De woning werd gesloten. Foto: Willem Saris Facebook
De woning werd gesloten. Foto: Willem Saris Facebook

Burgemeester mag tijdelijk woning sluiten

Rechtbank stelt burgemeester in gelijk

WINTERSWIJK - De voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland heeft maandag 14 december een verzoek om voorlopige voorziening over de sluiting van de woning aan de Scholtenenk afgewezen.

De bewoner van de woning aan de Scholtenenk waar eind oktober een grote partij illegaal zwaar vuurwerk werd aangetroffen had de voorzieningenrechter verzocht om een voorlopige voorziening te treffen over het besluit van de burgemeester van 7 december om zijn woning voor drie weken te sluiten.

Verstoring openbare orde
Maandag 14 december heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan in deze zaak en de burgemeester in het gelijk gesteld. De rechtbank komt tot de conclusie dat 'de burgemeester zich op het standpunt mag stellen dat het met de tijdelijke woningsluiting te dienen algemeen belang om aan de ernstige verstoring van de openbare orde een einde te maken, zwaarder weegt dan het belang van verzoekers op het ongestoord uitoefenen van hun woongenot en privéleven.”

De uitspraak van de voorzieningenrechter betekent dat de woning van bewoner van 14 december 2020 om 10.00 uur tot en met 3 januari 2021 om 10.00 uur gesloten moet worden. Tegen deze uitspraak kan de bewoner geen rechtsmiddel instellen. Naast de voorlopige voorziening loopt er nog een bezwaarprocedure tegen het besluit van de burgemeester.

Illegaal vuurwerk
Na een anonieme tip (naar aanleiding van een interview in deze krant, red) trof de politie op 29 oktober in en om de woning een partij van 260 kilo illegaal, zeer zwaar vuurwerk aan. Als de partij explosieven tot ontploffing was gekomen waren alle woningen binnen een straal van 400 meter van de opslaglocatie getroffen door de impact van de explosie.

De woning werd gesloten. Foto: Willem Saris Facebook