Gerrit Hesselink heeft de trofee van Marlies Joldersma gekregen. Foto Bernhard Harfsterkamp
Gerrit Hesselink heeft de trofee van Marlies Joldersma gekregen. Foto Bernhard Harfsterkamp

Jaaroverzicht 2020

Januari

Hesselink Koffie wint 100%Winterswijk Trofee
Hesselink Koffie ontving tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Winterswijk, op 6 januari, in de Jacobskerk, de promotieprijs, ofwel de 100%Winterswijk Trofee.

Stichting voor behoud Jacobskerk
De Kerkenraad van de Protestantse Gemeente heeft een werkgroep in het leven geroepen om te kijken of de Jacobskerk ondergebracht kan worden bij de Stichting Oude Gelderse Kerken. De opdracht is inmiddels bijgesteld. Allereerst wordt er gekeken of een lokale stichting de Jacobskerk kan onderhouden en exploiteren. Er is een leienactie gestart, om geld bijeen te brengen voor de kerk.

Geen bioscoop in het Cultuurkwartier; vierde bioscoopzaal in de Meddosestraat.

Winterswijk genomineerd voor wandelgemeente 2020
Wandelkrant 'TeVoet' beoordeelt jaarlijks gemeenten op wandelvriendelijkheid. Drie van hen komen in aanmerking als wandelgemeente van het jaar 2020.

Jan Buter overleden
Donderdag 16 januari overleed Jan Buter (Goor, 1 maart 1952) aan een hartstilstand. Het grootste deel van zijn leven was hij journalist, maar verhalenverteller is een passender omschrijving van het ambt dat hij vervulde. Of beter gezegd: de gave waarmee hij was gezegend. Buter schreef wekelijk Zwaleman en Uut ’t Wald voor alle titels van Achterhoek Nieuws.

Chrit van Ewijk treedt af
Raad van Toezicht van de Santiz-ziekenhuizen maakte bekend dat de voorzitter van de Raad van Bestuur, Chrit van Ewijk, zal aftreden. Raad van Toezicht Santiz wil het vertrouwen herstellen. Eén organisatie met twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek is en blijft het streven, gaf de voorzitter van de Raad van Toezicht, Anne Flierman, aan.

FEBRUARI

Humanistisch Verbond viert het 70-jarig jubileum in Doopsgezind Kerkje.

Noami onderscheiden
Naomi van Nuenen (10) heeft een onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds gekregen. In januari vorig jaar redde zij haar moeder na een zware epilepsieaanval in het centrum van Winterswijk. Burgemeester Joris Bengevoord reikte de onderscheiding in het bijzijn van haar ouders aan Naomi uit op openbare basisschool Bargerpaske.

Beweegplein ziekenhuis door Koningin Beatrix in gebruik genomen.

Aalderink stopt als wethouder, Tannemaat volgt hem op
Wim Aalderink stopt vanwege gezondheidsredenen als wethouder. Hij wordt opgevolgd door Henk Jan Tannemaat.

WUh zoekt nieuw onderkomen
Het ‘oude SNS pand’ is verkocht aan Jan Snaphaan. De Winterswijkse Uitdaging, gevestigd in het pand moet op zoek naar een nieuwe plek.

Gemeente Aalten koopt Slingeplas aan, Twee Bruggen pachter.

Toffe Peer voor HBT Chaletbouw
Han Boterman, eigenaar van HBT Chaletbouw, ontving op 21 februari de eerste Toffe Peer, een wisseltrofee voor maatschappelijk betrokken Winterswijkse ondernemers. Mark van Dam, jurylid en voorzitter van stichting de Winterswijkse Uitdaging, en wethouder Elvira Schepers reikten de prijs uit.

MAART

In maart werd bekend dat ook in Nederland het coronavirus uitgebroken was.

Rolf de Folter nieuwe voorzitter raad van bestuur Santiz
Rolf de Folter nieuwe voorzitter raad van bestuur Santiz. Ongeveer een maand later legde hij deze functie weer neer. 'Te weinig draagvlag voor een open en transparant proces', werd als reden voor zijn vertrek genoemd.

Stichting Behoud SKB houdt diverse bijeenkomsten over de toekomstplannen voor het Winterswijkse ziekenhuis.

Lintje voor Arjan Bentsink

Vier speeltuinen in een stichting
Vier Winterswijkse speeltuinen (Hakkelerkamp, De Vrees, Rozenstraat en Kindervreugd) hebben zich verenigd in een nieuwe stichting met een bestuur dat de belangen gaat behartigen van alle vier speeltuinen.

