Modie (l) en Ersen Buz klaar voor de opname van de eerste Spotcast. Foto: Han van de Laar
Modie (l) en Ersen Buz klaar voor de opname van de eerste Spotcast. Foto: Han van de Laar

Jongerenwerk Spot gaat online met Spotcast

‘We willen in deze lastige tijd zo veel mogelijk jongeren bereiken’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Ersen Buz, jongerenwerker bij Spot is duidelijk. “Er zijn nu bijna geen activiteiten meer, binnensporten kan niet, inloopactiviteiten zijn geschorst, buiten de eigen woning mag je maar met twee personen ergens naar toe gaan. Zware tijden dus voor iedereen, zeker ook voor jongeren. Via sociale media hebben we heel veel contact met jongeren. Ze vragen ook of ze met een van ons in gesprek kunnen. We willen jongeren nu ook gaan bereiken met onze Spotcast.”

Samen met collega-jongerenwerkers Nicole Rouwmaat en Mitchel Samir Hammadi heeft Ersen het idee uitgewerkt om online nog meer jongeren te bereiken. Daarvoor is de indrukwekkende tv-studio van Soundsolution beschikbaar. Daar gaan de beeld- en geluidsopnames plaatsvinden van de maandelijkse Spotcast. Rob Kuenen van Soundsolution: “We zullen sowieso veel meer de online kant op gaan. Daar richt ik me nu dan ook op. De tijd dat weer grote groepen mensen bij elkaar mogen komen, zal helaas nog wel even duren. Alles gaat nu digitaal.”

Goed idee
De eerste gasten zijn Modie en Sanne. Zij vertellen over hun situatie en proberen jongeren tevens een hart onder de riem steken. Ersen heeft hen benaderd en ze waren meteen enthousiast. Ersen is de host, de jongeren vertellen zelf hun verhaal. Modie: “Ik vond het meteen een goed idee en wil daar graag aan meedoen. Ik help wel eens vaker mee bij activiteiten van Spot. Bijvoorbeeld het optrommelen van jongeren om te voetballen. Momenteel doe ik thuis veel aan fitness, want de sportschool is dicht. Verder lees ik regelmatig en ben veel op social media. Ik merk wel dat jongeren angstig worden, zich gaan vervelen, de contacten missen. Ze worden onrustig. Daar wil het ook over hebben.” Het gaat er ook om dat veel jongeren hetzelfde ervaren en dat het goed is dat ook eens van elkaar te horen, zeker nu directe contacten een stuk minder zijn geworden. Ook voor ouders en andere volwassenen is de Spotcast interessant. Zo kan men zich beter inleven in de gedachtegang van jongeren.

Volgers
Ersen vult aan: “De Spotcast is niet belerend bedoeld. We houden gewoon een gesprek over alles wat jongeren bezighoudt. De uitzendingen duren ongeveer zo’n 20 minuten, verdeeld over twee personen die beide dus zo’n tien minuten vertellen. De Spotcast wordt uitgezonden via ons YouTube kanaal. De link vind je op Facebook, Instagram en onze website. Iedere laatste vrijdag van de maand gaat deze aan het eind van de middag de lucht in. De eerste keer dus met Kerst. In eerste instantie tot mei. Via Instagram heeft Spot Jongerenwerk een bereik van zo’n 1200 volgers. Het is mooi als er reacties komen op de Spotcasts."

Uiteraard kunnen geïnteresseerden zelf een keer komen vertellen. Deze kunnen zich bij Ersen opgeven. Voor meer informatie over Spot Jongerenwerk: zie Instagram of www.spotjongerenwerk.nl.