De beoogde locatie voor het grote zonnepark in het Masterveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De beoogde locatie voor het grote zonnepark in het Masterveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Financieel voordeel voor alle zonneparken

Ontwikkelaars zonneparken betalen minder leges

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Duurzaamheid is een van de speerpunten voor burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk. Om voldoende duurzame energie te kunnen opwekken wordt vooral ingezet op zonne-energie. Er zijn inmiddels plannen voor twee grote zonneparken en diverse kleinere zonneparken. Om het investeren in zonneparken aantrekkelijker te maken, stelde B en W de gemeenteraad voor de legeskosten te verlagen.

Kleine ontwikkelaars hebben meer aan lagere lesgeskosten
De legesregeling zonneparken en subsidieregeling zonnevelden werd vastgesteld in december 2018, toen de gemeenteraad het beleidskader voor zonneparken en – velden vaststelde. Daarin werd een subsidieregeling vastgesteld voor de kleine zonneparken tot 2,5 hectare.
Die blijkt in de praktijk niet goed te werken. De subsidie is te laag, zodat de ontwikkelaars van kleine zonneparken er nauwelijks bij gebaat zijn. Volgens B en W zullen zij er meer aan hebben, wanneer ze de legeskosten niet volledig hoeven te betalen. Legeskosten moeten aan de gemeente betaald worden bij de aanvraag van een vergunning. Ze zijn bedoeld om het werk dat de gemeente heeft aan de behandeling en afhandeling van vergunningen te dekken. Het streven is om het werk voor 100% vergoed te krijgen, maar dat lukt niet altijd.

'Het streven
is om het
werk voor
100% vergoed
te krijgen'


Grote zonneparken betalen te veel legeskosten
De regeling is nu zodanig gewijzigd dat de ontwikkelaars van parken tot 2,5 hectare vrijgesteld kunnen worden van de leges voor de bouwkosten. Deze vrijstelling kan maximaal 20.000 euro bedragen.

B en W constateert daarnaast dat de ontwikkelaars van de grote zonneparken (er is op dit moment goedkeuring voor 5,5 hectare op het Arrisveld en 48 hectare in het Masterveld) met de huidige regeling in verhouding veel te veel betalen. “Een zonnepark van 40 hectare zou volgens de huidige regeling ongeveer zeven keer de gemeentelijke kosten moeten betalen”, is te lezen in het voorstel aan de gemeenteraad.

'De
legeskosten
moeten in
redelijke
verhouding
staan tot de
gemaakte
kosten'


Dit is volgens B en W onevenredig. “De legeskosten moeten immers in redelijke verhouding staan tot de gemaakte kosten. De voorgestelde financiële regeling voorziet daarin.” Dat betekent dat de ontwikkelaar van de twee grote zonneparken met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 per park maximaal 100.000 euro terug kan krijgen van de betaalde legeskosten.

Geen cadeautje voor grote ontwikkelaars
Tijdens de laatste raadsvergadering van 2020 stuitte dit voorstel op bezwaren van het CDA en Voor Winterswijk (VW). Zij vonden dat de grote ontwikkelaars de tegemoetkoming niet nodig hebben. Voor de ontwikkelaars van de kleine zonneparken stelden zij in een amendement voor zelfs alle legeskosten vanaf 1 januari 2021 volledig te vergoeden. De beide partijen vinden dat de ontwikkelaar van de twee grote parken achteraf een groot cadeau krijgen, terwijl ze zonder te protesteren als de legskosten hebben betaald en er ook rekening mee hebben gehouden bij de financiering van het project. CDA en VW vinden dit ongepast in een tijd dat er op voorzieningen als zwembad en museum wordt bezuinigd. Het pleit van beide partijen was tevergeefs.

'Ontwikkelaar
van de twee
grote parken
krijgen
achteraf een
groot cadeau'


Het amendement werd met zeven stemmen voor en dertien tegen verworpen. Winterswijks Belang, PvdA, VVD, GroenLinks en D66 stemden daarna voor het voorstel van B en W. CDA en VW stemden tegen.