Afscheid van ‘Johanna’
Misschien wel de bekendste feestzaal in Winterswijk, zaal Nijenhuis, gaat dicht op 1 april. In de volksmond is de horecagelegenheid vooral bekend onder de naam van de voormalig uitbaatster Johanna. De feestzaal en de kegelbanen maken plaats voor appartementen.

Alles plat vanwege corona
Evenementen en bijeenkomsten worden afgelast vanwege de maatregelen die opgelegd worden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De scholen gaan dicht, de horeca sluit de deuren. Musea mogen niet open. Anderhalve meter afstand houden van elkaar, is de regel die de overheid voorschrijft. Via internet komen diverse initiatieven tot stand om onder andere mensen die een grotere kans lopen op coronabesmetting te hulp te schieten. Zo worden er boodschappendiensten opgezet en kan men zich melden als men zelf de deur niet meer uit durft.

Ook de burgemeester roept mensen op zich te houden aan de RIVM-coronamaatregelen.

Er waren schrijnende verhalen te lezen over zieken mensen, ouderen die hun kinderen en kleinkinderen niet meer mochten ontmoeten. Maar er ontstonden ook bijzondere initiatieven om kwetsbare groepen te helpen en ondersteunen in deze beangstigende periode. Ook ontstaan er veel online activiteiten en maken de postbezorgers overuren, omdat er vele kaartenacties worden opgezet.

Geen grootse viering van 75 jaar vrijheid in verband met corona. Het monument voor de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, dat tot stand kwam door het initiatief van Hans Tenbergen kreeg geen grootse onthulling, maar er was wel aandacht in de krant voor de muur met de namen van de burgerslachtoffers.

APRIL

Burgemeester belt gedecoreerden
Alles is anders in deze coronatijd. Ook de lintjes konden dit jaar niet op de gebruikelijke wijze uitgereikt worden. Daarom belde burgemeester Bengevoord de gedecoreerden om hen te feliciteren. De officiële uitreiking volgde later dit jaar. Dit jaar zijn 14 mensen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: Johan Esendam, Wim Grevers, Jan Hesselink, Lenie Kruisselbrink, Jan Kuiperij, Bertha Kuiperij, Diny Lamers, Jan Nijenhuis, Nick Reinderink, Peter Schot, Erwin te Selle, Willy Smit, Henk Jan Tannemaat en Henk Voskuil. Tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werden benoemd: John van Duren en Harry Meulenkamp.

MEI

Mensen in contactberoepen weer aan de slag
Vanaf 11 mei mogen mensen met een ‘contactberoep’ weer aan de slag met beschermende maatregelen. Kappers, pedicures en fysiotherapeuten behoren tot die groep. Over het algemeen is men blij dat men weer aan de slag kan.

Markt weer van start
De markt in Winterswijk wordt voorzichtig hervat. Eerst alleen op woensdag, later ook op zaterdagen. De zaterdagmarkt is wel aan de rand van het centrum, aan de Dingstraat en op de parkeerplaats achter Boogiewoogie.

1400 bossen bloemen
1400 bossen bloemen van een dankbare patiënt voor alle medewerkers van het SKB.

Erwin Bomers opnieuw in Raad van Bestuur Santiz
Erwin Bomers is benoemd als lid van de Raad van Bestuur van Santiz Ziekenhuizen, de organisatie van het Streekziekenhuis Koning Beatrix (SKB) in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem. Hij was - na het terugtreden van Chrit van Ewijk als bestuurder - al eerder interimbestuurder van Santiz, totdat de - inmiddels ook vertrokken - Rolf de Folter werd aangesteld.

Kinderen terug naar school
Kinderen gaan weer deels naar school vanaf 11 mei. Leraren houden anderhalve meter afstand, ook ten opzichte van de kinderen. Ouders komen niet op school. Dit was wel even wennen.

Zorg opgeschaald
Vanaf midden mei wordt ook de reguliere zorg inde ziekenhuizen weer opgeschaald.

Nieuw dak op de kerk
Het dak van de Jacobskerk is vernieuwd. Er werd een actie gehouden waarbij belangstellenden een lei konden kopen, daar een boodschap op zetten en dan zou de lei op het dak geplaatst worden. Hiermee kon een deel van de kosten voor het nieuwe dak bijeen gebracht worden.

Middenstanders zetten looproute uit in winkelstraten.

