Vrijwilligers Paul en Tineke in het Boekencafé, en Annie, digitaal aanwezig in de Koppelkerk. Foto: Lydia ter Welle

Vrijwilligers Paul en Tineke in het Boekencafé, en Annie, digitaal aanwezig in de Koppelkerk. Foto: Lydia ter Welle

Vrijwilligers Koppelkerk: divers en enthousiast gezelschap

BREDEVOORT - Ook voor de Koppelkerk was 2020 - naast een jubileumjaar waarin het vijfjarig jubileum gevierd zou worden - een bijzonder jaar met uitdagingen. In gesprek met drie vrijwilligers blijkt het enthousiasme voor dit centrum van kunst en cultuur onverminderd groot. De vrijwilligers prijzen daarbij de gedrevenheid van hun directeur van het eerste uur, Sylvia Heijnen, maar ook van haar bijna een jaar geleden aangestelde co-directeur Linda van der Berg.

Door Lydia ter Welle

De Koppelkerk is de centrale plek voor kunst en cultuur in het pittoreske Bredevoort. Met wisselende exposities, concerten, lezingen en een sfeervol boekencafé is de Koppelkerk de uitgelezen ontmoetingsplaats voor Nederlandse en Duitse cultuurliefhebbers. Het culturele programma van de Koppelkerk rust op drie pijlers. In de eerste plaats staan in de Koppelkerk de kunsten centraal. Overdag is de Koppelkerk een podium voor beeldende kunst met wisselende exposities; ’s avonds een podium voor muziek of theater. In de bovenzaal exposeren regionale of Duitse kunstenaars. Zo komen alle vormen van kunst samen onder één dak.

Met een haard, fauteuils en een leestafel is het Boekencafé de ideale plek om een boek te lezen of te kopen. Boekhandelaren uit Bredevoort Boekenstad vullen de boekenkasten. Daarnaast treden schrijvers en dichters op in het Literair Café en vinden er boekenmarkten en boekenbeurzen plaats. Verdieping is de laatste pijler van de Koppelkerk. Er zijn verdiepende lezingen in het Kenniscafé, boeiende kunstlezingen in aansluiting bij grote exposities in den lande, en maandelijkse Tegenlicht Meet Ups: discussieavonden over urgente, maatschappelijke thema’s.

Vrijwilligers
Drie vrijwilligers vertellen over hun werk bij de Koppelkerk. Dat zijn Annie Beckers, die zich inzet bij rondleidingen op exposities en bij het Kenniscafé; Tineke Ubbels, voorzitter van de stichting Vrienden van de Koppelkerk en last but not least Paul Knipscheer, die zich inzet als gastheer en verder voor allerlei noodzakelijke werkzaamheden.

'We bieden
een heel
bijzonder en
kwalitatief
hoogstaand
programma'


Annie Beckers kon alleen digitaal 'aanwezig' zijn bij het gesprek. Ze vertelt dat zij zich graag inzet voor de Koppelkerk vanwege het waardevolle en kwalitatief hoogstaande programma dat er wordt geboden. "We hebben niet alleen heel bijzondere exposities, maar ook prachtige mogelijkheden tot verdieping, met allerlei lezingen in het Kenniscafé. Het aanbod is zo goed, dat menigeen dit niet verwacht, in zo'n klein stadje. Het misstaat niet in elke grote stad en het is heel bijzonder dat we dit hier in de Koppelkerk brengen."

Tineke Ubbels beaamt dat: "Het is een fantastisch initiatief, geweldig neergezet vanaf de oprichting in 2015. Met een bovengemiddeld goed aanbod, en het is geweldig dat we dat hier nu hebben. Het is toch geweldig dat we dat hier, zo dichtbij, kunnen aanbieden. De Stichting Vrienden van de Koppelkerk is opgericht om te zorgen dat dit aanbod zo goed kan blijven, en dat er soms net iets meer kan. Dat doen we door meer mensen enthousiast te maken en 'Vriend' te laten worden. Met een jaarlijkse donatie helpen Vrienden om dit mogelijk te maken, en we zetten ons in om ook bedrijven enthousiast te maken en in te lijven als Vriend. Vrienden van de Koppelkerk krijgen voorkennis van het programma en daarmee kans om met voorrang kaarten te reserveren voor voorstellingen of bijeenkomsten."

