Gemeente verbied Christmas drive-thru

WINTERSWIJK – De gemeente heeft afgelopen week de Christmas Drive-Thru op de Markt alsnog verboden. Organisator Roy Heesen is teleurgesteld en blaas het geheel af.

Op 28 en 29 december moest het gebeuren, de drive-thru op de Markt. "Er was akkoord vanuit de gemeente, maar door de aanscherpingen durft de gemeente het niet meer aan. Bijzonder detail hierbij is dat er wel oliebollen verkocht mochten worden, waarbij mensen in de rij aansluiten, maar met een auto over de markt waarbij men in de auto blijft niet", schrijft Heesen in een persbericht over het afblazen van de Drive Thru. "Bijzonder", vindt Heesen, die het initieerde: “Het veiligste onderdeel wil de gemeente uit het initatief halen, omdat het ‘neigt naar vermaak’. Het is volgens het beleid niet verboden, ook niet met aangescherpte regels, maar de gemeente heeft het liever toch niet. Het is opmerkelijk, want in alle omringende gemeenten ontstaan meer en meer drive-thru’s als mooi initiatief om ten tijde van kerstmis nog iets coronaproof te kunnen doen", aldus Heesen in zijn bericht.

Heesen schrijft verder: "Ook opmerkelijk is dat de gemeente een persbericht heeft gepubliceerd waarbij men aangeeft dat ondernemers en de gemeente vooral eensgezind zijn. Er is dan ook twijfel te trekken of wel voldoende met de ondernemers gesproken wordt." Heesen: "Dat er contact is tussen voorzitters en de gemeente geloof ik direct, maar of zij, met alle respect, direct kunnen staan om namens alle ondernemers en dien wensen te spreken, vraag ik me hardop af. Mij was in ieder geval niets bekend. Hopelijk kan er snel wel weer iets ondernomen worden en ziet de gemeente dit ook in. De drive-thru gaat niet door, hopelijk heeft iedereen wel, coronaproof, fijne feestdagen."

Gemeente
De gemeente laat desgevraagd weten:
"Vorige week maandag kondigde minister-president Mark Rutte aan dat Nederland voor vijf weken op slot gaat. Het gemeentelijk crisisteam dat zich bezighoudt met corona is vervolgens bij elkaar gekomen om te bekijken wat dit voor Winterswijk betekent. Daar is het besluit genomen dat de Christmas Drive-Thru niet door kan gaan, omdat dit mogelijk een publieksaantrekkende werking heeft terwijl de oproep is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het zou een verkeerd signaal zijn om dit soort activiteiten op dit moment toe te staan. Wij begrijpen uiteraard dat dit voor de betreffende ondernemer een teleurstellende boodschap is.

Als Achterhoekse gemeenten proberen we dit soort zaken zoveel mogelijk onderling af te stemmen, maar uiteindelijk gaat elke gemeente er zelf over. Zo heeft de gemeente Doetinchem bijvoorbeeld besloten het carbidschieten dit jaar te verbieden waar het in andere gemeenten onder voorwaarden wel is toegestaan."