Motie over groenstroken door alle raadsfracties ingediend

Motie over groenstroken door alle raadsfracties ingediend

Gemeente-raad vraagt andere aanpak

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Omdat de behandeling van de agendapunten in de raadsvergadering van 17 december meer tijd kostte dan verwacht en gehoopt, konden niet alle agendapunten behandeld worden. Een meerderheid van de raad was het dan ook met het voorstel van de burgemeester eens om een aantal minder “urgente” onderwerpen naar de vergadering van januari door te schuiven. Dit betekent dat over de motie over de groenstroken pas in januari wordt besloten.

Einde maken aan illegaal gebruik gemeentelijk groen
De gemeente is in 2019 gestart met het project groenstroken. Zowel in de bebouwde kom als op het bedrijventerrein en in het buitengebied zijn groenstroken (van oorspronkelijk openbaar groen tot wegbermen) van de gemeente in gebruik genomen door bewoners, landbouwers en bedrijven. In de bebouwde kom op de Bargerbosch en op de Hoge Wieber is de gemeente gestart om hier een eind aan te maken.

Omdat bewoners lang niet altijd met kwade wil het gemeentelijk eigendom hebben toegeëigend, krijgt elke bewoner gelegenheid om aan te tonen dat de situatie al vele jaren bestaat, waardoor de situatie verjaard kan zijn. Kan dit niet aangetoond worden, kan de bewoner de groenstrook aankopen of terug geven aan de gemeente.

Gevoel van onrechtvaardigheid
Over de aanpak van de gemeente is bij diverse bewoners onvrede ontstaan. Dit heeft er toe geleid dat er werd ingesproken bij een raadsvergadering en dat al eerder door enkele raadsfracties werd gevraagd om het anders aan te pakken of zelfs maar helemaal te stoppen met het project.

Inmiddels vinden alle raadsfracties dat er wat moet veranderen, want zij dienden gezamenlijk de motie in. Het initiatief voor de motie werd genomen door Peter Voogt van GroenLinks.
In de motie wordt geconstateerd dat “een wat eenzijdige uitleg van jurisprudentie inzake eigendomsverjaring ertoe leidt dat een deel van de bewoners de strook grond om niet verkrijgt, maar bewoners van enkele tussenliggende percelen de grond moeten kopen, huren of afstaan.” Dit wordt door die bewoners als “onrechtvaardig en rechtsongelijkheid” ervaren.

Nieuw uitgangspunt overwegen na evaluatie
Volgens de raadsfracties heeft de gemeente geen enkel belang 'bij het verwerven van enkele tussenliggende strookjes grond die vervolgens door haar moeten worden onderhouden'. De gemeente kan die net zo goed officieel overdragen aan de gebruiker en mag dat ook. De gehele raad verzoekt burgemeester en wethouders om 'voor individuele gevallen van gebruik van gemeentegrond, die dezelfde oorzaak hebben een gelijke uitkomst te hanteren bij de erkenning van verjaring'.

n de praktijk zal dit betekenen dat er minder discussie over de groenstroken hoeft plaats te vinden. De raadsfracties vragen ook om bij een evaluatie van het project na te gaan of voortaan als nieuw uitgangspunt kan worden gehanteerd 'dat aan de eigen voor- of achtertuin bijgetrokken snippergroen om niet wordt overgedragen'. Alleen wanneer er een duidelijk gemeentebelang is en geen sprake is van verjaring wil de gemeenteraad dit nieuwe uitgangspunt niet hanteren. Verantwoordelijk wethouder Tineke Zomer zal pas in januari haar reactie kunnen geven.