Bij alle oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats brandden op kerstavond lichtjes. Foto: PR
Bij alle oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats brandden op kerstavond lichtjes. Foto: PR

Kaarsjes bij de oorlogsgraven op kerstavond

WINTERSWIJK - In 2019 werden op ruim 445 locaties op kerstavond kaarsjes geplaatst bij oorlogsgraven, ook in Winterswijk. Ook dit jaar plaatsten leden van de werkgroep Lichtjes op oorlogsgraven weer kaarsjes op de graven waar er nog geen stond.

Winterswijk sloot zich vorig jaar aan bij dat prachtige initiatief. Met een grote groep belangstellenden werden in de stromende regen kaarsjes bij de graven op de Algemene begraafplaats neergezet, begeleid door muziek verzorgd door een koperseptet van de Eendracht. De Winterswijkse werkgroep Lichtjes op oorlogsgraven hoopt dat dit initiatief tot een vaste traditie zal uitgroeien. Vanwege de coronamaatregelen kon het gemeenschappelijk neerzetten van de kaarsjes dit jaar niet plaats vinden. Hopelijk zal het volgend jaar weer mogelijk zijn dit gezamenlijk te doen.

Om ervoor te zorgen dat op kerstavond toch kaarsjes bij de oorlogsgraven branden, is de werkgroep op 24 december in de namiddag naar de graven gegaan om er kaarsjes te plaatsen. Bij een aantal graven waren door anderen al kaarsjes gezet. Daar waar nog niets stond, werd alsnog een kaarsje geplaatst. Zo brandden er op kerstavond 2020 toch lichtjes bij de oorlogsgraven in Winterswijk.