Stefan in zijn sfeervolle kerstdorp. Foto: Verona Westera
Stefan in zijn sfeervolle kerstdorp. Foto: Verona Westera

Kerstsfeer aan de Vredenseweg

WINTERSWIJK - Wie in de avond een lekkere wandeling maakt, moet zeker de moeite even nemen om door de Vredenseweg te lopen. Op nummer 32 wonen Nicole en Stefan Kretschmer. Zij bouwen jaarlijks een deel van hun woonkamer om tot een sfeervol kerstdorp.

Door Verona Westera

"Het is het gedeelte van de woonkamer waar we normaal gesproken eten", vertelt Nicole Kretschmer. Maar vanaf eind oktober eet de familie met een bordje op schoot in het zitgedeelte. Dan gaat Stefan helemaal los met zijn hobby. Het resultaat mag er zijn. Een sfeervol dorp, compleet met een ijsbaan, molen, kerk en kleine mensjes, alles sfeervol verlicht. Voorbijgangers komen ogen tekort. "Elk jaar komt er toch wat nieuws bij", legt Nicole uit. "Ik mis vooral mijn eettafel, maar ja het is nou eenmaal zijn hobby."
Veel onderdelen komen van de Intratuin. "Dan ziet hij iets en dan vraagt hij 'mag ik het kopen'. Ach als hij dat wil. Een hobby kost geld", vindt Nicole. "Maar", zo vertelt Stefan, "deze huisjes vooraan heb ik zelf gebouwd allemaal. Nu zijn ze nog wat donker, maar net voor Kerst zet ik daar de lichtjes aan. Daarvoor moet ik dan helemaal onder de tafel kruipen."

De hobby van Stefan begon zo'n 15 jaar geleden. "Toen met twee grote kerstbomen en een paar knuffels en lichtjes. Zo langzaam aan is het dit geworden", wijst Stefan vol trots.
Het gordijntje naar het zitgedeelte van de woonkamer staat meestal op een kier zodat Stefan kan zien wie zijn werk bewondert. "Het is soms druk. Vanavond stond er nog een hele familie. Daar doe ik het ook voor, voor alle mensen die hier langs komen."


Heeft u ook een hobby die een beetje uit de hand is gelopen, stuur dan een mail naar redactie@achterhoeknieuwswinterswijk.nl en wie weet staan we binnenkort bij u op de stoep.