Saamhorigheid bij ondernemers in Winterswijk

WINTERSWIJK - Ondernemersverenigingen en collegeleden zijn het roerend met elkaar eens: de lockdown is een zware klap voor veel ondernemingen. Ondanks de strenge maatregelen is men in Winterswijk strijdbaar en kijkt iedereen uit naar betere tijden. In een spoedoverleg direct na de persconferentie concluderen de gemeente en ondernemers dat ze elkaar willen vasthouden en helpen. Bedrijven die het moeilijk hebben, kunnen terecht bij de voorzitters van de verschillende verenigingen. Daar zit veel kennis, ervaring en ideeën. De gemeente wil de ondernemersverenigingen hierbij ondersteunen en faciliteren.

Burgemeester Joris Bengevoord: “De veerkracht van onze ondernemers is enorm. Toch hoeft niemand alleen te staan. Daarom willen we helpen. Net als ondernemers elkaar helpen. In Winterswijk weten we elkaar te vinden.” Centrumwethouder Henk Jan Tannemaat vult aan: “Voor sommige ondernemers kan het best moeilijk zijn om te zeggen dat het niet goed met je gaat. Vandaag bemerkte ik tijdens een rondje door het centrum bij veel ondernemers verslagenheid. En tegelijkertijd hoopt iedereen dat we straks in 2021 weer een goede start kunnen maken”.

Elkaar helpen
Een ondernemer in nood kan vaak advies gebruiken. Bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfsvoering, de weg naar financiering of noodzakelijke maatregelen. Maar bij wie klopt hij aan? Voor al dit soort vragen willen de ondernemersverenigingen in Winterswijk een luisterend oor bieden, collega-ondernemers de weg wijzen of meedenken. Door met elkaar aandacht voor de situatie te hebben, helpt het je vooruit. Dat was de conclusie van een eerste gezamenlijke overleg. En er volgen er meer. Wekelijks praten de collegeleden met de voorzitters van de ondernemersverenigingen in Winterswijk. Wethouder Inge klein Gunnewiek van Economie: “Wat er nu gebeurt is een ramp voor veel bedrijven. We krijgen signalen dat eigenaren het heel zwaar hebben. Dat raakt me. Daarom zijn we constant in verbinding en ondersteunen we graag goede ideeën uit de verschillende netwerken.”

Situatie
Verschillende voorzitters praatten de collegeleden bij over de situatie van hun leden. Voor de horecaondernemers heeft de persconferentie niet veel veranderd. Voor hen ontbrak al eerder een perspectief. Iedereen probeert het hoofd boven water te houden. Bij andere verenigingen leven veel vragen. Over welke winkels wel- en niet open mogen blijven bijvoorbeeld. Ondanks de zware tijd is de marktvereniging blij dat zij wel gedeeltelijk door mogen gaan. Het algemene beeld is dat er de komende weken weinig tot niks kan. Duidelijkheid daarover vinden ondernemers prettig. Ze hopen dat deze stevige maatregelen snel tot een goed resultaat leiden.

Positief blijven
Vooruit blijven kijken is een belangrijk voornemen. De gemeente en ondernemers werken daarom intussen samen aan een campagne voor als de winkels straks wel weer open mogen. Ook de bon 100% Winterswijk blijft langer geldig dan tot eind februari. Met onderling advies én dat van een (externe) professional kunnen ondernemers geholpen worden met hun bedrijf.
In de komende weken concretiseren de gemeente en de verenigingen samen hun ideeën. Ondernemers die hun situatie willen bespreken of hulp nodig hebben, kunnen zich melden bij de voorzitters van de verschillende verenigingen. Zij weten de weg, hebben een groot netwerk en kunnen rekenen op de steun van de gemeente Winterswijk.

Steun
Op meerdere manieren is afgelopen jaar gewerkt aan een verbetering van de situatie van ondernemers. Zo zijn veel gesprekken gevoerd, is de toeristenbelasting aangepast en kwam er de bon 100% Winterswijk. Ook Naoberkrediet 2.0 kan bedrijfsinhoudelijk adviseren. Bij de provincie Gelderland bestaan vouchers waarvoor ondernemers in de toeristische sector zich kunnen aanmelden. Het is zinvol om hiervoor te blijven intekenen. Het college heeft toegezegd om mee te willen denken in wat allemaal mogelijk is. Ondernemers worden nadrukkelijk opgeroepen om zich bij één van de verenigingen te melden.