere twee locaties te veel onrust bij de bewoners was ontstaan. Hendry Fokkert, een van de bewoners in een van de twee rijtjes oude arbeiderswoningen van de steenfabriek, was verontwaardigd toen hij dit las. “Alsof wij geen bezwaren hebben tegen de plannen achter onze huizen.” Dat is zeker niet het geval. Vorig jaar al hebben hij en andere bewoners contact met de gemeente gezocht, nadat bekend was geworden dat drie locaties nader werden bekeken. “Wij hebben toen al gesprekken gevoerd en onze bezwaren toegelicht.” Naar buiten toe en naar de gemeenteraad toe hebben de bewoners van de Misterweg niets laten horen. Daar hebben ze nu spijt van. “Misschien hebben we te laat aan de bel getrokken.”

Wantrouwen groot
Het wantrouwen is groot bij de Fokkert, die spreekt namens achttien gezinnen aan de Misterweg. Hij is niet te spreken over de communicatie van de gemeente. "Wij werden niet ingelicht over de plannen, wij moesten er zelf achteraan.” Hij heeft ook de indruk dat de keuze voor de Misterweg al is gemaakt, nadat Winterswijks Belang steun kreeg van andere partijen in de gemeenteraad. Toch zijn de bewoners alsnog bij de raadsfracties langs gegaan om hun bezwaren kenbaar te maken en zullen ze misschien nog inspreken bij vergaderingen van de gemeenteraad. Fokkert en de andere bewoners zien niet in waarom het groene gebied achter hun huizen wordt opgeofferd voor een bedrijventerrein. "We zien daar elke dag reeën lopen.” Ook de landbouwer, die eigenaar is van de weilanden tussen de Misterweg en de Bessinkgoorweg, is volgens Fokkert tegen de plannen.

Twijfels over de behoefte aan nieuwe terreinen
De bewoners begrijpen niet waarom er een nieuw bedrijventerrein nodig is. “Er is nog genoeg plek op de bestaande terreinen.” Ze wijzen ook op het gebied bij de Molenveldhoeve. Fokkert gelooft ook niet dat de behoefte zo groot is als uit het onderzoek van de gemeente blijkt. Daarbij waren er drie bedrijven die een grote vraag hadden. “Obelink is al voorzien met vier hectare op het Arrisveld. Winterwarm gaat naar het oude DAV-terrein. Wie zijn die andere vragers.” De gemeente wil het niet zeggen. Fokkert en de andere bewoners vinden nog meer bedrijvigheid aan de Misterweg het groene imago aan tasten. “De gemeente wil meer toeristen naar Winterswijk halen. Dan moet je hier geen bedrijventerrein vestigen.”