Wooncoach Jos Boersma bij een van de leegstaande appartementen in De Kattenberg. Foto Karin Stronks

Wooncoach Jos Boersma bij een van de leegstaande appartementen in De Kattenberg. Foto Karin Stronks

Nieuwe woonvorm in De Kattenberg

AALTEN – Medio november is een bijzondere woonvorm van start gegaan in appartementencomplex De Kattenberg. Appartementen die vrijkomen worden verhuurd aan echtparen waarvan één van de partners beginnende dementie heeft. Drie organisaties zijn bij dit project betrokken en er is een wooncoach aangesteld. De eerste appartementen staan nu leeg, er hebben zich enkele gegadigden gemeld. "Door het aanbieden van deze woonvorm kunnen echtparen, waarvan één van de partners beginnende dementie heeft, toch bij elkaar blijven wonen", vertelt wooncoach Jos Boersma.

Door Karin Stronks

De gemeente Aalten, De Woonplaats en stichting Marga Klompé zijn een bijzonder samenwerkingsproject aangegaan. Dementievriendelijk thuiswonen krijgt gestalte als nieuwe woonvorm in appartementencomplex De Kattenberg. De drie organisaties werken elk vanuit hun eigen deskundigheid mee aan dit bijzondere initiatief. Wooncoach Jos Boersma is het eerste aanspreekpunt en helpende hand voor de huidige en nieuwe bewoners. Hij geeft aan: "Als een appartement hier in De Kattenberg vrijkomt kan een echtpaar, waarvan een van beiden beginnende dementie heeft, de woning huren. Het uitgangspunt is zelfstandig wonen. Keuzes maken doen de bewoners zelf. Als zij bijvoorbeeld in het restaurant van De Stegemanhof willen eten dan kan dat. Zelf koken, prima. Maaltijden laten bezorgen, ook goed. We leveren ‘maatwerk’. Sommige stellen zullen op zichzelf zijn, anderen hebben wellicht meer behoefte aan sociale contacten of dagbesteding. Het kan allemaal."

Mooi project
Het grote voordeel van deze woonvorm is dat de echtparen bij elkaar kunnen blijven wonen. "De bewoners houden zelf de regie, wel kunnen ze bij mij aankloppen als er zich een situatie voordoet, op elk gebied. Is er extra zorg nodig of willen huurders gebruik maken van dagbesteding, dan kan ik mensen doorverwijzen of advies geven", aldus Jos Boersma. Daarnaast zijn er contacten met bijvoorbeeld Figulus Welzijn, bij de organisatie voor mantelzorgers en vrijwilligers VIT, met dagcentra en zorgboerderijen. Als er een voorziening in de woning nodig is kan men aankloppen bij de verhuurder, De Woonplaats, of het zorgloket van de gemeente Aalten. Boersma: "Ik onderhoud contact met professionals die hierbij betrokken zijn, zoals huisartsen, wijkverpleegkundigen en trajectbegeleiders dementie. Het is natuurlijk voor ons ook nieuw, wij moeten onze weg gaan vinden. Maar het is een mooi project, we zijn nog in de opstartfase en heel benieuwd hoe het gaat lopen."

Leef-cirkels
De Kattenberg is een appartementencomplex voor 55-plussers. Via natuurlijk verloop zullen leegkomende woningen worden aangeboden aan de nieuwe doelgroep. "Uiteraard kunnen de huidige bewoners gewoon blijven wonen in hun appartement, zo lang zij wensen. Komen er woningen vrij dan worden ze verhuurd aan echtparen waarvan één van de partners beginnende dementie heeft", aldus Jos Boersma. Hij vervolgt: "De Kattenberg is een mooi complex, heel open en er is een binnenplaats waar sociale contacten kunnen ontstaan. We zullen nog een aantal voorzieningen aanbrengen, zoals bijvoorbeeld bescherming bij de trappen. Het is niet de bedoeling om een zorginstelling en zeker geen gesloten afdeling te creëren. We zullen gebruik maken van ‘slimme technieken’, sensoren die kunnen een seintje geven als een bewoner met dementie bij een lift, trap of uitgang staat. Het realiseren van leef-cirkels, bedoel ik. We hopen dat hier ook de ‘sociale controle’ haar werk gaat doen want daar zitten zeker ook voordelen aan. En dat de ‘gezonde’ partners wellicht steun vinden bij elkaar, door ervaringen uit te wisselen. Ook zullen er wellicht sociale contacten ontstaan met de huidige bewoners."

De aangestelde wooncoach Jos Boersma heeft een brede achtergrond in de zorgsector. Hij werkte onder meer in de ouderenzorg, het ziekenhuis en de psychiatrie. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen, telefonisch of per e-mail.


M: 06-8297 1497
E: j.boersma@szmk.nl