Ria Bijl voor het stalletje met de jam. Foto: Han van de Laar
Ria Bijl voor het stalletje met de jam. Foto: Han van de Laar

Jammie: heerlijke jam in alle soorten en maten

‘De jaarmarkten waren altijd erg gezellig, dat missen we nu’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Wie over De Rikker fietst, specifieker nog, in de Rommelaan, heeft vast al wel eens het groen geverfde stalletje zien staan van Jammie. De zussen Ria en Attje Bijl maken zelf jam en staan daar mee op jaar- en kerstmarkten, braderies en hobbybeurzen. Door de uitbraak van het coronavirus ligt dat nu stil. In september dit jaar is Ria met de verkoop van de jam via het stalletje begonnen. Omdat Attje tweehoog in Alkmaar woont, vindt de verkoop alleen vanuit Winterswijk plaats.

Keuze genoeg. Zo is er onder meer: pruimen-, sinaasappel-, vijgen-, abrikozen-, cranberry-, kersen-, zwarte bessen- en aardbeienjam. In totaal 14 smaken. In potjes van mini tot groot. Daarnaast is er ook nog suikervrije jam, met name geschikt voor diabetici. Hierin is alleen fruit verwerkt. Deze staan overigens niet in het stalletje, maar kunnen wel worden besteld via aanwezige formulieren. Zo’n twaalf jaren geleden zijn Ria en Attje hiermee begonnen. Ze kwamen oude recepten en technieken tegen en zijn die gaan proberen en verfijnen. Moeder Bijl maakte ook al jam. Van een kilo vers fruit worden zo’n vijf potjes gevuld. Er komen geen geur-, kleur- en smaakstoffen aan te pas. Ria: “Ook willen we de jam niet te zoet hebben en gebruiken geleisuiker 2 op 1. Zo blijf je een frissere smaak houden. Na het vullen van de potjes met gloeiendhete jam, keren we deze om. Daardoor trekt de lucht door de jam en krijg je een vacuüm potje. Zo blijft de jam jaren goed. Een geopend potje blijft ook nog maanden goed in de koelkast.”

Hobby
“Dat stalletje heb ik zelf in elkaar getimmerd. Omdat de verkoop op de markten stopte, dacht ik: ‘Ik begin iets aan huis’. Mijn zus had een ontwerp en zo ben ik de afgelopen zomer aan de slag gegaan. Attje en ik plukken zo van juni tot september vers fruit onder ander in een pluktuin in Warmerhuizen. Sommige artikelen, zoals de vijgen, komen uit de winkel. Die verwerken we dan.” De jam is overigens ook te koop in de boerderijwinkel van Te Winkel aan de Vredenseweg 176. De zussen zien het als een uit de hand gelopen hobby. Maar als ze op markten staan, is dat wel gezellig. “Dan kom je veel bekenden tegen. In het verleden hebben we ook wel likeur gemaakt, maar dat doen we nu niet meer.”

Feestelijk
Ondertussen loopt een buurtbewoner tevreden naar huis met een pot zwarte bessenjam in de hand. “Deze is de lekkerste”, geeft ze aan. Het stalletje staat op de C.P.M. Rommelaan 2. Bestellingen kunnen ook telefonisch worden doorgegeven via 06 5195 8097. Sinds kort zijn er ook cadeauverpakkingen, bestaande uit diverse soorten jam. Alle potjes zijn feestelijk aangekleed, op het etiket staat de inhoud vermeld. Jammie is ook op Facebook te vinden.


Heeft u ook een uit de hand gelopen hobby waarover u wel iets te vertellen heeft? Stuur dan een mail met contactinformatie en informatie over uw hobby naar redactie@achterhoeknieuwswinterswijk.nl . Wie weet staan we dan straks bij u op de stoep!