Evelyn Grijze, auteur van 'Mijn naam is Eva'. Foto: Lydia ter Welle
Evelyn Grijze, auteur van 'Mijn naam is Eva'. Foto: Lydia ter Welle

Evelyn Grijze schrijft 'Mijn naam is Eva'

DINXPERLO - Evelyn Grijze heeft een bijzonder boek geschreven, getiteld 'Mijn naam is Eva'. Daarin wordt het levensverhaal verteld van Eva, die in de oorlogsjaren 40-45 opgroeit in Groningen en in 2019 overlijdt. Het boek is deels gebaseerd op een gebeurtenis in het leven van Evelyns vader, die in de oorlog moest gaan werken bij een boer en daar ruimten vol goederen zoals kunst en kostbaarheden aantrof die er in bewaring waren gegeven, in ruil voor voedsel of andere diensten. En deels op het waargebeurde verhaal van een Joodse vluchtelinge die haar familiebezit probeert terug te krijgen van de Oostenrijkse overheid. Evelyn Grijze heeft in haar boek 'Mijn naam is Eva' beide verhalen met elkaar verweven en gemaakt tot het levensverhaal van Eva. Een verhaal ook over onrecht dat de Joodse bevolking is aangedaan tijdens en na de oorlog. "Weliswaar een fictief verhaal, maar wel een verhaal dat zijn grond vindt in - helaas - ware gebeurtenissen en een verhaal dat naar mijn mening altijd opnieuw verteld moet worden, om al dat onrecht aan de kaak te stellen", aldus Evelyn Grijze.

Door Lydia ter Welle

De schrijfster
Evelyn Grijze is 1946 geboren in Rheden en opgegroeid in Velp. Na haar studie ging ze aan de slag in het onderwijs, ook als schoolleider, onder andere in achterstandswijken in Arnhem. Nu is ze - net als haar man - met pensioen. Ze houdt van lezen, verhalen voor kinderen schrijven en vertellen, schilderen en museumbezoek. Evelyn Grijze en haar man wonen in Dinxperlo. Ze heeft drie dochters en vier kleinkinderen. 'Mijn naam is Eva' is haar tweede boek. Het eerste boek, dat ze in eigen beheer uitgaf na het overlijden van haar moeder die 103 jaar oud werd, heet 'Margaretha. De eeuw van mijn moeder'.

Op de vraag hoe zij en haar man in Dinxperlo terecht kwamen, zegt ze: "We woonden op de Noord-Veluwe, en hadden ons huis te koop staan, en waren zonder haast op zoek naar iets anders. We hebben ons overal in de Achterhoek georiënteerd. Die zoektocht kwam op een laag pitje te staan, toen mijn moeder, toen ruim 100 jaar oud, na een val net meer zelfstandig kon wonen, veel hulp nodig had en uiteindelijk moest verhuizen naar een zorgcentrum. Daarna is onze zoektocht naar een andere woning voortgezet, ook omdat ons huis toen opeens verkocht werd. Eén van onze dochters, die in Varsseveld woont, wees ons op dit huis in Dinxperlo. Dat had al eens op ons bezoeklijstje gestaan, maar toen zijn we echt gaan kijken. Het was meteen raak: het voelde meteen goed en zo kwamen we hier in Dinxperlo terecht."

'We hebben

het hier prima

naar onze zin,

vanwege het

fijne huis maar

ook vanwege

de mooie

omgeving en

de mentaliteit

van de

bevolking'


Daar woont het echtpaar Grijze tot volle tevredenheid, vanwege het fijne huis, maar ook vanwege de mooie omgeving en de mentaliteit in de grensplaats. "Heel anders dan Heerde, waar wij woonden. Het grootste verschil zit hem in de voor ons zo aansprekende levenswijze van 'leven en laten leven'. Ze maken hier echt overal een feestje van, waar je - ook als nieuweling - van harte welkom bent. Als je dat wilt. Wil je niet, dan is het ook goed. Dan is het: 'prima, misschien een volgende keer'. Dat spreekt ons aan, en daarom wonen we hier met veel plezier."

Het boek
Het verhaal in 'Mijn naam is Eva' wordt ingeleid, doordat Roos, de kleindochter van Eva, de familiegeschiedenis van haar oma wil optekenen. Eva vertelt - in etappes - haar levensverhaal aan Roos. Over het meisje dat opgroeit op een grote boerderij op het Groningse platteland, waar ze op zolder een verzameling kostbare spullen aantreft, en ze ziet ook groepen mensen naar de grote schuur gaan, maar 's morgens is de schuur altijd weer leeg. Tot ze op een morgen een jongen ziet die zich achter de schuurdeur heeft verstopt. Zijn naam is Levi; ze helpt hem ontsnappen.

Eva moet in haar jeugd een warm gezin ontberen. Wanneer ze gaat studeren, komt ze te wonen bij een notarisechtpaar, en daar vindt ze die warmte wel. Het eenzame en bedeesde kind Eva groeit in dat gezin op tot een ondernemende en zelfstandige vrouw. Ze moet echter vluchten naar Zwitserland om aan bedreigingen door haar vader en zijn medestanders, te ontkomen. Als haar ouders bij een auto-ongeluk om het leven komen, blijkt ze hun enige erfgenaam en ineens een rijke vrouw. Omdat ze inmiddels heeft begrepen dat veel waardevolle goederen in het huis dat ze erft afkomstig zijn van gedeporteerde Joodse families, gaat ze - gesteund door haar rijkdom - op zoek gaan naar die families of hun nabestaanden, om de eigendommen te kunnen teruggeven aan de rechtmatige eigenaars. Op één van haar zoektochten vindt ze haar man, Levi, in Amerika. Getrouwd met Levi komt ze terecht in de wereld van galeries en kunsthandel. Zij en haar man beginnen een galerie in Amsterdam. Intussen ontdekt ze - mede door naspeuringen van het notarisechtpaar - dat de man die zij als haar vader zag, niet haar biologische vader is. Dat is een zekere Julian. In haar zoektocht naar hem komt ze met haar man in Frankrijk terecht. Dan volgt een ware draaikolk van belevenissen, met trieste ontdekkingen, onverwacht weerzien, maar ook met successen, geluk en liefde.

Evelyn Grijze over het boek: "Het verhaal moet in mijn ogen steeds weer worden verteld, om duidelijk te maken welk groot onrecht Joden is aangedaan. Daarbij verloren velen eerst al hun bezittingen en daarna vaak ook nog hun leven. Daarbij vervielen de eigendommen, kostbaarheden en kunstschatten van die Joodse families, ten onrechte aan particulieren of aan overheden. Daarmee is dit verhaal, juist ook in het kader van 75 jaar Bevrijding, een actueel verhaal." Bij het schrijven van het boek heeft ze veel steun gehad van haar man, die net als zij een onderwijsachtergrond heeft. "Hij was mijn klankbord, mijn corrector, mijn redacteur. Zonder zijn hulp had ik dit boek niet zo naar tevredenheid kunnen maken."

Het boek 'Mijn naam is Eva' komt rond de feestdagen uit. Voor informatie over de verkoop kan worden gemaild naar Evelyn Grijze.




evelyn.grijze@gmail.com