Frits Küpers bij de schapen op zijn boerderij. Foto Lydia ter Welle
Frits Küpers bij de schapen op zijn boerderij. Foto Lydia ter Welle

Jaaroverzicht 2020

Vertrouwen in defusie
Bestuursvoorzitter van Santiz, Jeltje Schraverus, begeleidt het ontvlechtingsproces van Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem. Het is nog niet zover, dat het SKB weer volledig op eigen benen staat, maar de algemene tendens, bij de voorstanders van de defusie, is er een van vertrouwen in de goede afloop. Het SKB zaldan moeten bewijzen, dat het zich als volwaardig basisziekenhuis staande kan houden tegen ontwikkelingen in de organisatie van de gezondheidszorg. Marcel Daniëls, de door de minister aangestelde verkenner, vindt het in zijn tussentijdse rapportage weinig realistisch dat 24/7 SEH (spoedeisende hulp), IC (intensive care) en verloskundige zorg door het SKB als zelfstandig ziekenhuis op langere termijn kunnen worden aangeboden. Daniëls gaat als voorzitter van een regio-klankbordgroep meepraten over de inrichting van de zorg in de Achterhoek.

AUGUSTUS

Frits Küpers afgezwaaid als kinderarts SKB
Op 14 juli 1986 begon Frits Küpers als kinderarts in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). Nu, 34 jaar later, is hij afgezwaaid, en krijgt hij tijd voor zijn boerderij, de schapen, de kippen, de moestuin, het bouwen van een bakhuisje oude stijl en het compleet reviseren van VW-busje, een 'hippiebusje' zoals hij het noemt.

Familiefestijn
Het Scholtenbrug Park, theater de Storm en diverse plekken in het buitengebied waren het decor voor het Familiefestijn van Actief Winterswijk. Jeugd kon genieten van diverse activiteiten georganiseerd door Actief Winterswijk.

Bloemen voor Henk voor onderhoud tuin
Wethouder Henk Jan Tannemaat overhandigde op maandag 10 augustus een bos bloemen aan Henk te Bokkel. Hij bedankte hem voor het jarenlang onderhouden van het gemeentelijk 'tuintje' tegenover het gemeentekantoor aan de Burgemeester Vlamstraat.

Plannen voor verhuizing speeltuin krijgen vorm
Speeltuin ’t Kreil gaat verhuizen naar de hoek Kreilstraat - Kleine Parallelweg. De plannen worden ontwikkeld. Op de plek waar nu de speeltuin is, komen appartementen.

Grote stap vooruit naar Moluks-Indische woongemeenschap
Eind augustus vindt in cultuurcentrum Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat een presentatiebijeenkomst plaats van Rumah Kasih. Doel van deze bijeenkomst: iedereen informeren over de stappen die nodig zijn om te komen tot een kleinschalige woongemeenschap voor oudere mensen van Molukse of Indische achtergrond, en voor mensen die zich verwant voelen met de Moluks/Indische levensstijl.

Gids over de Steengroeve
In de Steengroeve worden al vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw fossielen en mineralen verzameld. Die vondsten hebben bevestigd dat het een uniek 'gat' is in het Winterswijkse landschap. Over de geschiedenis van de groeve en de gevonden fossielen zijn al veel boeken en artikelen geschreven. In augustus werd de Gids voor de Winterswijkse steengroeve gepresenteerd, dat in tegenstelling tot alle eerdere publicaties is gericht op het grote publiek.

Geen Volksfeest
Geen Volksfeest in 2020. Door de coronamaatregelen mogen er geen evenementen worden gehouden. Tot verdriet van velen dus ook geen Volksfeest. De burgemeester roept iedereen nogmaals op zich aan de maatregelen te houden.

Monumentenprijs voor Guldenhuis
Hoewel de Open Monumentendag 2020 niet doorgaat, is toch traditiegetrouw de Monumentenprijs uitgereikt. De prijs werd uitgereikt aan Peter en Susanne Stemerdink van Het Guldenhuis.

SEPTEMBER

Omwonenden verrast over besluit zonnepark in Miste
Omwonenden van een gepland zonnepark in Miste hebben burgemeester en wethouders gevraagd hun medewerking hiervoor in te trekken. In juli stemde B en W in met de ontwikkeling van een park van 2,5 hectare op de hoek van de Halteweg en de Misterweg. Van de initiatiefnemer Henk de Roos wordt nu verwacht dat hij het plan voor het park verder uitwerkt en het resultaat daarvan opnieuw voorlegt aan B en W. Omwonenden waren verrast door het besluit.