Paul Knipscheer ontvangt bezoekers, voorziet hen van koffie, thee of een drankje in het Boekencafé. "Dat is een prachtige warme ontmoetingsplek. Het is heel jammer dat we daar in dit rare jaar niet veel gebruik van konden maken. We hopen dat dat straks weer beter wordt."

Jubileum
Feestelijke activiteiten rond het eerste lustrum van de Koppelkerk zijn doorgeschoven naar wanneer het wel weer kan. Dat geldt tijdens de lockdown ook voor veel exposities en voorstellingen. Voor de huidige lockdown van kracht werd, was er een periode waarbij de Koppelkerk wel bezoekers mocht ontvangen, tot een maximum van dertig.

Paul: "Maar ook toen waren we beperkt, want drankjes serveren mocht bijvoorbeeld niet. Mensen mochten wel zelf iets meebrengen. Maar de Koppelkerk is natuurlijk ook voor een deel afhankelijk van inkomsten uit de verkoop van consumpties."

Annie vult aan: "En een bezoekersaantal van dertig is bij veel voorstellingen amper voldoende om de kosten te dekken. Maar we zijn wél doorgegaan en hebben soms ingezet op digitale aanwezigheid van publiek, door middel van de livestream."

Warm welkom
Alle drie vrijwilligers prijzen de Koppelkerk voor de wijze waarop het vrijwilligerskorps wordt gekoesterd. "De zorg en aandacht voor de vrijwilligers is meer dan goed", stelt Paul. "Als vrijwilliger bij de Koppelkerk merk je dat je inzet en inbreng wordt gewaardeerd. En daarbij is Sylvia (Heijnen; red.) echt een verbindende factor, vind ik. Net als haar collega Linda van der Berg." Tineke vult aan: "De stichting Vrienden staat wel ietsje verder weg van het daadwerkelijke werk in de Koppelkerk, maar ook die stichting merkt de gemeenschapszin, het gevoel van verbondenheid met de Koppelkerk. De openheid en het enthousiasme zijn geweldig om te ervaren. Dat is écht een verdienste van de directie." Annie: "Je gaat vanzelf mee in die warmte, in het overbrengen van de gastvrijheid door het bieden van een warm welkom aan gasten. En hoe lastig het nu ook is, Sylvia hamert er steeds op: elke crisis is een kans, een kans om er toch iets van te maken en te bewijzen hoe belangrijk kunst en cultuur zijn, juist ook in deze tijd."

'Het
Boekencafé
is zo'n warme
gezellige plek
om even te
zitten, te lezen
of iets
te drinken'


Paul, Tineke en Annie zien nog volop kansen voor de Koppelkerk. Paul: "Het Boekecafé is zo'n gezellige warme plek. Gewoon ook een plek waar mensen op de dagen dat we (normaal gesproken) open zijn, even naar toe kunnen komen, voor een kop koffie, om tussen de boeken te neuzen, en dan wellicht ook wat verder te kijken, naar een mooie expositie." Tineke vult aan: "We moeten proberen ook schoolklassen al hier naar toe te halen, want kinderen die op jonge leeftijd met kunst en cultuur kennismaken, ervaren dat het leuk is om een expositie te bezoeken en er meer over te horen."

Veelkleurig
Nog even geduld oefenen tot de lockdown voorbij is, en dan, als het weer kan, laten zien dat de Koppelkerk een geweldige plek is om te ontspannen, te genieten en te leren. Divers en veelkleurig is de Koppelkerk al, zo blijkt uit het gesprek met drie heel verschillende vrijwilligers. Maar: "Zodra het weer echt helemaal en goed kan, gaan we er met z'n allen voor om de Koppelkerk nog laagdrempeliger en nog veelkleuriger te maken. Zowel qua voorstellingen als qua publiek!"


www.koppelkerk.nl

www.vriendenvande
koppelkerk.nl