Joanne (midden) bij de pallets ; verzorgingsproducten waarmee ze verrast werd. Foto: PR Beautykadobank

Joanne (midden) bij de pallets ; verzorgingsproducten waarmee ze verrast werd. Foto: PR Beautykadobank

Pallets vol verzorgingsproducten voor Stichting Beautykadobank

'We kunnen hier heel veel mensen blij mee maken'

Door Henri Walterbos

ARNHEM/WINTERSWIJK - Januari 2020 startte Joanne Rengelink (22) de Stichting Beautykadobank Winterswijk om mensen met een smalle beurs blij te maken met verzorgingsproducten die zij inzamelt. “Ik ben zelf schoonheidsspecialiste. Beauty is mijn hobby en ik had zelf zoveel producten over waar ik niks mee deed. Dat is zonde. Kan ik er beter iemand anders blij mee maken. De producten zijn bestemd voor mensen die zelf niet de middelen hebben ze aan te schaffen. De tassen worden uitgereikt ter gelegenheid van verjaardagen van mensen zodat ze dan een leuk cadeautje krijgen.”

Het eerste jaar kon de stichting al 52 verjaardagen opleuken door mensen te verrassen met een cadeautas vol beautyproducten. “In iedere tas zitten altijd drie full size producten en drie mini’s. Als we soms meer producten hebben, krijgen de mensen ook wel eens wat extra’s.” In eerste instantie zijn de tassen bedoeld voor mensen in Winterswijk maar Joanne sluit niet uit om het in de toekomst breder te trekken naar het gebied waarin de Voedselbank Oost Achterhoek opereert. “Wie weet gaat dat in de toekomst gebeuren. We hebben al eens contact gehad met de Voedselbank in Lichtenvoorde.”

TV programma
Toen Omroep Gelderland bezig was met de invulling van het tv-programma ‘Kerst Vier Je Samen’, waarbij kerstwensen gehonoreerd worden, werd de Winterswijkse zelf benaderd of ze ervoor voelde om naar de studio in Arnhem te komen om over haar stichting te vertellen en de oproep op tv te doen die ze ook al eens in een radio-uitzending van Omroep Gelderland gedaan had. Dat zag ze wel zitten, niet wetende dat ze onder valse voorwendselen naar de studio werd gelokt. Na afloop van eerst een kort gesprekje met presentatoren Frans Duijts en Sonja Booms was het Frans Duijts die een kamerkast opende die vol stond met tandpasta, douchegel en mannen-deo’s. “Dat zijn precies de producten waar wij weinig voorraad van hebben en ik de oproep voor zou doen.” Ze werd volledig verrast, maar de verrassing werd nog groter. Het bleef niet bij de voorraad in de kast. “Meerdere pallets vol tandpasta, douchegel en deodorant stonden klaar voor ons.“ Zichtbaar ontroerd dankte Joanne de presentatoren.

De spullen staan inmiddels al in Winterswijk. “Het programma werd zaterdag uitgezonden, het werd woensdag daarvoor al opgenomen. Donderdagmorgen werden de pallets keurig met een busje afgeleverd bij Boogie Woogie, waar we onze opslag hebben, de producten uitzoeken en de tassen samenstellen. We konden de spullen net kwijt. Het staat helemaal vol. We kunnen hier heel veel mensen blij mee maken,” vertelt Joanne blij.

Aanvraag
Mensen kunnen voor een cadeautas in aanmerking komen door zich aan te melden via een invulformulier, dat te verkrijgen is bij gemeente, voedselbank en sociale dienst. “Wij hebben zelf geen contact met mensen, in verband met de privacy. Die instanties maken de mensen erop attent dat deze mogelijkheid er is. Twee weken voor een verjaardag moeten mensen zich aanmelden via een hulpverlenende instantie. Zij komen dan naar ons toe met het verzoek. Dan kunnen wij de tassen vullen, zo veel mogelijk op maat, want wensen kunnen ze opgeven op het aanvraagformulier. De gevulde tas brengen wij dan weer naar die instantie toe. De tas wordt uitgegeven op de woensdag of vrijdag na een verjaardag. Wij weten nooit wie het betreft. Het is jammer dat je de reacties van mensen niet zelf ziet, maar we krijgen naderhand wel eens een terugkoppeling dat mensen de cadeautas op prijs stelden. Dat is altijd fijn om te horen.”

Inleverpunten
De stichting heeft in Winterswijk verschillende inleverpunten waar verzorgingsproducten naar toe kunnen worden gebracht. "Soms krijg je wel eens wat van iemand, wat je niet helemaal lekker vindt en dan staat het maar in de kast. Nu is daar een mooie bestemming voor. We krijgen best wel veel binnen maar kunnen altijd spullen gebruiken want we verwachten dat de aantallen verzoekjes nog wel op zullen lopen. We nemen enkel nog niet eerder geopende verpakkingen aan. Alles is welkom.” De ingeleverde spullen zijn vooral producten gericht op vrouwen. “We kunnen alles gebruiken maar we hebben wel eens een tekort aan mannelijke verzorgingsproducten, zoals scheerschuim, deodorant en douchegel.”

Armoede Vrij Winterswijk 2040 Project
De Stichting heeft goede contacten met de gemeente en voelt zich serieus genomen. “In Winterswijk is het Armoede Vrij Winterswijk 2040 project. Dat is van de gemeente. Daar doen wij ook aan mee. Wij worden opgenomen in dat plan. Als dat plan live gaat zullen de aanmeldingen wel binnenstromen denken we. Vanwege corona is dat uitgesteld.”

Afbeelding