Commotie over gemeentegrond die in gebruik is als tuin
Bewoners van de Bargerbosch en de Hoge Wieber kregen van de gemeente een brief, met een aanbod om grond, die zij in gebruik hebben als tuin aan te kopen. Veel bewoners wisten echter niet dat een deel van hun tuin eigendom van de gemeente is. Daarover zijn zij nooit geïnformeerd.

Sportschool Tuunte stopt
De plannen voor een 24-uurs fitnesscentrum Anytime van Gert Bongers en René Grevers in de leegstaande winkelruimte aan de Roelvinkstraat naast de Eko Plaza zijn door het faillissement van Adapto Exploitatie, waar onder andere Sportcentrum De Tuunte deel van uit maakte, komen te vervallen. Tuunte sluit de deuren.

Versoepeling
De coronamaatregelen worden een beetje versoepeld. Theaters en bioscopen mogen weer open, hetzij met een beperkt aantal toeschouwers. Sporten mag weer onder bepaalde voorwaarden. Daarom wordt er veelal buiten gesport.

JULI

Lintjestour
Begin juli maakte de burgemeester een Lintjestour om alsnog de onderscheidingen af te leveren, nog steeds op gepaste afstand.

WUh verhuist naar Boogie Woogie
Begin dit jaar bleek dat het pand waarin de WUh gevestigd is, aan de Torenstraat 9, een nieuwe eigenaar kreeg. Dit betekende dat de Winterswijkse Uitdaging, het Vrijwilligerspunt en alle gebruikers per 1 juli op zoek moesten naar een nieuw onderkomen. Per 1 juli kan de WUh terecht in het pand van Boogie Woogie.

Bedrijventerrein in het Tuunterveld
Burgemeester en wethouders hebben besloten vijftien hectare nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen in het Tuunterveld. Dit gebied ligt tussen de Rondweg West en de Sibbinkweg. Bij een onderzoek ernaar bleken echter fouten te zijn gemaakt. Deze fouten moeten worden hersteld voor het plan in procedure gaat. Later in het jaar kunnen alsnog zienswijzen ingediend worden over de locatiekeuze.

Sopraan Johanna Beskers 60 jaar lid van Classic WM
Tijdens de eerste repetitie onder leiding van de nieuwe dirigent Ivo Boytchev werd Johanna toegezongen.

Loge De Achterhoek bestaat 70 jaar
Vrijmetselaarsloge De Achterhoek bestaat 70 jaar. Het logegebouw aan de Jeugdkerkstraat bestaat 30 jaar.

Alternatieve kampen voor groepen 8
Dit jaar geen kamp Wenters op Vlieland in verband met corona. Diverse Winterswijkse scholen bedenken een alternatief kamp voor hun achtste groepen, zodat zij ook een goed afscheid hebben van hun basisschoolperiode.

Diploma’s uitgereikt op afstand
Middelbare scholen bedenken een alternatief voor de diploma-uitreikingen. Leerlingen hebben hard gewerkt voor hun diploma, daarom moet iedereen toch een beetje aandacht krijgen bij het in ontvangst nemen ervan. Maar hoe doe je dat met inachtneming van 1,5 meter?

Mondriaan fietsroute
Vanaf 1 augustus is vanuit museum Villa Mondriaan een gloednieuwe fietstocht te fietsen in de sporen van Piet Mondriaan. De route brengt de fietser langs de plekken in het Winterswijkse buitengebied waar de schilder hoogstwaarschijnlijk zijn vroege werken maakte. Op deze plekken zijn de landschappen te bewonderen die Mondriaan vereeuwigde.

FC Winterswijk legt zonnepanelen
Fc Winterswijk gaat voor duurzaamheid en besluit zonnepanelen op het dak te leggen. Later dit jaar levert het de club de duurzaamheidsprijs van de gemeente op.

kklup genomineerd voor een Dutch Retail
De Winterswijkse fashion- en interieurwinkel kklup is genomineerd voor en wint een Dutch Retail Experience Award (DREA), een landelijke prijs voor authentieke, duurzame en vooruitstrevende modezaken.

Naomi krijgt een onderscheiding en een kettinkje. Foto Clemens Bielen
Arjan Bentsink na de uitreiking van de koninklijke onderscheiding, geflankeerd door zijn partner Gea Rauwerdink en burgemeester Bengevoord. Foto Lineke Voltman
Het monument voor de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Foto Leander Grooten.jpg
Een zee van bloemen voor de medewerkers van het SKB. Foto Henri Walterbos