Tradities

Dat er door de omstandigheden niet verwachte veranderingen zijn stoort mij niet. De jaarwisseling heb ik altijd vreselijk gevonden. Ik wilde die het liefst overslaan. Feestdagen vallen sowieso niet zo goed. Ze ontregelen mij altijd enorm. Dat was dit jaar veel minder het geval en dat doet mij goed.

In de eerste dagen van het nieuwe jaar liet ik mij het liefst nergens zien. Ik heb nooit van handen schudden gehouden en tegen kussen op mijn wangen heb ik sinds mijn jeugd al een aversie ontwikkeld. Er is geen sprake van een trauma, ik was altijd al iemand die het liefst een beetje op afstand blijft. Als het kan zelfs buiten het zicht.

De coronatijd was voor mij daarom niet zwaar. Ik vond het heerlijk om mijn handen voor me te houden en geen klapzoenen meer uit te delen. Alleen mijn Zweedse vriendin Metta wil me nog wel eens knuffelen. Van haar kan ik dat verdragen. In 2020 heb ik haar één keer in mijn armen genomen tijdens mijn enige bezoek in Zweden. Vaker was nauwelijks mogelijk. Niet heel erg. Wij zijn wel gewend dat we elkaar weinig zien.

Een vriendin of afstand is het beste voor mij. Afstand, dat is een sleutelwoord in mijn bestaan. Ik kan niet zeggen dat 2020 een slecht jaar voor me was. Als ik naar mijn gezondheid kijk, was het zelfs een aanmerkelijk beter jaar dan 2019. Ja, dat kan. Niet iedereen heeft geleden in het afgelopen jaar. Zo’n jaar werpt ook een heel ander licht op allerlei tradities. Zo kon er geen Koningsdag en Volksfeest gevierd worden en was er voor het eerst in mijn leven geen bloemencorso. Was dat erg? Nee, want volgend jaar wordt het vast en zeker twee keer zo geslaagd. Iets een keer missen, doet het je ook beter waarderen. Wijsgeer John Lennon zei al: “Je weet pas wat je hebt, als je het kwijt bent”. In ons geval hoeft dat slechts tijdelijk te zijn, maar voor veel mensen is dat tijdelijke al te veel gevraagd.

veranderen ook, tradities zijn altijd al veranderd. Tradities worden soms verzonnen, zoals dat midwinterhoorn blazen. Zo'n honderd jaar geleden bedacht door een slimme VVV-medewerker In Twente. Ja werkelijk, de Germanen deden het al. Wat de Germanen wel deden was de zonnewende vieren, het moment in de winter waarop de dagen langer worden. De Katholieken maakten daar het Kerstfeest van en bedachten er een mooi verhaal bij over een jongetje in een kribbe. Tradities veranderen of worden zelfs afgeschaft. Knuppelt er nog iemand een gans tijdens een Volksfeest? Tradities zijn vaak helemaal niet oud. Dat geldt bijvoorbeeld voor het afsteken van vuurwerk. Ga eens wat soepeler om met die tradities. Vaak is de beste traditie er een die is afgeschaft.