Nicole tijdens een voorlichtingsbijeenkomst op een basisschool. Foto: PR
Nicole tijdens een voorlichtingsbijeenkomst op een basisschool. Foto: PR

Winterswijk op weg naar regenbooggemeente

Actief beleid ontwikkelen voor LHBTI’s

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Een Regenbooggemeente is een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie van lesbies, homo's, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI’s). Diverse organisaties en inwoners van Winterswijk streven ernaar dat Winterswijk zich op termijn een regenbooggemeente mag noemen. Tijdens Paarse Vrijdag, 11 december jongstleden, werd hiervoor de aftrap verricht.

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender personen. Op het Gerrit Komrij College droegen veel leerlingen en docenten paars en organiseerde een werkgroep van zeventien leerlingen en een docent 'paarse activiteiten' op hun school. Door corona kon dat niet zoals dat in voorgaande jaren gebeurde, maar desondanks waren er paarse armbandjes, hing de regenboogvlag en werd een kerstboom volgehangen met door leerlingen gemaakte paarse kerstballen. Leerlingen van Pronova gingen over dit thema in gesprek, onder meer met met burgemeester Bengevoord.

Winterswijk Drempelvrij
"Paarse vrijdag is een van de activiteiten die in Winterswijk plaatsvindt om de acceptatie van LHBTi's te bevorderen,” vertelt Nicole Rouwmaat die zich als medewerker van het Sociaal Team van de gemeente Winterswijk onder meer bezighoudt met het thema Inclusiviteit, Winterswijk Drempelvrij, wat betekent dat het doel is dat iedere Winterswijker in de gemeenschap mee mag en kan doen. "Wij zijn begonnen met een inventarisatie van wat er in de gemeente al gebeurt op het gebied van LHBTi en wie daar bij betrokken zijn” vertelt Nicole. "Dat bleek heel veel te zijn, onder meer COC, gemeente, Goed geaard, Roze 50+, maar ook scholen, verenigingen en kringgesprekken waarin LHBTi'ers elkaar treffen en dingen met elkaar bespreken.”

Online kick off
Al die betrokkenen organisaties en individuen zijn door Nicole uitgenodigd voor een online bijeenkomst, een kick off die moet leiden tot het uitroepen van Winterswijk als regenbooggemeente. Ook de wethouders van Winterswijk, Elvira Schepers, en Oost Gelre, Jos Hoenderboom, namen deel aan het gesprek. Deze gemeentes werken samen op het gebied van inclusiviteit. Het doel van die bijeenkomst was elkaar te leren kennen, aan elkaar te laten zien wie er in Winterswijk allemaal actief zijn op het gebied van LHBTi en wat er op dat vlak gebeurt.

Ook wilde Nicole namens de gemeente graag van de deelnemers te vernemen wat ze vonden wat er nog moet gebeuren in Winterswijk om het een regenbooggemeente te kunnen noemen. Op basis van die input is een actielijst samengesteld. Daarnaast werd de deelnemers gevraagd wie er lid wilde worden van een klankbordgroep die een stappenplan gaat volgen om tot een regenbooggemeente te kunnen komen.,,

Het was een mooie goedbezochte bijeenkomst waarop veel contacten zijn gelegd,” vertelt Nicole. "Alleen het voorstelrondje duurde al drie kwartier, maar dat vonden we belangrijk omdat iedereen dan goed inzicht kreeg in wat er in Winterswijk al gebeurt. Veel deelnemers waren positief verrast en soms ook verbaasd over wat er al gebeurt.”

Veel
deelnemers
waren positief
verrast en
soms ook
verbaasd over
wat er al
gebeurt


Regenbooggemeente
De volgende stap is dat de klankbordgroep, waar zich voldoende personen voor aangemeld hebben, de actiepunten uit gaat voeren en aan de hand van een stappenplan een moment gaat bepalen waarop ze de gemeente Winterswijk tot regenbooggemeente uit kunnen roepen. Dat zal naar verwachting in de loop van 2021 zijn. Wanneer je als gemeente eenmaal regenbooggemeente bent, moet je je structureel blijven inspannen voor de acceptatie van lesbies, homo's, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI's).

Nicole wil dat echter breder trekken: "Wat mij betreft staat de regenboogvlag voor inclusiviteit: dat iedere inwoner van Winterswijk erbij hoort ongeacht huidskleur, beperking, geloofsovertuiging of geaardheid. Dat de vlag symboliseert dat iedereen zich fijn mag voelen in Winterswijk. Maar dat is mijn persoonlijke mening.”