Vertrek Bijar Altalabani bij Santiz voor velen een verrassing
Met het vertrek van Bijar Altalabani vertrekt binnen een jaar tijd een derde bestuurder bij Santiz. Volgens de verklaring afgegeven door Santiz, acht Altalabani na een bewogen periode de tijd rijp om ruimte te maken voor een nieuwe bestuurder.

Erfgood Klusbrigade start met de bouw van een nieuw onderkomen bij de Venemansmolen.

Fien Titarsole neemt emotioneel afscheid van SKB
Voor haar zijn er cadeaus, bloemen en een high tea na loopbaan van 47 jaar.

Houtzagerij winnaar van de Ruwe Diamant
Een van de winnaars van de 'Ruwe Diamant is de houtzagerij aan de Gosselinkweg 6 in het Woold geworden.
Het doel van het project Ruwe Diamanten is het laten zien dat gebouwen uit de Wederopbouw periode wel degelijk bijzonder zijn én een goed verhaal te vertellen hebben.

Eigen cliëntenraad
Het SkB gaat een eigen cliëntenraad vormen. Daarvoor worden leden uit verzorgingsgebied van het SKB gezocht.

Thomas de Roos stopt als raadslid voor het CDA
Aangezien Ilse Saris niet terugkeert als raadslid betekent dit dat Wim Elferdink, de nummer 2 van de kieslijst, weer terugkeert in de gemeenteraad van Winterswijk

Bekende muzikant Willem Tiemens overleden
Op zaterdag 12 september overleed de bekende Winterswijkse muzikant Willem Tiemens. Hij werd 69 en was de laatste jaren ernstig ziek. Met zijn halflange krullende haren en zijn hoed was Tiemens een opvallende verschijning. Hij heeft in veel verschillende Winterswijkse bandjes gespeeld. De laatste tien jaar was hij singer-songwriter en zong hij als Wumme zijn eigen liedjes in het dialect.

Kirina Raterink Nederlands kampioen dobbervissen
Na het succes op 5 september waar Kirina derde werd op de Open Nederlandse Kampioenschappen Dobbervissen voor dames is 12 September voor Kirina Raterink van hengelsportvereniging WHV de Karper uit Winterswijk nog een dag om nooit meer te vergeten. Ze werd Nederlands kampioendobbervissen 2020.

Winterswijk onderzoekt onteigening en doorverkoop Joods vastgoed
De gemeente Winterswijk gaat onderzoek gaat doen naar de onteigening en doorverkoop van Joods vastgoed, waaronder de synagoge, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gemeente heeft tijdens de oorlog vier onteigende Joodse panden gekocht, waaronder de synagoge. De gemeente gaat de onteigening en doorverkoop van 39 Joodse woningen onderzoeken. Deze transacties staan beschreven in de Verkaufsbücher.

Subsidie Jaspers verlagen met 160.00 euro niet realistisch
De gemeentelijke subsidie voor Zwembad Jaspers met € 160.000 verlagen is niet realistisch. De bestuursleden van de Stichting Zwembaden gaven dat al eerder aan. Hun mening is nu bevestigd door de scenario-analyse Toekomstig Zwemmen in Winterswijk.

Marja Weijers interim bestuurder SKB
Per 1 oktober 2020 is Marja Weijers de nieuwe interim bestuurder van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Het SKB is nu nog bestuurlijk verbonden met het Slingeland Ziekenhuis onder de naam Santiz, maar duidelijk is dat de ziekenhuizen per 1 januari 2021 uit elkaar gaan. Marja Weijers zal zich als lid van de Raad van Bestuur richten op de aansturing van het SKB tot het moment van uit elkaar gaan en ook de eerste periode daarna, tot het moment van aanstellen van de vaste bestuurder.

Tegenvaller voor bouw distributiecentrum Obelink op Arrisveld
Op maandag 22 september deed de Raad van State een voorlopige uitspraak over bezwaarschriften tegen de vestiging van een distributiecentrum van Obelink op het Arrisveld. Het gaat om een voorlopige voorziening, waarmee het besluit van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad uit juni is geschorst. Het is geen definitieve afwijzing, want de bezwaren van de omwoners zijn inhoudelijk nog niet behandeld. De Raad van State heeft twijfel of het bestemmingsplan voldoende is onderbouwd om stand te houden bij de definitieve behandeling. De gemeente en Obelink krijgen nu de gelegenheid om voor een betere onderbouwing te zorgen.

