Het echtpaar Swinkels bezig met het planten van de zilverlinde. Foto: PR
Het echtpaar Swinkels bezig met het planten van de zilverlinde. Foto: PR

Herinneringsboom voor Sealing Valley

AALTEN – In de stromende regen hebben Ina en Cees Swinkels uit Hoorn, Noord-Holland, een herinneringsboom geplant bij kenniscentrum campus Sealing Valley. Vlakbij de vlonder in de vorm van een A is de boom gepoot, een mooie plek voor een ontroerend gebaar. Ina leest er een stuk tekst bij, onder andere over de symbolische betekenis van de zilverlinde.

In de ontvangstruimte zitten Cees en Ina Swinkels en genieten van het weerzien met Hans Beele. Ina was eind jaren ’70 de eerste werknemer van Beele Engineering. De goede klik en het warme contact zijn altijd gebleven. Er volgt een uitgebreide rondleiding door het prachtige complex met de compleet ingerichte kantoren, de collegezaal, de entree met het bureau in de vorm van de boeg van een schip, de ruimten voor onderzoek en R&D. Het vele glas biedt een geweldig uitzicht naar het station en de omgeving en vanuit de directiekamer zijn de contouren van het aan te leggen natuurpark en voedselbos goed te zien.

Het echtpaar Swinkels trekt jas en laarzen aan en gaat samen met Hans Beele naar buiten waar het behoorlijk regent. Onder toeziend oog van de initiatiefnemer en eigenaar van Sealing Valley helpen medewerkers van Harry Esselink Hoveniersbedrijf Ina en Cees om de zware, behoorlijk grote zilverlinde naar de juiste plek te brengen. Onder een grote kleurige paraplu nemen Cees en Ina de spaden ter hand en scheppen aarde over de boomwortels. Als de boom is vastgesjord tussen twee stevige palen werpen Ina en Cees Swinkels een goedkeurende blik naar de geplante boom en de bijzondere plek. Ina leest de tekst, met uitleg over de symbolische betekenis van de zilverlinde. Ze zegt: “We zijn trots om deze boom te mogen planten op deze bijzondere plek. De zilverlinde staat voor verbondenheid met menselijke aspecten van lief en leed. Onder deze boom worden geen leugens verteld en hij staat symbool voor kennis.” Ze spreekt over het levenswerk van Hans Beele, Sealing Valley in Aalten, over zijn inzet voor de veiligheid van de mens, over zijn perfectionisme en de tijd ver vooruit zijn. Ina leest ook persoonlijke woorden over verbinding, vertrouwen en dankbaarheid. Nog een laatste blik naar de zilverlinde en het kleine groepje gaat naar de ontvangstruimte waar het behaaglijk is. Er wordt afscheid genomen en Ina en Cees vertrekken weer naar huis, naar Hoorn. Een mooi stukje symboliek achterlatend.