Dit jaar in de Jacobskerk geen volle banken met kerst-attenties. Foto: Ans ter Horst

Dit jaar in de Jacobskerk geen volle banken met kerst-attenties. Foto: Ans ter Horst

Protestantse Gemeente Winterswijk bezorgt zo'n 750 kerst-enveloppen

Dit jaar wordt een attentie in de brievenbus gestopt

WINTERSWIJK - Bij het brengen geen praatje aan de deur of even in de huiskamer: de Protestantse Gemeente Winterswijk heeft de kerstattentie-actie in verband met het coronavirus dit jaar anders opgezet. De traditionele kersttassen met presentjes, waaronder vorig jaar nog een mooie amaryllis, worden nu vervangen door een grote envelop. Die wordt deze week op zo’n 750 adressen van gemeenteleden gewoon in de brievenbus gedaan. Daarin zit als altijd de kerstboodschap van de predikanten en een kerstnummer van de Elisabethbode, en tevens wat andere (dunne) verrassingen.

Ali Nijman van de commissie kerstattenties: "We zijn ons ervan bewust dat er mensen zijn die nu in verband met het besmettingsgevaar liever geen bezoek ontvangen. Ook is vanuit de verzorgingshuizen, die onder het ouderenpastoraat vallen, het verzoek gekomen om dit jaar niet met een groep vrijwilligers de kersttassen zelf bij de betrokken bewoners te bezorgen." Dat betreffen de Wamelinkhof, Pelkwijk, Berkhof, Vredense Hof, het Prins Hendrikhuis en bovendien de flats op Sleeswijk. De attenties gaan daarnaast naar thuiswonende PGW-leden van 80 jaar en ouder, zieken en mensen die het moeilijk hebben. Gemeenteleden, die beschermd wonen ontvangen wel een speciaal kersttasje, dat aan de leiding wordt overhandigd. Ali: "Natuurlijk is het jammer dat we moeten improviseren, maar niets doen leek ons geen optie."

Zonnebrinkcentrum centraal
De banken van de Jacobskerk staan dit jaar dus niet alle vol met kersttassen, die normaal door zo'n honderd vrijwilligers worden opgehaald en uitgedeeld. Alle activiteiten vinden nu plaats in het Zonnebrinkcentrum. Morgen worden de enveloppes gevuld door alleen de commissieleden, behalve Ali zijn dat Benno van Lochem, Siny Abbink, Henk Dunnewold, Rikie Boerman, Jan Ros en Hermien Boeijink. Zonder extra vrijwilligers. 's Middags tussen twee en vier uur kunnen de bezoekmedewerkers ze ophalen voor de genoemde huizen en flats. En donderdagmiddag tussen twee uur en half zes kunnen alle overige ‘postbodes' daar terecht. Commissieleden verblijden - namens de diaconie - eveneens de bewoners van de paraplu-woningen bij de Vredense Hof, de geestelijke verzorging van het Streekziekenhuis Beatrix en van de Pronsweide en ‘Meddo'.