Bianca Reindsen. Foto: Nicole Vaassen-Visschedijk
Bianca Reindsen. Foto: Nicole Vaassen-Visschedijk

De Betekeniseconomie - wat zie je ervan in de praktijk

ACHTERHOEK - In deze rubriek staat de Betekeniseconomie centraal, een term die is ontleend aan de opvattingen en het werk van onder andere dr. Kaj Morel (1971). De Betekeniseconomie kijkt vanuit een sociaalpsychologische blik naar het huidig economisch model van vrijemarkteconomie dat na de Tweede Wereldoorlog ontstond. Dit model is gebaseerd op maximale, individuele vrijheid en groei. De Betekeniseconomie streeft een nieuw, toekomstig economisch model na dat op andere, gemeenschappelijke waarden gebaseerd wordt en meer ‘oprechte verantwoordelijkheid voor de wereld na ons’ laat zien. In deze rubriek komen mensen aan het woord die met hun denk- en handelswijze aansluiting zoeken bij het gedachtegoed van de Betekeniseconomie. Deze week besteden we aandacht aan Bianca Reindsen van ‘De Oorzaak Coaching’.

Prestatiedruk onder jongvolwassenen, met name de millennials, is geen onbekend fenomeen. Door het gebruik van smartphone en social media ligt de wereld aan je voeten. ‘Fear of missing out’, bang zijn dingen te missen, en te hoge verwachtingen aan jezelf stellen, kunnen leiden tot stress en ontevredenheid over je eigen (sociale) leven. Je wilt iets betekenen en wanneer dit onvoldoende lukt, dan voelt het alsof het je eigen schuld is, alsof je niet hard genoeg je best hebt gedaan. In haar praktijk ‘De Oorzaak Coaching’ ontvangt Bianca Reindsen (1977) regelmatig (jonge) professionals die last hebben van bovenstaand fenomeen. “Om hiermee leren om te gaan, is het van belang dat je begint bij ‘bewustwording van je focus’,” legt ze uit. “Je moet voor jezelf helder krijgen wat je wilt, wat je doel is en hoe hoog je de lat legt. De volgende stap is dat je onderzoekt of het door jou gewenste doel aansluit bij je unieke talenten. Uiteindelijk moet je jezelf beter leren begrijpen en van daaruit bewustere keuzes maken en grenzen durven stellen.”

'Wat verwacht het leven van mij?'
De methodiek die Bianca hanteert, noemt ze ‘Coaching van betekenis’, het vergroten van je bewustzijn, zelfkennis en zelfinzicht. Dat laatste moet antwoord geven op vragen als waarom je doet wat je doet, waarom je denkt wat je denkt en waarom je voelt wat je voelt. Het refereert aan zinvol en betekenisvol werken en sluit erg aan bij haar eigen denkwereld. “De Oostenrijkse psychiater en neuroloog Viktor Frankl heeft het mooi verwoord. Hij overleefde de holocaust en kwam tot de conclusie dat het overleven van een situatie direct samenhangt met een sterk doel voor ogen hebben, een ‘waarom’. In dit verband spreekt hij niet van zingeving, maar zinvinding. Een van zijn quotes is: ‘Het komt nooit en te nimmer neer op wat wij van het leven moeten verwachten, maar eerder op wat het leven van ons verwacht.’ Jezelf deze vraag stellen en het antwoord hierop proberen te vinden, leert je om de dingen in een breder perspectief te zien en betekenis te geven aan je bestaan.”

Zelf heeft ze de zoektocht ook gemaakt. Ze groeide op met beesten op de boerderij thuis in Bennekom en koos na de middelbare school in 1995 voor de studie Dierwetenschappen aan de Wageningen University. Na jaren in de agribusiness te hebben gewerkt, bekroop haar meer en meer het gevoel niet meer op de juiste plek te zitten. De business was teveel op het economische systeem gericht en ze vroeg zich af wat haar toegevoegde waarde daar nog was. Ze ging op zoek naar haar talenten en kernkwaliteiten en kwam tot de conclusie dat het werken met mensen de rode draad was. In 2018 schreef ze zich in op Windesheim in Zwolle voor een praktische opleiding tot coach. Daar leerde ze om te kijken wat bij haar past en vooral ook wat bij de cliënt past. November 2019 begon ze voor zichzelf. Dat jaar ook had ze kennis gemaakt met de groep Betekeniseconomie Twente. De uitgangspunten sloten naadloos aan bij de wijze waarop ze anderen wil helpen. “Ik gun het iedereen om zijn of haar unieke waarde te ontdekken en daarmee een betekenisvolle invulling te kunnen geven aan je eigen leven, het leven van anderen, de organisatie waarvoor je werkt en de maatschappij. Mijn ervaring is dat wanneer mensen zichzelf beter leren kennen en begrijpen, er ook meer begrip komt voor de ander. Je blik wordt verruimd. Hierdoor sta je meer open voor de mening en ideeën van de ander en kan er meer verbinding ontstaan. Door mensen te coachen, help ik ze vooruit en lever ik een bijdrage aan een maatschappij waarin mensen elkaar respecteren.”

NL leert door
Naast reguliere coachtrajecten, verzorgt Bianca ook korte loopbaantrajecten. In die korte trajecten gaat het om een ontwikkeladvies met betrekking tot het toekomstperspectief van je huidige werk, je competenties en toekomstige loopbaanmogelijkheden. Het is een gratis traject dat door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesubsidieerd wordt onder de naam ‘NL leert door’. Het aanbod geldt per 1 december 2020 en is bedoeld voor alle leeftijden.

Gratis coach call
Dagelijks verschijnen er berichten in de media dat de coronatijd veel stress, onzekerheid, angst en somberheid veroorzaakt, bij vooral jonge mensen. Daarom biedt Bianca de komende tijd gratis coach calls aan voor jongeren tussen 18 en 35 jaar. Het aanbod bestaat uit een telefoon- of videogesprek van een uur. In dat uur wil Bianca een luisterend oor zijn, ideeën aandragen hoe je het best om kunt gaan met angst en somberheid en onzekerheid, ingaan op de mogelijkheden die er zijn en oefeningen aandragen om aan de symptomen te werken. Geïnteresseerden kunnen haar een e-mail sturen via: bianca@deoorzaak-coaching.nl.



Het logo van Betekeniseconomie Achterhoek.