Nienke bij de laatste vijftien voor Miss World Nederland
Hoe dring je als jonge, mooie meid van 18 door tot de halve finales van de Miss World Nederland verkiezingen? Winterswijkse Nienke Beskers weet het. En ze deed het. Gewoon zelf, zonder kruiwagens, maar met doorzettingsvermogen en een persoonlijke motivatie.

OKTOBER

Elke Trein een Plee, Teken Mee!
Sandra Gosseling (Ambassadeur Toiletalliantie) en Greetje van Amstel (Actiegroep Treinen Met Toiletten / Pleeback) verzamelen bij het Winterswijkse station handtekeningen: ‘Elke Trein een Plee, Teken Mee!

Nieuwe vogeltrekpost
Met de onthulling van een informatiebord over de vogeltrek door wethouder Inge Klein Gunnewiek en Pim Leemreise, voorzitter van de Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek, werd de nieuwe vogeltrektelpost op de voormalige vuilstortplaats in gebruik genomen.

Oriolus in januari van start
Zo'n 2,5 jaar wordt er al gewerkt aan het plan voor een inloophuis, maar in januari is het zover en wordt Inloophuis Oriolus geopend. Het is een plek waar mensen terecht kunnen die met kanker te maken krijgen. Niet alleen kankerpatiënten, maar ook hun naasten of nabestaanden kunnen straks binnenlopen op Beatrixpark 1, naast het SKB, voor een gesprek met ervaringsdeskundigen of lotgenoten.

Ds Struijk aan PGW verbonden
Ds Struijk is tijdens een dienst in de Jacobskerk officieel aan de PGW verbonden als eigen predikant - in volle rechten en plichten, zoals dat officieel heet.

HBO-opleiding in Winterswijk
Het Grensland College start in 2021 met twee HBO-opleidingen, die vanuit Winterswijk worden aangeboden en gecoördineerd, werd in oktober aangekondigd.

School ’t Waliën op het Jeugdjournaal met schoolbieb

Veertig jaar Bargerpaske
Op 26 maart 1980 werd het openbaar scholencomplex voor kleuter- en lagere school ‘Bargerpaske' officieel geopend. Er werd begonnen met 76 kleuters en 104 lagere school leerlingen. Al snel werden dat er meer tijdens de ontwikkeling van de nieuwe wijken de Pas en Hoge Wieber. De school vierde een bescheiden feestje vanwege het 40-jarig bestaan.

NOVEMBER

Teststraat
Vanaf november is de corona teststraat in Winterswijk aan de Tinbergenstraat geopend.

Schaatsbaan open
Vanaf 1 november is de nieuwe skeeler- en schaatsbaan open. Op 1 december staan de eerste schaatsers, na één nachtje vorst, ook daadwerkelijk op de ijzers.

Drie opties voor bedrijventerrein
Naast Tuunterveld nu ook Eelinkspoort en Misterweg in beeld als voorkeurs-locatie bedrijventerrein.

Mexx Meerdink naar AZ
Mexx Meerdink mag zich sinds kort contractspeler van AZ noemen. De zeventienjarige centrumspits tekende onlangs een contract tot de zomer van 2023 bij de Alkmaarse eredivisionist waar zijn vader, voormalig prof en oud-international Martijn, vijf seizoenen (2002-2007) furore maakte en zelfs een keer het Nederlands elftal haalde.

Grote steen verplaatst
De grote steen naast het oude raadhuis is verplaatst. Rondom het raadhuis wordt druk gewerkt aan realisatie van het Vrijheidspark. Dat wordt een park met veel groen met aan de rand de parkeerplaatsen van de Jeugdkerkstraat. De zwerfkei, die ooit de grootste steen van Nederland was, krijgt daarbij een nieuwe plek.

Henk te Bokkel met zijn vrouw en wethouder Tannemaat bij het tuintje. Foto Bernhard Harfsterkamp
Het Guldenhuis is ere hersteld. Trotse eigenaar Peter Stemerdink. Foto Bernhard Harfsterkamp
De houtzagerij. Foto Marleen Hoftijzer PR De Nieuwe Tijd
Willem Tiemens. Foto website Wumme
Natuurijs gemaakt op Winterswijkse ijsbaan. Foto PR Winterswijkse IJsvereniging
De grote steen ligt op een oplegger en kan naar de nieuwe plek gebracht worden. Foto Bernhard Harfsterkamp