Op de set van de Kerst-(boom)gedachte: ‘arm of rijk, iedereen is gelijk.’ Foto: Han van de Laar
Op de set van de Kerst-(boom)gedachte: ‘arm of rijk, iedereen is gelijk.’ Foto: Han van de Laar

Kerstfilm vervangt kerstviering

‘De Kerst-(boom)gedachte is er voor een breed publiek’

Dor Han van de Laar

WINTERSWIJK - Sinds jaar en dag wordt er in de Doopgezinde Kerk aan de Torenstraat 4 een kerstspel door kinderen opgevoerd. Jetske Dierdorp van het kerkje: “Gelovig of niet, kinderen, kleinkinderen of buurkinderen, iedereen kan meedoen. Jaarlijks doen er zo’n twaalf kinderen mee. In plaats van een toneelstuk is er dit jaar een film, met leerlingen van de Stegemanschool, Sint Jozef en De Esch. De jongste zit in groep 1 en de oudste in groep 8. Een aantal kinderen heeft al vaker meegedaan.”

Omdat het dit jaar niet mogelijk is om een uitvoering te geven in het kerkje, is er voor gekozen om met de kinderen een kerstverhaal op te nemen, dat via YouTube is te zien.

Daarnaast wordt er ook nog contact gezocht met RTV Slingeland, zodat er sprake is van een breed publiek. Annemiek Bollen-Vaags heeft het script geschreven en regisseert de film. Vincent Witteveen is afgestudeerd filmmaker. Hij maakt de opnames en monteert de film. Selma Hannink-van Ommen is de regieassistente en verzorgt het geluid tijdens de opnames.
Familiefilm
Annemiek: “De ‘Kerst-(boom)gedachte is een familiefilm om de Kerst mee te beginnen. Het gaat over de familie Poor, een hecht gezin, en over de familie Rich. De familie Poor, de naam zegt het al, heeft weinig geld, maar met de nodige creativiteit weten ze van alles toch een leuk feest te maken.

Bij de familie Rich zijn vader en moeder geveld door de griep, waarop moeder besluit dat er geen Kerst wordt gevierd. Maar dat zint de kinderen, een tweeling, niet en die gaan zelf op zoek naar een kerstboom.
Als de kinderen van beide families elkaar ontmoeten op de Markt om een kerstboom te kopen, blijkt er nog maar één te zijn. Hoe lossen ze dat op? Wie het antwoord wil weten, moet de film gaan zien.”

De kinderen
hebben
suggesties
gedaan die
verwerkt zijn
in de film


Iedereen gelijk
Selma vult aan: “Er is één keer geoefend en er hebben twee draaidagen plaatsgevonden. De film duurt een klein half uur. Voor de kinderen is er ook nog een voorpremière. Er is gefilmd in en voor het kerkje en op de Markt. Er worden liedjes gezongen, een dansje gedaan, er is een levende kerststal en dominee Fransien van Keulen leest een kerstverhaal voor.”

Over het script van Annemiek is samen met de kinderen een kringgesprek gehouden. De kinderen hebben suggesties gedaan die verwerkt zijn in de film. Hoewel het door de coronacrisis dit jaar een andere kerst is dan andere jaren, zijn de initiatiefnemers toch blij met dit alternatief.

Te hopen is dan ook dat zoveel mogelijk mensen de film gaan bekijken want het is een (h)eerlijke familiefilm.

Op www.Doopsgezindkerkje.nl. is de YouTube link te vinden in ieder geval vanaf kerstavond 24 december.