Energie besparen

Sinds een half jaar heb ik het altijd koud. In de zomer heeft dat nog wel voordelen. Als het tropisch warm is, vind ik dat lekker. Ik kan eindelijk de trui uittrekken. Helaas was die na augustus al snel weer nodig. In de herfst trok ik er overheen ook nog een fleece vest aan.

Er is iets in mijn lichaam veranderd, waardoor ik het snel koud heb. Eerst dacht ik dat de lagere bloedruk de oorzaak was, maar onlangs werd me verteld dat ik het “innerlijk koud” heb. Hoe warm het om mij heen ook wordt, ik blijf het koud houden. Dat is de laatste maanden, waarin het gemiddeld buiten toch wel kouder was wel een probleem geworden.

Tot begin oktober slaagde ik er in, de verwarming nog uit te laten. Sindsdien staat hij aan. Volgens bezoekers is het daardoor een broeikas in de kamer, waarin ik het vaakst verblijf. Ikzelf vind dat meevallen. Ook dan kan ik het nog koud hebben en sla daarom een deken om me heen, om eindelijk een vorm van behaaglijkheid te bereiken.

Het is wel jammer. Ik was goed bezig met energie besparen. Na vele jaren kreeg ik eindelijk een mooi bedrag terug van mijn energieleverancier en daalde mijn maandlast met ruim honderd euro. De methode was simpel. De verouderde centrale verwarming niet meer gebruiken. Ik verwarm mijn werk- en woonkamer nu met twee elektrische verwarmingselementen. Gebruik van elektriciteit steeg daardoor, het gasgebruik is nagenoeg nul.

Tegenwoordig krijg ik elke maand een energierapport en daarmee kan ik het gebruik volgen. Dat van oktober was acceptabel, maar in november zijn de kosten door mijn verwarmingsgedrag flink gestegen. In december zal dat niet anders zijn. Daar ben ik niet gelukkig mee, maar het altijd koud hebben is ook niets. Steeds vaker constateerde ik dat het in bed onder het dekbed het aangenaamst is. Daardoor bleef ik steeds langer in bed en ging ik er steeds eerder naar toe. Tegelijkertijd voelde ik me schuldig, want er is nog zoveel te doen.

Afgelopen woensdag koos ik voor een andere aanpak. Al ’s middags ging ik enkele uren naar bed. Niet om te slapen, maar om te werken. Ik heb een modern bed, waarvan je het achterste deel omhoog kunt laten komen, zodat je goed in bed kunt zitten. Vest aan, extra deken over de schouders, die dan boven het dekbed uitkomen, computer, schrijf- of leesboek op schoot. Zo kom ik de tijd wel door. Intussen staat de verwarming uit. Omdat het zo goed beviel, vertoef ik sindsdien als ik thuis ben alleen nog in bed. Ik denk dat ik dit wel tot maart kan volhouden.