Foto: Remco Arentsen
Foto: Remco Arentsen

Helder licht op Kerstavond: online en op de stoep

Online ‘verlichtend’ evenement

WINTERSWIJK - In 2020 is alles anders, zo ook Kerst. Wat blijft zijn de lichtjes die Kerst gezellig en huiselijk maken, juist in deze tijd van groot belang. Dat licht is precies wat de gezamenlijke kerken uit Winterswijk willen laten zien middels een online ‘verlichtend’ evenement. Daarnaast roepen zij inwoners op het voorbeeld thuis te volgen.

Door onze verslaggever

Zelf doen ze er nog wat geheimzinnig over: een Kerstavondlicht om half 8 via een website. ‘Helder Licht’ heet het initiatief van vijf kerkgenootschappen uit Winterswijk: de Protestantse Gemeente, Christengemeente de Ontmoeting, Life, Rooms-Katholieke Jacobus en de Molukse gemeenschap Immanuel. Samenwerken doen ze regelmatig, maar nooit zoals deze keer.

Licht als warmtebron
In de donkerste dagen van het jaar wordt het feest gevierd dat gepaard gaat met geborgenheid, medemenselijkheid en met het ontstoken licht. De werkgroep: “Het licht brengt mensen bij elkaar. Een kaars geeft warmte en licht en fascineert. Het Kerstverhaal symboliseert zowel het menselijke als het goddelijke licht in de geboorte van een kind dat een grote belofte in zich droeg. Hij was het Licht en de brenger van vrede.” Een boodschap die in 2020 misschien nog meer weerklank krijgt als gevolg van de lockdown en de hoop op meer vrijheden.

Online licht voor iedereen
Maar Kerst gaat over meer dan een kaarsje, het gaat wat de kerken betreft om een veel groter licht dat gezien mag worden. En ze nemen dat letterlijk. Op Kerstavond 2020 zal dit licht van de beeldschermen afspatten. Hiervoor is de website www.helderlichtwinterswijk.nl in het leven geroepen die klokslag 19.30 uur op 24 december alle geheimen zal ontsluieren. Daarnaast heeft elk kerkgenootschappen websites, social media en app-groepen waarin dit ‘licht’ gedeeld zal worden.

Kerst gaat om
een veel groter
licht dat gezien
mag worden


“We geloven in de boodschap dat iedereen het licht mag ontvangen en daar goede dingen mee mag doen. Corona maakt ook bij ons dat we daar op een andere manier handen en voeten aan moeten geven en dit is onze manier”, zo vertellen de leden van het project.

Aanpoten
Zoals bij elk evenement, was ook hier lange tijd ongewis of, wat en hoe het door kon gaan. Toen de Lichtjestocht door Winterswijk met medewerking van onder andere de burgemeester als Herodes niet door kon gaan, is er hals-over-kop overlegd en kwam al snel het idee naar boven dat nu werkelijkheid wordt. Met man en macht is alles op alles gezet om de ‘grote’ klus te klaren, op het meest geschikte moment met de juiste menskracht. “Het kon bijna niet doorgaan, door de lockdown, door de weersomstandigheden en doordat het een uitdaging was alle materialen bij elkaar te krijgen. Maar het is gelukt!” zegt een opgeluchte groep vrijwilligers.

Met elkaar
verbonden
door het licht
dat het donker
buiten de deur
houdt


Oproep tot licht naar buiten brengen
Naast het online evenement worden alle huishoudens in Winterswijk opgeroepen mee te werken. "Zet een lampje op je stoep of voor het raam. Als we dat en masse doen, dan zijn we als inwoners met elkaar verbonden door het licht dat het donker buiten de deur houdt.”

Wat dat voor licht is, maakt niet uit: een fakkel, windlicht, bouwlamp of waxinelichtje, of bijvoorbeeld een kaars of lavalamp voor het raam.


www.helderlichtwinterswijk.nl