Gemeenteraad akkoord met tunnel onder spoorwegovergang. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Gemeenteraad akkoord met tunnel onder spoorwegovergang. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Tunnel onder spoorwegovergang Greversweg omstreden bij oppositie

Coalitie vol lof over besluit en inzet wethouder

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De onbewaakte spoorwegovergang in de Greverweg gaat definitief dicht in 2021, maar er komt uiteindelijk toch een tunnel voor fietsers en voetgangers onder de overgang. Hoe die tunnel er precies uit zal zien, is nog onduidelijk. Dat zal in de eerste helft van 2021 blijken, wanneer er een aanbesteding zal zijn. Voor de tunnel is een budget van 1,2 miljoen beschikbaar.

Tunnel wordt te weinig gebruikt om grote investering te rechtvaardigen
De gemeenteraad had er op donderdag 17 december vele uren voor nodig om tot dit besluit te komen. Uiteindelijk stemde alleen Tom van Beek (Voor Winterswijk) tegen het voorstel. Een amendement van het CDA en Voor Winterswijk (VW) om de tunnel te schrappen kreeg niet voldoende stemmen. Ondanks de tunnel besloot het CDA daarna toch voor het raadsvoorstel te stemmen, omdat het definitief afsluiten van de onbewaakte overgang altijd al de wens van het CDA was. De 1,2 miljoen voor een tunnel, die volgens het CDA en VW nauwelijks zal worden gebruikt, werd als een te grote investering van gemeenschapsgeld voor een beperkt aantal gebruikers gezien. Daarnaast werd als argument aangegeven dat de tunnel niet te passeren zal zijn door mensen met een zware elektrische fiets, een rollator of een scootmobiel

Tunnel weer in beeld door bezwaar wandelnetwerk
Tijdens de discussie in de raad werd echter duidelijk dat het nog onduidelijk is hoe de tunnel er precies uit gaat zien. Verwacht wordt dat voor de 1,2 miljoen meer dan een “veredelde koetunnel”, zoals Van Beek die aanduidde, kan worden gerealiseerd. Zelfs zodanig dat ook de genoemde mensen kunnen passeren. De 1,2 miljoen is wel het maximum bedrag dat er voor beschikbaar is. De gemeente draagt daaraan 300.000 euro bij. Ook die bijdrage kan niet hoger worden. In januari zal Prorail eerst de toestand van de bodem bij de overgang laten bekijken, waarna bepaald wordt hoe de tunnel er uit zal zien en er kan worden aanbesteed. De tunnel kwam toch weer in beeld na het bezwaar dat het Wandelnetwerk maakte tegen het aan de openbaarheid onttrekken van de overgang. Het netwerk wees er onder andere op dat er nooit een risicoanalyse betreffende de veiligheid was uitgevoerd. Die werd alsnog uitgevoerd. Daaruit bleek dat de overweg veilig genoeg was om open te blijven. Mochten Prorail, de provincie en de gemeente dat toch niet willen, dan zou een tunnel de beste oplossing zijn.

Uitstel besluit niet mogelijk
Dat de behandeling van het voorstel zoveel tijd kostte had vooral met de procedure te maken. CDA en VW wilden de behandeling uitstellen naar januari, omdat er eerst een commissievergadering over de spoorwegovergang zou moeten komen, want anders kon er geen sprake van een “zorgvuldige behandeling” zijn. Dit was echter niet mogelijk, omdat er een definitief besluit voor 1 januari moet zijn genomen. Voor de provincie was dit een voorwaarde om geld ter beschikking te stellen voor de beveiliging van twee onbewaakte overgangen en het definitief afsluiten van drie andere, inclusief de tunnel. Geen besluit, dan geen geld, was de boodschap. “Dat risico moet je niet willen lopen”, zei wethouder Tineke Zomer.

Coalitie en oppositie niet op het zelfde moment geïnformeerd
De oppositiepartijen waren vooral ontstemd, omdat ze te laat waren ingelicht dat de tunnel onderdeel van het besluit zou zijn. Wim Wassink (CDA) vond dat niet alle partijen dezelfde informatie hadden gekregen. Volgens Gert-Jan te Gronde (VVD) was dat niet zo. Alleen had de oppositie sommige informatie pas later gekregen. Wethouder Tineke Zomer vertelde dat het een hectische periode was geweest, waarin in korte tijd een nieuw akkoord moest worden bereikt met provincie en ProRail. Op 26 november belde de wethouder daarom alle fracties op om te vragen of ze nog steeds achter de onttrekking van de openbaarheid stonden en of een tunnel acceptabel was. Wassink beweerde echter dat de tunnel toen niet ter sprake is geweest, maar pas na 8 december toen de wethouder met omwonenden had gebeld om te zeggen dat er een tunnel zou komen en dat de coalitie daar achter stond. “Terwijl de oppositie daarvan nog steeds niets wist”, zei Wassink. “Ik wilde graag de bewoners informeren”, zei Zomer. “Het kan zijn dat ik daarbij in mijn enthousiasme iets heb gezegd over de coalitiesteun. Dat was verkeerd, daarvoor bied ik mijn excuses aan.” Ook gaf ze aan voortaan ook de oppositie eerder volledig te informeren.

Motie van afkeuring
Het CDA bleef ontevreden over de gang van zaken, wat de wethouder ook zei. Met VW werd daarom een motie van afkeuring ingediend. Zij vonden dat Zomer een “puinhoop” van het Greversweg-dossier heeft gemaakt. Daarbij had ze zich niet een wethouder getoond van de gehele raad, maar alleen van de coalitiepartijen. Alleen CDA en VW stemden voor deze motie. Loes ten Dolle (D66) steunde de motie niet, omdat zij de excuses van de wethouder voldoende vond. De coalitiepartijen hadden uiteraard geen behoefte aan deze motie. Zij waren immers vol lof over het raadsvoorstel en de inzet van de wethouder om voor elkaar te krijgen dat er alsnog een tunnel kon worden aangelegd. Bovendien wordt die grotendeels betaald door provincie en ProRail. Een zeer tevreden coalitie en een grotendeels ontevreden en deels boze oppositie, het contrast was groot in deze raadsvergadering.